Advert

Süt üretimi maliyetleri artınca peynir lüks oldu

Kahvaltıların vaz geçilmezi olan peynir fiyatlarına gelen artıştan sonra vatandaş peyniri lüks olarak görmeye başladı. Artan yem fiyatları ve maliyetlerden sonra süt üreticilerinin hayvanlarını kesime göndermek zorunda kalması ve hayvan sayısındaki azalmadan sonra beklenen gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Peynir fiyatlarından vatandaş da, esnaf da şikayetçi duruma geldi.

EKONOMİ - 12-12-2022 09:46

Süt üretimi maliyetleri artınca peynir lüks oldu

Kahvaltıların vaz geçilmezi olan peynir fiyatlarına gelen artıştan sonra vatandaş peyniri lüks olarak görmeye başladı. Peynir fiyatlarından vatandaş da, esnaf da şikayetçi duruma geldi.

“İŞİMİZ ÇOK ZOR”

Gıda ürünlerine gelen son zamlarla beraber artık peynir ekmek yemek bile lüks hale geldi. Bu konuyla ilgili görüştüğümüz esnaf da, vatandaş da bu durumdan şikayetçi. Süt ürünleri satışı yapan esnaf Tuncay Sevim, “Çiftçinin işi çok zor, maliyetler çok yüksek. Maliyetler yüksek olunca otomatik olarak peynir fiyatlarına yansıyor. İşletmelerin faturalarında yaşanan artış fiyatlara yansıyor. Süt işletmelerinde yaşanan maliyet artışları ve süt biriminin artışıyla beraber süt ürünleri de otomatik olarak artmış oldu. Bizim geçen seneye oranla müşterilerimizde çok fazla düşüş yaşandı. Gelen müşterilerin de ‘Bu fiyata peynir mi olur, peynir et fiyatını geçti’ gibi tepkileri oluyor. Bir kere daha zam geleceği söyleniyor ama sonumuz ne olacak bilmiyoruz. İşimiz çok zor” şeklinde konuştu.

“ET FİYATINI GEÇTİ”

Esnaf İsmail Uzal, “Peynir ve süt ürünleri fiyatlarında çok büyük fiyat artışı yaşanıyor. Bunun nedeni çiftçi maliyetleri karşılamadığı için hayvanlarını kesime gönderiyor. Hayvanlar kesime gittiği için fiyatlarda da çok fazla artış yaşanmaya başladı. Bu fiyatların önüne geçmek için çiftçiye destek verilmesi gerekiyor. Fiyatlar geçen seneye oranla yüzde 50’yi geçti. Süte tekrar bir zam geleceği bekleniyor. Dolayısıyla daha da artış olacak diye bekliyoruz. Biz de artık etiket değiştirmekten yorulduk. Şu an en düşük peynir fiyatı 140 civarında. Eti geçmiş durumda, müşteriler de buna çok büyük tepki gösteriyor. Bir asgari ücretli hafta sonu kahvaltı yapabilmek için nasıl peynir alsın bu fiyatlarla” ifadelerini kullandı.

“VATANDAŞ NASIL YESİN?”

Katlı Pazaryeri esnafı Cihan Dere, “Peynir fiyatlarında yaşanan artışın nedeni bence aracılar. Köyden alınan sütün fiyatı 8 TL, fabrikadan çıkış fiyatı 15 TL. Tamamen tepedekilerin belirlediği fiyatlar. Şu an peynir fiyatları, et fiyatlarını geçmiş durumda. Müşteri geliyor 20 TL’lik peynir istiyor. 4 kişilik bir ailenin bir sabah kahvaltısına bile yetmeyecek kadar. Şu an kahvaltının vaz geçilmezi peyniri maalesef vatandaş alıp yiyemiyor. Müşterilerimiz önceden 2 kg alıyorsa, artık yarım kilo almaya başladı. Satışlarımızda düşüş var. Geçen sene köy peyniri 20 TL, tel peyniri 60 TL’ydi. Şu an 75 TL köy peyniri, tel peyniri 150 TL. Vatandaş nasıl alsın yesin?” şeklinde konuştu.

