Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO) 14 nem mısırın ton fiyatını 6 bin lira olarak açıkladı. Açıklanan mısır fiyatı Sakaryalı çiftçinin tepkisine neden oldu. Çiftçiler “Hükümet, buğday, arpa, yulaf gibi ürünlerde destek veriyor. Fındıkta dönüm başına destekleme veriliyor. Konu mısır olunca, mısır üreticisi olunca kimsenin umurunda olmuyoruz. Geçen seneden bu yana mazot kaç katına çıktı? Gübre kaç katına çıktı? Hepimiz, herkes biliyor. Ancak 14 nem mısır için 6 bin lira fiyat açıklanıyor. Bu durum resmen biz üreticilere gidin ölün demek. Hükümetin acilen üreticinin yaşamasını sağlayacak bir adım atması lazım” dedi.


Mısır üreticisi açıklanan fiyatın serbest piyasada karşılık bulmayacağını belirterek “Sakarya’da 300-350 bin civarında mısır üretiliyor. TMO bunun ne kadarını alacak? TMO’nun elinde geçen seneden mahsül var. Tahıl koridoru sayesinde tavuk firmaları da yeterince stok yaptı. Sakarya’da nem oranı 20’nin altında olmaz dolayısıyla fiyat 4-5 bin lira bandına inecek. Maliyeti karşılayamayan ürünü hasat etmemeyi bile düşünenlerimiz var” diyerek destekleme beklentilerini dile getirdiler.
Mısır üreticisi bağlı oldukları odalar, seçilmiş siyasilere yaşanan sorunları aktardıklarını dile getirerek “Ziraat odaları, vekiller, siyasi partilerin il başkanları ölüm-kalım mücadelemizde yanımızda olmak zorundalar. Bizi maliyetimizin altında ürün hasadı yaptırmasınlar. Bu fiyat ve politikalarla gelecek sene kimse mısır ekemez. Tüccara, kooperatife borcunu ödeyemez. Ekonomik manada bir çöküş yaşanır” diyerek çözüm istediler.