“KABUL EDİLİR DEĞİL”

Sakarya Sanayi ve Ticaret Odası(SATSO) 4. Meslek Komitesi (Tarım ve Hayvancılık Meslek Grubu) Üyesi Ahmet Bayrak, et fiyatları ve hayvancılık politikaları ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu. Girdi maliyetlerinin kabul edilebilir olamadığını belirten Ahmet Bayrak, “Et fiyatları tüketici açısından çok yüksek, fakat üretici açısından bu gerçeği yansıtmıyor.  Çünkü et fiyatları ancak üreticinin üretim maliyetlerinin biraz üzerine çıktı. Şuanda girdilere baktığınız zaman bir kilo samanın 4 TL üzerinde olduğunu düşünürsek, et fiyatları şuanda çok yüksek değil. Üretici açısındanetin fiyatı ancak belli bir dengeye geldi diyebiliriz. Üretici biraz para kazanıyor. Bu fiyatlar tatmin eder mi? Eğer üretim maliyetleri, girdi maliyetleri bu fiyatlarda kalırsa kabul edilebilir fiyatlar olabilir. Eğer üretim maliyetleri artmaya devam ederse, elimizdeki hayvan stoğu şuanda çok düşük.Üretim olmaz, üretim olmazsa da fiyatlar daha da artar” şeklinde konuştu.

“KÖYLERDE HAYVAN BAKILMIYOR”

Artık köylerde hayvan bakılmadığını belirten Bayrak, “Sakarya’da da, Türkiye’de de artık köylerde hayvan bakılmıyor. Eskiden köylerde her evde hayvan bakılıyordu, artık böyle bir şey yok. Bakmıyor değil, bakamıyor.  Fiyatların altından kalkamayacakları için artık hayvan bakmıyorlar. İnsanlar kendi kendilerinin düşmanı değil neden baksınlar? Et ve süt fiyatlarını düşürmek istiyorsak, hükümetin bu konuda aktif rol oynaması gerekiyor. Üreticiye ciddi süspansiyonlar uygulaması gerekiyor ki et ve süt fiyatları düşsün. Üreticiye para kazandırmadan et ve süt fiyatlarının sabitlenmesi ve düşmesi söz konusu olamaz” ifadelerini kullandı.

“İTHALAT ANA SORUN”

Hayvancılıkta ithalatın ana sorun kaynağı olduğunu belirten Bayrak, “Son günlerde yine et ithal etme olayı gündeme geldi. Dışardan istenilen seviyede et getirmek gerçekçi bir çözüm olmaz. Biz yıllardır ithalatın çözüm olmadığını söylüyoruz. İthalat sorunun ana kaynağıdır. Türkiye’de esas problem ithalata dayalı bir tarım ve hayvancılık uygulanmasıdır.  Böyle olduğu zaman pandemidede gördük kendi kendine yetemeyen ülkeler millete el açar. Dünyada tarım ve hayvan ürünleri çok ciddi şekilde değerlendi. Dışardan yapılacak et ithalatı fiyatları da çok uygun ve kabul edilebilir fiyatlar değil. Burada üretilen fiyatların yarısına mal alınmıyor. Neredeyse buradaki fiyatlarla eş değer olarak geliyor” şeklinde konuştu.

“ÇİFTLİKLER KAPANDI”

Sakarya’da büyük çiftliklerin kapandığını belirten Bayrak, “Artık lojistik o kadar kolay bir şey değil, çok pahalı. Gelecek açısından ithalatın fiyatları düşüreceğini düşünmüyorum ben. İthalata dayalı tarım ve hayvancılık politikaları biran önce değişmeli. Üretime dayalı politikalar olmalı. Bu yüzden çiftçinin desteklenmesi şart.Türk çiftçisini hem desteklemeliyiz, hem de para kazanır hala getirmeliyiz. Sakarya’da son 5 yılda 4 tane büyük çiftlik kapandı. Bu çiftliklerde 400-450 civarında hayvan bakılıyordu. Bu çiftliklerin tekrar kurulması için ciddi sermaye bağlamanız gerekiyor” şeklinde konuştu.

“KARABORSAYA DÜŞECEK”

Bayrak, “Bu işleri yapan insanların çok ciddi para kayıpları oldu. Üreticiyi el üstünde tutmamız gerekiyor ki, tüketici de ucuz ve kaliteli ete ulaşsın. Bu şekilde, bu şartlarda devam ederse, şartlar düzeltilmezse kimse bu işi yapmaz. Fiyatlar daha da yükselir. Zor şartlarda ayakta kalan çiftçide tekel olur. Fiyatları düşürmek istiyorsak herkesi bu işi yapabiliyor hale getirmemiz gerekiyor. Eğer bu şekilde devam ederse et ve süt karaborsaya düşecek. Tarım ve hayvancılık politikası hükümetlerden bağımsız bir politika haline getirilmeli” ifadelerini kullandı. NAZİLE AKARSU'NUN ÖZEL HABERİ

Advert