“FİYATLAR BİZİ ÇOK ETKİLEDİ”

Tamer Güler isimli vatandaş, “Peynir fiyatları çok yüksek. Kahvaltıda yiyebildiğimiz bir peynir ekmekti artık onu da alamaz olduk. Son zamanlarda yaşanan bu zamlar maalesef vatandaşı çok kötü etkiledi. Türkiye’de maalesef maliyetlerden dolayı hayvan varlığının azaldığını düşünüyorum. Hayvan varlığı azaldığı için süt fiyatları artmış oluyor bu da dolayısıyla peynir fiyatlarının artmasına neden oluyor. Et fiyatın da fazla olmasını yadırgıyorum açıkçası. Tabii ki vatandaş olarak bu fiyatlar bizleri çok rahatsız ediyor” ifadelerini kullandı.

“PEYNİR ALAMIYORUZ”

Nuri Şahin, “Peynir fiyatları artık el yakar hale geldi. Ben evde 5 tane nüfusa bakıyorum, artık peynir alamıyoruz. Eti zaten göremiyorduk, artık peyniri de göremez hale geldik. Maalesef artık Katlı Pazara giremez hale geldik. Yumurta alamıyoruz, peynir alamıyoruz biz ne yiyeceğiz? Açız, açız maalesef açız. Yukardakiler sorun yok diyor ya gelsinler bir vatandaşa sorsunlar bakalım sorun var mı, yok mu? Asgari ücretle nasıl peynir alacağız? Yukardakiler duysun evimde peynir yok, gelsinler buzdolabıma baksınlar” şeklinde konuştu.

“VATANDAŞ AÇ”

“Vatandaş aç” diyen Şahin Demir, “Fiyatlar maalesef çok yüksek. Peynir alıp yiyemiyoruz. Açız peynir, ekmek artık lüks haline geldi. Yakında açlıktan kardeş kardeşe ekmek için kavga edecekler. Bir tane vatandaş çevirip sorun bakalım hangisi halinden memnun. Ekmek olmuş 5 TL evinde 5 kişi yaşayan nasıl ekmek alacak da yiyecek? Yukardakilere sorsak her şey güllük gülistanlık ama gelip vatandaşlara sorsunlar. Bu artık siyasi meseleden çıktı, açlık meselesine geldi” ifadelerini kullandı.

“İPİN UCU KAÇTI”

Hasan Şeker, “Peynir fiyatları çok yükselmeye başladı. Sadece peynir değil bütün süt ürünlerini fiyatları arttı. Zaten önceden et alamıyorduk, şimdi de peynir alamıyoruz. Peynir artık lükse haline geldi.  Yarım saatlik yoldan geldim 3 tane ekmek almak için.  Halk Ekmekten ekmek aldım, nasıl peynir alalım da kahvaltıda yiyelim? Ekmek için bile o kadar yol gelmişken bu fiyatlarla nasıl peynir, zeytin, sebze alalım? Ben defalarca AK Parti’ye oy verdim ama bundan sonra oy vermem. Artık ipin ucu iyice kaçtı” şeklinde konuştu.

“SONUMUZ NE OLACAK?”

Emine Doğan, “Peynir alamıyoruz. Peynir artık lükse haline geldi.  Eşim rahatsız, ben de rahatsızım. Şimdi markete gittim hiçbir şey alamadan geri döndüm. Her şey çok pahalı, hayat çok zor, bizi bu duruma getirenler bizi görsün de bize bir çare bulsunlar. Artık rahat rahat pazardan, marketten bir şey alamaz hale geldik. Sonumuz ne olacak bilmiyorum” ifadelerini kullandı.ADAPAZARI AKŞAM HABERLERİ GAZETESİ ve HABERLİSİN'den NAZİLE AKARSU'NUN HABERİ

 

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Hamdi Şenoğlu ve ekibi beraat etti

Hamdi Şenoğlu ve ekibi beraat etti

21-03-2024 - EKONOMİ

İktidar temsilcileri karşıysa, bu kirli girişimin arkasında kimler var?

İktidar temsilcileri karşıysa, bu kirli girişimin arkasında kimler var?

17-03-2024 - EKONOMİ

Tarım arazileri 10 yılda 2,5 milyon dekar azaldı

Tarım arazileri 10 yılda 2,5 milyon dekar azaldı

15-03-2024 - EKONOMİ

Taraflar uzlaştı: Otobüsler çalışacak!

Taraflar uzlaştı: Otobüsler çalışacak!

13-03-2024 - EKONOMİ

Kaynarca’da Cuma günü elektrik kesintisi yapılmasına esnaflar tepki gösterdi

Kaynarca’da Cuma günü elektrik kesintisi yapılmasına esnaflar tepki gösterdi

08-03-2024 - EKONOMİ

kaynarca, sakarya, kaynarcahaber,