ÖZEL HABER-NAZİLE AKARSU - HABERLİSİN - ADAPAZARI AKŞAM HABERLERİ 

 OLUMSUZ BİR YIL

Sakarya Ticaret Borsası (STB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Genç, geride bırakmaya hazırlandığımız 2023 yılını üretici cephesinden değerlendirdi. Üreticinin birçok zorlukla karşı karşıya kaldığını anlatan Genç, Sakarya özelinde yaşanan rekolte kayıpları nedeniyle 2023’ün verimsiz bir yıl olduğunu dile getirdi.

MISIR VE FINDIK

Başkan Genç, “2023 yılı Türkiye ve Sakarya’da tarım sektörü adına iyi geçmedi. Sakarya özelinde konuşacak olursak mısırda yüzde 41 rekolte düşüşü söz konusuydu. Bunun sebebi aşırı yağışlar ve sonrasında yaşanan susuzluk ve kuraklık. Bölgemizin en önemli ürünlerinden biri olan fındıkta da benzer bir durum söz konusu oldu. Fındıkta yaklaşık yüzde 30’luk rekolte kaybı yaşandı. Bu da üretici açısından olumsuz bir durum oldu. Rekolte kaybına karşılık oluşan fiyatlar fındık üreticisini biraz da olsa koruyup, kolladı. Ancak mısır için aynı şeyi söyleyemeyiz. Fiyatta bir yıl önceki fiyatla aynı olduğu için üretici açısından sezon çok iyi geçmedi”  dedi.

KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ

Küresel iklim değişikliğinden kaynaklanan olumsuzlukların tüm dünyayı olduğu gibi Türkiye’yi de etkilediğini söyleyen Mustafa Genç, “Bu olumsuzlukların 2024 sezonunda da devam edeceği görülüyor.  Küresel iklim değişikliği hat safhada ve bu durum tüm dünya için tehdit olarak devam ediyor. Bir hafta ara ile 10 derece ani hava değişimleri oluyor. İklim değişikliği tüm ülkelerin hep masasının üzerinde” dedi.

‘GİRDİ MALİYETLERİ DÜŞMELİ’

“Üreticin emeğinin karşılığını aldığı bir 2024 yılı temenni ediyoruz” diyen Başkan Genç, “Çiftçiler bizim doğrudan üyemiz değil ama sahadan haberimiz var. Çiftçimiz girdi maliyetlerinin düşmesini, ürününün para etmesini ve yaşam standardının artmasını bekliyor. Maliyetlerin düşmesi için üreticilerin daha fazla desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.