Kaynarca bölgesi, Osmalı Padişahı Orhan Gazi döneminde, Akçakoca bey tarafından 1308-1317 yılları arasında fetih edilir.  

Osmanlı Devleti zamanında Kandıra kazası ve Şeyhler, Üsküdar’a bağlı idi. Kandıra ve Şeyhler’in ilk tarihi bilgileri Üsküdar kadı sicilleri içinde geçmektedir ve 17. Yüzyılda Kaptanpaşa eyaletine bağlıdır. 1860’lı yıllarda nahiye olan Şeyhler ( Kaynarca), doğrudan İzmit (Kocaeli) Sancağına ve Kandıra ise doğrudan Beykoz’a bağlı bir yerleşim merkezidir. Şeyhler ( Kaynarca), Mehmet beyin voyvodalığından sonra, 1868’de Kandıra’nın kaza olması üzerine Kandıra’ya nahiye olarak bağlanır.

Kaynarca’nın en eski yerleşim merkezi, “Dudu Divanı“ ile ona bağlı ‘’Hocaköyü’’ adıyla anılan yerlerdir. Daha sonra ‘’Dudu Divanı’’ ve “Hocaköyü” gibi yerleşimler, “Şeyhler” adını alarak nahiye olduğu 1860 tarihli tapu kayıtlarından anlaşılmaktadır.

1966 YILINDA SAKARYA’YA BAĞLANDI

1954’te Adapazarı “Sakarya” adıyla vilayet olunca, “ Şeyhler Nahiyesi Merkezi Hocaköy’ü Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği “ adıyla bir dernek kurulur.  Dernek yönetimi 1958 yılında ilçe olmak için Kocaeli Vilayet Meclisine müracaat ederek, yöredeki “Büyük ve Küçük Kaynarca ‘’ köylerinin isimlerden esinlenerek yeni ilçenin adının ‘’Kaynarca’’ olmasını isterler. Kocaeli Vilayet Meclisi’nin 17 Kasım 1958 tarihli toplantısında ilçe olmada isteği onaylanır. İçişleri Bakanlığı Mahalli idareler Genel Müdürlüğü talebi onaylayıp dosyayı Büyük Millet Meclisine sevk eder. 1 Nisan 1959 tarihli Genel Kurul oturumunda 7033 sayılı kanunla “Kaynarca” adıyla ilçe oluşu kabul edilir.  İlk belediye seçimleri 13 Mart 1960’da yapılır. Kaynarca ilçesi 21 Ocak 1966 tarih ve 714 sayılı kanunla Sakarya iline bağlanır. - SEDAT BALTA