Semt pazarları ve marketlerde gıda ürünlerine her gün yeni zamlar geliyor. Mevsim sebze ve meyvelerinde dramatik boyutlara ulaşan fiyat artışları nedeniyle vatandaşlar bazı ürünleri tane ile bazılarını ise kilo yerine gramla almaya başladı. Yaz sebzelerinden Ayşe Kadın Fasulyenin market fiyatı 100 TL’ye kadar çıkarken pazar yerlerinde de durum marketleri aratmamaya başladı. Tezgahların yükselen ateşini gazetemize değerlendiren Sakarya Sebzeciler ve Meyveciler Odası Başkanı Muzaffer Kabacan, bir an önce istikrarın sağlanması gerektiğini dile getirdi.

“VATANDAŞ KORKAR OLDU”

Kabacan, “Vatandaşın ucuza sebze- meyve alacakları yerler sadece pazarlardı. Fakat artık pazar yerlerine gelmeye korkar oldu insanlar. Son derece de haklılar. Marketlerden alınan sebze- meyve ile pazardan alınan arasında çok fark var. Fakat insanlar eskisi gibi pazarlardan kilo ile alış veriş yapamıyorlar. Tane dönemi başladı; 2 tane, 3 tane alıyorlar. Şu an yazın ortasındayız, üretimin bol olduğu zamandayız. Buna rağmen fiyatlar çok yüksek” şeklinde konuştu.

 “200 TL’NİN DEĞERİ KALMADI”

Muzaffer Kabacan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Pazar yerlerinde 30 TL’ye kadar domates var. Geçen senelerde domatesin kilosu  3 liraydı. Mazota ve diğer maliyetlere gelen zamlar bizim belimizi çok büktü. Biz vatandaşa karşı çaresiz kalıyoruz. Vatandaşa bir şey anlatamıyoruz, gelen zamların hepsini biz aldığımız ürüne yansıtmak zorundayız. Bir poşetin kilosu 60-70 TL oldu. Biz, pazar yerlerinde vatandaştan poşet ücreti almıyoruz. Bunların hepsi bizim karımızdan giden masraflar. Kar marjları biraz yükseldi gibi gözüküyor ama bizim paramızın değeri kalmadı. 200 TL şuan 20 TL gibi oldu. Para büyük gözüküyor ama alım gücü hiç yok.  

BİR KARPUZ 150 LİRA

Şu anda pazardan normal bir alış veriş yapmaya kalksanız bin TL’den aşağı çıkamazsınız. Bir karpuz olmuş bugün 150 TL. Karpuzun tanesini birkaç sene önce 5-10 TL’ye satıyorduk. Yarım karpuz alan var, dilim karpuz alan var. Yazın ortasında insanlar yarım karpuz alıyor. Vatandaşın alım gücü yok, ne olacağı da belli değil. Her gün neredeyse mazota zam geliyor. Her gün gelen zamlar vatandaşın da, esnafın da belini büktü.”

“NE OLACAĞI BELLİ DEĞİL”

“Esnafın BAĞ-KUR’u arttı, işçi ücretleri arttı” diyen Başkan Kabacan, “Pazarlarda alış veriş tane usulüne döndüğü için esnaf para kazanamaz hale geldi. Eskisi gibi kilolarca ürün satamıyoruz. İnşallah bu durum bir noktaya gelir ve durur da istikrar sağlanır. Durmazsa artık ne olacağı belli değil. Bollukta böyle ise kıtlıkta nasıl olacak bilmiyorum. Önümüzdeki günlerde gıda sektöründe kıtlık ve sıkıntı yaşayacağımız günler olacak” şeklinde konuştu.