Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü, Sakarya Valiliği ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi işbirliğindeki etkinlikte konuşan DKMP Genel Müdürü Kadir Çokçetin, "Tür ve alanların korunması için sulak alan, milli park, tabiat parkı, tabiatı koruma alanı, tabiat anıtı, yaban hayatı geliştirme sahası gibi korunan alanlar ilan ediyor, bunun yanında avcılık, sahipsiz hayvanlar ve biyolojik çeşitlilik konularında düzenlemeler yapıyoruz.

Bu vizyonla Türkiye'de 48 milli park, 261 tabiat parkı, 113 tabiat anıtı, 31 tabiatı koruma alanı, 85 yaban hayatı geliştirme sahası, 14 Ramsar alanı, 59 ulusal öneme haiz sulak alan ve 32 mahalli önemi haiz sulak alan olmak üzere 643 korunan alan ilan edildi.

Bugünkü kutlamalarındaki amacı, sulak alanları korumanın aslında geleceği korumak anlamında geliyor. Türkiye 1994'te Uluslararası Ramsar Sözleşmesi'ni imzalayarak sulak alanların korunması ve akılcı kullanımını taahhüt etti.

İklim değişikliği ve insan müdahaleleri nedeniyle su kıtlığı yaşayan sulak alanlarda matematiksel modelleme ve restorasyon çalışmaları gerçekleştiriyoruz. 55 sulak alanda ekoturizme yönelik yatırımlar yapılmıştır. Acarlar Longozu'nda 2018'den önceki eski tesisler, Bakanlığımızın geliştirdiği projeyle yenilendi. Yaklaşık 11 milyon 400 bin liralık yatırım gerçekleştirdik.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce de Acarlar Longozu'nun dünya genelinde nadir görülen tabiat alanlarından biri olması dolayısıyla, işletmesini koruma kollama dengesiyle yürüttüklerini vurguladı.

İklim değişikliğiyle su kaynaklarının azalması, orman yangınlarının çıkması, gıda güvenliği ve kuraklık gibi sorunların devam ettiğinin altını çizen Yüce, "Duyarlı hareket edilmediği sürece bu ulvi denge sarsılmaya devam ediyor. Sakarya olarak daha yaşanabilir dünya için çalışmalarımızı gündüz gece devam ettiriyoruz." şeklinde konuştu.

Sakarya Vali Vekili Ersin Emiroğlu ve DKMP 1. Bölge Müdürü Fahrettin Ulu da birer konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından longozdaki kuş türlerine yönelik sunum gerçekleştirildi, "Sulak Alanlarımız ve Biyolojik Çeşitliliği" konulu resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere Büyükşehir Belediyesince bisiklet hediye edildi.

Ortaokul öğrencilerinin kuş evi boyama etkinliği gerçekleştirdiği programda katılımcılar resim sergisini gezdi.

Ormanya Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde tedavi edilen 22 yaban ördeği de longoza salıverildi.