Sakarya'da bu 3 ürün haricinde ekim yapanlar ceza ödeyecek!

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan planlamaya göre Sakarya’da önümüzdeki 3 yıllık planlama kapsamda ekimi yapılacak ürünler belli oldu. Bu ürünler haricinde ekim yapanlar teşvik alamamasının yanı sıra idari para cezalarıyla karşılaşabilecek.

Sakarya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Ali Şener Bayraktar, Tarım Bakanlığının uygulamaya aldığı 3 yıllık üretim planı kapsamında Sakarya’da üretimi yapılacak ürünlerin belirlendiğini açıkladı. Bu ürünler haricinde ekim yapanlara idari para cezaları da uygulanabilecek.

 

Bakanlık planladı ve önerdi

Tv264 ekranlarında yayınlanan Muhabir Masası programının konuğu olan Sakarya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Akyazı Ziraat Odası Başkanı Ali Şener Bayraktar, sürdürülebilir tarım için bakanlığın planlamaya gittiğini, ilimize 3 ürün önerildiğini, bunlar haricinde meyve ve benzeri dikim yapanların idari para cezaları ödeyeceğine dikkat çekti.

Gıdanın önemi anlaşıldı

Pandemi sonrasında yaşanan gıda kriziyle üretimin öneminin bir kez daha anlaşıldığını vurgulayan Başkan Bayraktar, “Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi 1 metrekare yeri bile ekmeliyiz düşüncesinden yola çıkarsak bu gün gelinen noktada gıdanın önemi daha iyi anlaşılıyor. Pandemi sonrasında gıdaya yoğun talep olduğunu gördük, gıdaların üretim merkezlerinden tüketim için bölgelere gönderilemediğinin sıkıntılarını yaşadık. O dönemde ülkemiz üreitm açısından problem yaşanmadı. Çiftçiye sağlanan serbest dolaşım hakkı sebebiyle rahat bir şekilde etkiler, biçtiler.  Gerek bitkisel, gerek hayvancılık alanlarında üretim açısından büyük sıkıntı yaşanmadı. O dönemde 1 metrekareyi bile boş bırakmadan ekmenin, üretmenin ne demek olduğunu anladık” dedi.

 

Sakarya'da bu 3 ürün haricinde ekim yapanlar ceza ödeyecek!

Mısır, buğday ve yem 

Bayraktar, “Üretimi bir plan dahilinde yapmamız gerektiğini son yıllarda daha iyi anladık. Ama ülkemizde bugüne kadar doğru bir planlama yoktu. Ve Tarım Bakanlığımız bu yönde yeni bir eylem planı yaptı. Bu kapsamda 2025-2026-2027 yıllarını kapsayan yeni ve planlı üretim modeli hayata geçirild. Biz de 3 yıllık yeni bir döneme giriyoruz. Bu yeni model bir takım özendirici desteklemeleri içeriyor. Bakanlığın illerdeki ilgili birimleri ve bu yönde planlama komisyonları marifetiyle planlı üretim modeline geçilmesi kararlaştırıldı. Bu modelle üretimi hem desteklerle teşvik edici, hem de idari para cezalarıyla çaydırıcı bir takım önlemleri var.  Nedir bunlar? Mesela; Bölgemizdeki temel ürünler arasında bulunan mısır, Sakarya için önerilen bir üründür. Bunların yanı sıra, Sakarya’da bitkisel üretimi açısından mısır, buğday ve yem bitkileri önerilenler arasında yer almıştır. Hayvan besleme ile ilgili yani yoncasından, her türlü aklınıza ne gelirse bu üretime dahildir. Ayrıca yine Sakarya’da planlı üretim içerisinde genç çiftçilere bazı pozitif ayrımcalık sağlanacak tedbirlerde yapılıyor” dedi.

Verilecek destek oranları 

Bayraktar, “Belirlenen bu temel üretim modeli 3 yıllıktır. Daha sonra yeni planlama daha yapılacak. Bu yeni modelde  izlenecek şöyle bir yol var. Temel destekleme diye dönüm başına verilecek destek bunlar. Bölgemizde dane mısırla ilgili 244 lira dönüm başına destek verilecek. Bu üreticiye geçmişte mazot ve gübre desteği altında verilen destekti, şimdi ismi değişmiş oldu. Ayrıca bakanlık bu destekleme modelinde planlı üretim yapana dönüm başına 244 lira daha vereceğim diyor. Yine sertifikalı tohum desteği kapsamında 146 lira dönüm başına, yine 51 liralık katı organik gübre kullanması için destek verilecek. Yani yaklaşık 685 liralık destek sağlanacak. Peki üretici bakanlığın önerdiği bu planlı üretim dışında başka bir ürün ekerse ne olacak. Öncelikle bu desteklerden faydalanamayacak. Önerilmiş temel ürünler dışında bölgenin tarım özelliğine göre, il planlama kurulunun tespit ettiği ve ekimi yapılabilecek süs bitkiciliği ve çim ürünleri de var. İl Planlama Kurulunun önerdiği ürünler haricinde tarlalarına değişik ürün ekimi yapanlara o ürünün değeri kadar yüzdelik para cezaları verilebilecek" dedi.

 

Üretime teşvik ediyor 

Planlamaya göre tarım arazilerine meyve dikilmesinin de önüne geçildiğini belirten Başkan Bayraktar, “Yine dikili ürünler ile ilgili yüzde 6 meyilin üzerinde 1. Sınıf tarım alanlarında meyve dikilmesi yasaklanmış oluyor. Dolayısıyla bu model üretimi planlanama ve verilen desteklerle üretimi teşvik ediyor. Bir taraftan planlı tarımla bu model getirilirken, diğer taraftan da mevcut üretim dışında kalmış üretimler için kanunu düzenleme getirilmiş oluyor” dedi.

Advert