Advert

"Kentsel dönüşümde en büyük engel mülteciler"

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası 34. Meslek Komitesi Başkanı Murat Ekşi, "Mültecilerin şehrimizdeki kentsel dönüşümün önündeki en büyük engel olduğunu düşünüyorum ve bunun ispatları var" dedi.

EKONOMİ - 28-04-2023 07:46

"Kentsel dönüşümde en büyük engel mülteciler"

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyeleri, Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısında sektör, ekonomi ve şehirle ilgili görüş, öneri ve taleplerini dile getirdi. SATSO Meclis Başkanı Erdem Ercan Başkanlığında Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Meclis Üyelerinin katılımı ile gerçekleştirilen Nisan ayı olağan meclis toplantısında tarım ve hayvancılık üretiminde yerlilik ile ithalat, finansmana ulaşım, kentsel dönüşüm, nitelikli istihdam gibi konular başta olmak üzere gündeme ve sektörlere ilişkin açıklamalarda bulunarak görüşlerini bildirdi.

"MÜLTECİLER KENTSEL DÖNÜŞÜME ENGEL"

levabet giriş

Toplantıda açıklamalarda bulunan 34. Meslek Komitesi (Müteahhitlik Faaliyetleri) Meclis Başkan Yardımcısı Murat Ekşi, kentsel dönüşümün önündeki en büyük engelin mülteciler olduğunu belirtti.

İşte Murat Ekşi'nin açıklamaları:

levabet

"Mültecilerin şehrimizdeki kentsel dönüşümün önündeki en büyük engel olduğunu düşünüyorum ve bunun ispatları var. Kentsel dönüşüm ve deprem denince akla ilk müteahhit geliyor ancak son halka bizleriz. Kentsel dönüşüm ile mülteci sorunu arasındaki bağlantı: insanlarımız kendilerinin merdivenlerinden çıkmaya korktukları binaları mültecilere fahiş fiyatlara veriyorlar. Bizim gibi lokal ve güzide bir şehirde bu kadar mülteci olmamalı ve hiç uygun bulmuyorum. İnsanların yaşamaktan korktuğu, yıkılması gereken evler mültecilere kiralayabiliyor. Bu fazla mülteci olmasından kaynaklanıyor. Devlet okullarında daha fazla mülteci öğrenci var. Yüksek kiralardan dolayı yıkılması gereken bütün evlerde mülteciler oturuyor. Bazı insanlar kentsel dönüşümü imkansızlıklardan yaptırmıyor, bazıları da haklarını bilmiyorlar.

levabet güncel giriş

 

DEVLET DESTEĞİ

Şimdi İstanbul pilot bölge ilan edildi. Kentsel dönüşümde masrafın yarısını devlet karşılıyor, yarısı da kredi. Devlet desteği de artırdı bu da büyük bir etkendi kentsel dönüşümün önünde ve aşıldı. Peki olabilecek mi? büyük ihtimalle hayır. Çünkü insanımızın bilinci buna uygun değil. Seçim öncesi tüm siyasi adaylardan kentsel dönüşüm yarasına çözüm bulmalarını bekliyoruz.

 

RUHSAT SORUNU

6 Şubat depreminden sonra bazı ilçe belediyeleri sanki ilk defa depremle yüzleşmiş gibi birden ruhsat durdurma, değişik kurallar koyma durumu oldu ve sonuçta ruhsatlar durdu. Müteahhitlerin şantiyesinde 200’den fazla insan ekmek yiyor. 6 Şubat depreminden 1 hafta önce ruhsat kesilen bir proje var ve ona zeminde fore kazık vb. uygulama denmiyor ancak depremden sonra ruhsat kestirmek isteyen projeye zemin iyileştirme uygulaması zorunlu oluyor. Peki, biz 20 yıl önce de büyük bir deprem yaşadık, onu neden önceden düşünmedik? 99 depreminden sonra birçok yönetmelik geldi, hesaplamalar değişti.

 

"İLK 3 ŞEHİR ARASINDAYIZ"

Ülkede en yakın deprem bekleyen şehirler arasında ilk 3’e gireriz ancak Kahramanmaraş depreminden korkarak bazı hareketleri yapmaya çalışıyoruz. Bizler müteahhitler olarak öneride bulunduk: bizim zemin etüt raporumuza göre üniversiteden alınacak tavsiyede zemin iyileştirme yapmayı taahhüt ettik. Fakat belirsizlik ve bazı rant kapılarına hizmet etmek için uygulamalar direk söyleniyorsa bunlara da sektör olarak karşıyız.

 

ÇOK ACI BİR TABLO

Akgün Başkanım da örnek vermişti Hatay’da bir fabrika depremde sapasağlam ayakta kalmış ancak çalışanlarının neredeyse hepsini depremde kaybetmişti. Şehrimiz için tablo çok acı bir tablo ve bundan sanayi de etkilenir. Çalışan kesim bu evlerde oturuyor. 7 bin binadan bahsedildi ve bizler bu sayının çok daha fazla olduğunu biliyoruz. Sakarya inşaat alanında ileride bir şehir. Bizim kentsel dönüşümü zoraki hale getirmemiz gerekiyor. Sağlam evde yaşamak depremden kurtulmak anlamına gelmiyor. Yürürken bile tehlikede olabiliriz. Belediyelerimizin bilinçli davranmasını rica ediyoruz komite olarak. Sektörümüzün enflasyon muhasebesi sorunu var ve komite olarak yazımızı yazdık, yönetimimiz de TOBB’a iletti. Yerelde ise AGDAŞ-SEDAŞ ile ilgili de ciddi problemleri var meslektaşlarımızın. İskan almadan önce sattığımız dairelere mal sahipleri hemen taşınmak istiyor ancak abonelikler yapamıyorlar, mağdur oluyorlar. Sorumlusu müteahhitler değildir, işleyen ve sırası olan işlerdir. İskandan önce evine abonelik açtırmak isteyen vatandaşlarımız bunu yapabilmeli, bu sistem değişmelidir.”

 

 

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Hamdi Şenoğlu ve ekibi beraat etti

Hamdi Şenoğlu ve ekibi beraat etti

21-03-2024 - EKONOMİ

İktidar temsilcileri karşıysa, bu kirli girişimin arkasında kimler var?

İktidar temsilcileri karşıysa, bu kirli girişimin arkasında kimler var?

17-03-2024 - EKONOMİ

Tarım arazileri 10 yılda 2,5 milyon dekar azaldı

Tarım arazileri 10 yılda 2,5 milyon dekar azaldı

15-03-2024 - EKONOMİ

Taraflar uzlaştı: Otobüsler çalışacak!

Taraflar uzlaştı: Otobüsler çalışacak!

13-03-2024 - EKONOMİ

Kaynarca’da Cuma günü elektrik kesintisi yapılmasına esnaflar tepki gösterdi

Kaynarca’da Cuma günü elektrik kesintisi yapılmasına esnaflar tepki gösterdi

08-03-2024 - EKONOMİ

kaynarca, sakarya, kaynarcahaber,