Türk ve İslam inanışına göre ise; Hıdırellez günü Hıdır ve İlyas buluşuyor, yazın gelişini ve havaların ısınmasını müjdeliyor.

Hıdrelleze ilişkin inançlar

- Hıdrellez kutlamaları yeşil, ağaçlık yerlerde, su kaynaklarının yakınında, türbe veya türbe yakınında yapılır.

- Taze bahar bitkileri, kuzu eti veya kuzu ciğeri yemek Hıdrellez'de bir diğer adettir.

- Baharın ilk kuzusunu yemenin sağlık getireceğine ve hastalara şifa olacağına inanılır.

- Ayrıca kırda çiçek veya bitki toplamanın, kaynatıp suyunu içmenin tüm hastalıklara iyi geldiğine ve bu şekilde elde edilen suyun kırk gün yıkananları gençleştirip güzelleştirdiğine inanılır.

- Hızır'ın gezdiği yerlere, dokunduğu şeylere bereket ve bereket getireceğine inanılarak Hıdrellez gecesinde çeşitli uygulamalar yapılır. Yemek kapları, kiler ve cüzdanlar açık bırakılır. Ev, bağ veya bahçe isteyenler, istediklerinin küçük bir modelini yaparlarsa Hızır'ın bu tür şeyleri elde etmelerine yardımcı olacağına inanırlar.

- Hıdrellez'den önceki gece, kısmetini ve şansını artırmak isteyen genç kızlar yeşil bir yerde veya su kenarında toplanır. Yüzük, küpe, bilezik gibi eşyalarından bir kısmını bir kavanoza koyarlar ve kavanozun ağzını ince tülbent ile kapatırlar. Sonra kavanozu bir gül ağacının dibine koyarlar. Sabah erkenden kavanoza yaklaşıp sütlü kahve içerler, huzur ve sükunetlerinin bozulmaması için dua ederler. Daha sonra kavanozunu açarlar. Nesneleri kavanozdan çıkarırken dua ederler ve çıkarılan nesnenin sahibi hakkında dilek dilerler.

Admin

Advert