75 yaşındaki Kaynarca’nın ilk Belediye Başkanı Hüsnü Aydın, şeyhler nahiyesini 60 hane 787 nüfusla 1959 yılında nasıl ilçe yapmayı başardıklarını, 1966 yılında nasıl Kocaeli’nden Sakarya iline bağladıklarını anlatıyordu.

17 Mayıs 1919 İsmet Paşa Kefken’den Sakarya’ya

Hüsnü Aydın’a kulak veriyoruz, “1964 yılı ben de belediye başkanıyım. Kaynarcamız ilçe, ama İzmit’e hem çok uzak. 70 kilometre hem de arada eski ilçemiz Kandıra var, hizmet alamıyoruz. Adapazarı ise bize sadece 35 kilometre Sakarya’ya bağlanmak istiyoruz. Ama Kocaeli vermek istemiyor. Kırk dereden su getirdik. Nihayet Kocaeli İl Genel Meclisi’nden karar çıkardık. Şimdi bu karar çerçevesinde kararın TBMM’den geçip kanunlaşması gerekiyor. Rahmetli İsmet Paşa Başbakan; tek yol var ona ulaşmak. Ben de AP’den belediye başkanıyım. Başbakanın özel kalem müdürü de rahmetli Necdet Calp. Necdet beyin bir dostunu araya koyup, yanına girdim. İsmet Paşa, “Gel bakalım delikanlı, hoş geldin, sen neredensin?” dedi.

“Kocaeli Kaynarca’danım” dedim.

“Şeyhlerdenim desene” dedi.

“Evet efendim” dedim.

“Senin işini göreceğim… Peki sebebini biliyor musun?” diye sordu.

“Hayır efendim” diye cevapladım.

Kaynarca’da geçirilen ilk gece

“16 Mayıs gecesi Mustafa Kemal Paşa, Fevzi Paşa ve ben Bandırma vapuruyla İstanbul’dan Samsun’a doğru yola çıktık. Mustafa Kemal Paşa, bizim kara yoluyla Ankara’ya gitmemizi istedi. 17 Mayıs sabahı Fevzi Paşa’yla Kefken’de biz vapurdan indik. Akşama atlarla şeyhler nahiyesine geldik. Edip Paşa ailesi bizi iki gün ağırladılar. 19 Mayıs sabahı 10 kişilik silahlı güvenlik kuvveti ve 10 günlük azık eşliğinde bizi Geyve ve boğazdan geçirirler. Ankara’ya kadar o azıklar bize yetti de arttı bile. Özel kalem müdürü, şeyhlerden geldiğini söyleyince, aklıma bu hadise geldi; “Sizin büyükleriniz bize hep iyilik yaptılar, vefa gösterdiler. Şimdi vefa sırası bizde evladım” dedi. Necdet Calp Beyi çağırdı, meclis başkanını bağlamasını söyledi, yanımızda görüştü ve “Kaynarca’nın Kocaeli’den Sakarya’ya bağlanması kanun teklifini, yüzlerce kanun teklifi arasından 16. sıraya alınmasını sağladı. Bilindiği kadarıyla bu ziyaret İsmet Paşa’nın Kaynarca- Adapazarı- Geyve üzerinden şehrimize ilk ziyaretidir. Ve Kurtuluş Savaşı’nın başlangıç günlerinde 17-18-19-20 Mayıs 1919 tarihindedir.

2005 yılıydı, bahar en güzel günlerinden birini daha bize sunmuştu. Günlerden 3 Mayıs’tı. Sakarya fikir kulübü olarak olağan toplantımızı, haftanın anlam ve önemine binaen Kaynarca’da Reisler- Okçular göleti bitişiğindeki korulukta yapıyorduk. İlçe kaymakamı, kulüp üyeleri, belediye başkanları 12-13 kişi, yörenin orijinal gözlemesi eşliğinde yerel yemekleriyle kahvaltımızı yaparken, diğer yandan Kaynarca’nın Düşman İşgali’nden kurtuluşunu, ilçe oluşunu konuşuyorduk. 75 yaşındaki Kaynarca’nın ilk belediye başkanı Hüsnü Aydın, şeyhler nahiyesini 60 hane 787 nüfusla 1959 yılında nasıl ilçe yapmayı başardıklarını, 1966 yılında nasıl Kocaeli’den Sakarya İli’ne bağlandıklarını anlatıyordu.