Advert

Zamlar durmuyor, vatandaş dertli

14 Mayıs seçimlerine geri sayım sürerken milletvekili adayları şehri karış karış gezerek partilerine destek istiyor. Siyasiler seçim odaklı çalışmalarını sürdürürken vatandaşlar ise her gün artan gıda fiyatları nedeniyle bütçelerini denkleştirmeye çalışıyor.

EKONOMİ - 01-05-2023 14:05

Zamlar durmuyor, vatandaş dertli

ZAMLAR DURDURULAMIYOR, VATANDAŞLAR DERTLİ

Türkiye yeni haftaya yeni zamlarla uyandı. Kırmızı et fiyatlarına nazaran nispeten ucuz kalan  beyaz et fiyatları Ramazan ayından bu yana yüzde 20 zamlandı. Adazarı Katlı Pazaryeri’nde esnafları, zamlara karşı herhangi bir önlem alınmadığını ve seçimler yaklaşırken fiyatların daha da artacağını belirtti. Esnaflar, mevsim geçişi olmasının yanı sıra üretimde yaşanan sıkıntılar ve seçimler nedeniyle  gıda fiyatlarındaki artışın sürdüğünü dile getirdi. 

 

“TAVUK FİYATLARI ARTACAK”

Tavuk fiyatlarına yakın zamanda tekrar zam yapılacağını belirten tavuk satıcısı esnaf Rıdvan Ok, “Ramazan ayının son haftası bayram arifesi olduğu için hareketli geçmişti. Bayramdan 3 gün önce tavuğa 10 TL zam geldi. Bu durum ramazan sonrasında durgunluğa sebep oldu. Şu an ise tekrar zam bekleniyor. Bir aya kadar tavuk 100 TL olacak gibi görünüyor. Normalde marketlerde zaten 100 TL civarında satılıyor fakat biz tezgahlarda daha ucuza satış yapıyoruz. Gelecek zamlarla birlikte bizim tezgahlarımızın da market fiyatlarına yaklaşacağını düşünüyorum. Tezgahlarımızda sarma 70 TL, Baget 68 TL, kemiksiz 80 TL ‘ye satılıyor. Gelecek zamdan sonra sarma 100 TL, baget 85-90 TL, kemiksiz tavuk 100-110 TL’ye ulaşacaktır. Bu durumdan biz esnaf olarak memnun değiliz fakat günümüzün şartlarında yapabileceğimiz bir şey maalesef yok” şeklinde konuştu.

 

“MEVSİMSEL FİYAT DÜŞÜŞÜ”

Ramazan’dan sonra pazarlarda bazı sebze fiyatlarında düşüş yaşandığını aktaran sebze satıcısı esnaf Cihan Şimşek, “Ramazan sonrasında bir durgunluk bekleniyordu. Mevsimsel faktörlerden dolayı elimize bazı sebze miktarları artarak gelmeye başladı.  Bu sebeple bazı ürünlerin fiyatlarında düşüş meydana geldi. Ramazan ayında patlıcan kilosu 20-25 TL arasında değişiyordu. Şu an ise kilosunu 10 TL’den satıyorum. Çilek ramazanda 30 TL’ye satılıyordu. Şimdi 20 TL olarak satış yapıyorum. Bazı sebze ve meyvelerde olan bu fiyat düşüklüğü durgunlaşmanın önüne geçerek standart düzeyde müşteri devamlılığı sağladı. Yaz ayının yaklaşmasıyla tekrar fiyatlarda değişiklik olacak deniyor. Biz de şu an piyasayı takip ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“SERBEST PİYASA YORUYOR”

Süt ürünlerine gelen zamlardan sonra fiyatları aynı seviye de tutmaya çalıştıklarını dile getiren süt ürünleri satıcısı esnaf Sercan Canveren, “Yılbaşında gelen zamlardan sonra fiyatlarımızda değişiklik yapmamaya çalışıyoruz. Bu dönemde tekrar zam geliyor fakat vatandaşın alım gücü çok fazla düşmüş durumda. Bizde ürünlerimizi satabilmek için kendi karımızdan azaltarak zam yapmamaya çalışıyoruz.  Vatandaşlar buraya gelmediği sürece fark etmiyor fakat marketlerdeki ürünlerin aynısı pazarlarda daha uygun fiyata satılıyor. Bizim 100 TL’ye sattığımız kaşar peyniri marketler 160 TL civarında satış yapıyor. Market fiyatlarıyla aramızda 50-60 TL fark oluyor. Ülkede serbest piyasa olduğu için herkes istediği fiyata ürün satabiliyor. Bu farklılıklar vatandaşı daha çok yoruyor. Uygun fiyatlı ürün almak için araştırma yapmaları gerekiyor.” şeklinde konuştu.

 

“DÜŞÜŞ YOK,  SÜREKLİ ARTIŞ”

Et fiyatlarında ki artışın değerlendirmesini yapan Kasap Metin Ermiş, “Et fiyatları bu dönemde sıklıkla artmaya devam ediyor. İthal et projesiyle düşüş yaşanacak beklentisiyle bakılıyor. Maalesef bu beklenti karşılanmıyor. Et fiyatlarında düşüş hiç olmuyor fakat sürekli artış meydana geliyor. Dana sucuk kilosu 340 TL oldu. Kıyma 320 TL, kuşbaşı 330 TL olarak satılıyor. Tavuğa ise zaten hep zam gelmeye devam ediyor. Yakın zamanda tekrar tavuk fiyatlarının artacağı bekleniyor. Ramazan sonrasında fiyatlarda değişiklik olması hep beklenir fakat et fiyatları artık bambaşka bir konu haline büründü “ifadelerine yer verdi.

 

“BAKLİYATA DÖVİZ KURU ZAMMI”

 Bakliyat ürünlerinde oluşan fiyat değişikliğinin nedenlerini aktaran bakliyat satıcısı esnaf İhsan Hocalar, “Bakliyat fiyatlarında pirinç ve nohut dışında bir değişiklik olmadı. Pirinç açısından yeni ürünlerin çıkmasına 5 ay gibi bir süre var. Ürün azaldığı için fiyatlara zam geldi. Pirinç fiyatlarına yüzde 15 gibi bir artış yapıldı. Nohut ithal ürün olduğu için döviz kurlarına göre fiyatlarında sıklıkla değişiklik oluyor. Nohut fiyatları yüzde 10 civarında bir artış yaşandı. Pirinç 30 TL’den 50 TL’ye kadar çıktı. Nohut 45 TL’den başlayarak 75 TL’ye kadar çıkabiliyor” şeklinde konuştu.

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Hamdi Şenoğlu ve ekibi beraat etti

Hamdi Şenoğlu ve ekibi beraat etti

21-03-2024 - EKONOMİ

İktidar temsilcileri karşıysa, bu kirli girişimin arkasında kimler var?

İktidar temsilcileri karşıysa, bu kirli girişimin arkasında kimler var?

17-03-2024 - EKONOMİ

Tarım arazileri 10 yılda 2,5 milyon dekar azaldı

Tarım arazileri 10 yılda 2,5 milyon dekar azaldı

15-03-2024 - EKONOMİ

Taraflar uzlaştı: Otobüsler çalışacak!

Taraflar uzlaştı: Otobüsler çalışacak!

13-03-2024 - EKONOMİ

Kaynarca’da Cuma günü elektrik kesintisi yapılmasına esnaflar tepki gösterdi

Kaynarca’da Cuma günü elektrik kesintisi yapılmasına esnaflar tepki gösterdi

08-03-2024 - EKONOMİ

kaynarca, sakarya, kaynarcahaber,