Advert

Sakarya'da 20'den fazla hastane riskli bölgede

Jeoloji Mühendisleri Odası tarafından yapılan araştırmaya göre Sakarya’dan 20’den fazla hastane yüksek deprem riski bulunan alanlar üzerinde yer alıyor. Risk altındaki hastaneler konusunda Sağlık Bakanlığı'nı göreve çağıran JMO yönetimi, bakanlığın bu konudaki öncelik sırasını da dikkate alarak, tüm sağlık tesislerini gözden geçirmesini talep etti.

GÜNCEL - 17-03-2023 08:48

Sakarya'da 20'den fazla hastane riskli bölgede

BİR UYARI DAHA

Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) okullardan sonra yüksek deprem riski altındaki hastane ve aile sağlığı merkezlerini de tespit etti. JMO, Bir önceki raporunda ülke genelindeki 4 bin 159 okulun deprem riski altında olduğunu koymuştu. Bu Okullardan 460’nın da Sakarya’da yer aldığı ifade edilmişti. Odanın hastanelerle ilgili açıkladığı raporda da Sakarya’dan 20’nin üzerinde hastane yer aldı. 

4 HASTANEDEN 1'İ RİSKLİ

JMO çalışması kapsamında 2019 yılından sonra yapılan ve deprem riski en yüksek alanlarda bulunan 2 bin 420 hastane ile sağlık merkezini inceledi. Bu hastaneleri yıkım gücü en yüksek ivme değerlerine göre 3 ayrı senaryoda teste sokan JMO, 0.40g ve üstü ivme değeri olan yıkıcı bir depremle karşı karşıya kalacak hastane sayısının 616 olduğunu belirledi. Buna göre 2019 yılından sonra inşa edilen ülke genelindeki her 4 hastaneden en az 1'i yüksek deprem riski altında bulunuyor.

“YIKICI ETKİ YARATABİLİR”

JMO'nun hazırladığı rapora göre, daha yıkıcı etkiye sahip 0.50g ve üzeri ivme değerli deprem riski altında 196 hastane; 0.60g ve üzeri ivme değerli deprem riski altında ise 92 hastane bulunuyor. Raporda, 14 hastanenin ise 0.68g ile 0.75g gibi olağanüstü ivme değeri olan çok büyük depremlerle karşılaşacağı belirtildi.

SAKARYA’DA 20’DEN FAZLA 

JMO'ya göre yüksek deprem riski altındaki hastanelerin 163'ü İstanbul'da yer aldı. Aynı şekilde İzmir'de 45 hastane, Manisa'da yaklaşık 40 hastane, Sakarya’da ise 20’den fazla  hastane yüksek deprem riski altında faaliyetlerini sürdürüyor. Sakarya’da  06g ve üstü yer ivmesi değerleriyle karşılaşma olasılığı bulunan hastaneler arasında Karapürçek 1 No’luAile Sağlı Merkezi’ne özellikle dikkat çekildi.

“BU HASTANELERİ İNCELEYİN”

Risk altındaki hastaneler konusunda Sağlık Bakanlığı'nı göreve çağıran JMO yönetimi, “Bu kapsamda Sağlık Bakanlığı’nın öncelik sırasını da dikkate alarak tüm sağlık tesislerini gözden geçirmesi, fay sakınım bandı içinde (50 metrelik sakınım bandı içinde olan sağlık tesisi sayısı 4 adet) olanlar ile zayıf mühendislik özelliklerine sahip, jeolojik sakıncalı alanlar üzerine inşa edilmiş sağlık tesis binaların yıkılarak daha güvenli alanlara taşınması kararını alması, diğer alanlarda kalan binalar için ise kapsamlı deprem performans analizlerinin yapılarak yeterliliklerini gözden geçirmesi gerekmektedir.

“UYGUNLUK GÖRÜŞÜ ALINMALI”

Ayrıca Sağlık Bakanlığı tarafından özel sektör tarafından, sağlık hizmeti sunmak amacıyla kullanacakları binaların sağlık hizmeti vermeye elverişli olup, olmadığına ilişkin yapacakları değerlendirmeler öncesinde, bu binaların deprem performanslarının yeterli olup olmadığına ilişkin değerlendirmeleri içeren raporların AFAD İl Müdürlüklerince kontrol edilip uygunluk görüşlerini aldıktan sonra işleme almaları gerektiği düşünülmektedir. Yine AFAD Başkanlığı’nın ülkemizdeki yapıların depremler dahil diğer doğa kaynaklı afetlere karşı performanslarını ve bu konuda yapılan çalışmaları periyodik olarak kamuoyu ile paylaşarak ülkemizin afetler karşısındaki kırılganlığını azaltacak tedbirleri alması gerekmektedir” açıklamasında bulundu.

ÖĞÜTLÜ ‘SAĞLAM’ DEMİŞTİ

İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Aziz Öğütlü, daha önce yaptığı açıklamada Sakarya’da bulunan hastanelerin depreme karşı dayanıklı olduğunu ifade etmişti. Öğütlü, yeni yapılan hastanelerde deprem etkisini azaltan sismik izolatör kullanıldığını belirtmişti. Öğütlü,  olası bir depremde Sakarya’daki en güvenilir yapıların hastaneler olduğunu ifade etmişti.

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Kenan Çatalbaş yazdı,

Kenan Çatalbaş yazdı, "AK Parti AK Parti'ye karşı"

28-03-2024 - GÜNCEL

CHP'li vekil:

CHP'li vekil: "Sapanca zehir havuzuna döndü"

28-03-2024 - GÜNCEL

Seymen ailesinin acı günü

Seymen ailesinin acı günü

28-03-2024 - GÜNCEL

Üstüner ailesinin acı günü

Üstüner ailesinin acı günü

28-03-2024 - GÜNCEL

Kolaç ve Eryiğit ailelerinin acı günü

Kolaç ve Eryiğit ailelerinin acı günü

28-03-2024 - GÜNCEL

kaynarca, sakarya, kaynarcahaber,