Sakarya Sebzeciler ve Meyveciler Esnaf Odası Başkanı Muzaffer Kabacan, kış yaklaşırken sebze ve meyve fiyatlarını gazetemize değerlendirdi. Kabacan, “Kışın sebze ve meyve fiyatları daha da yüksek olacak. Vatandaş, ‘Eyvah kış geldi’ diyecekler” ifadelerini kullandı.

“MALİYETLER YÜKSEK”

Maliyetlerin çok yüksek olduğunu belirten Sakarya Sebzeciler ve Meyveciler Esnaf Odası Başkanı Muzaffer Kabacan, “Diğer zamlarla ilgili bir şey söyleyemem, ama vatandaş sebze ve meyve fiyatları için ‘Eyvah kış geldi’ diyecekler. Maliyetler çok fazla arttı. Yakıt biraz düştü gibi gözükse de, geçen sene mazot bu zamanlarda 6 TL idi, şu an 25 TL. Mazot fiyatları böyleyken fiyatların düşmesi beklenemez. Mazot fiyatı böyleyken nakliyenin, ambalaj fiyatlarının düşmesi beklenemez. Nakliye ve ambalaj da direk olarak sebze-meyveye yansıyor. Domates bizim bölgemizden çıktığı halde bile pazarda ucuz değil. Bu ürünlerin üzerine nakliye masrafı girmemesine rağmen yine de çok pahalı ”şeklinde konuştu.

“KABUĞA KADAR DEĞERLENDİRECEĞİZ”

Kış ayları geldiği zaman israfa izin vermeden, sebze ve meyvenin kabuğuna kadar değerlendirilmesi gerektiğini belirten Başkan Kabacan, “Çiftçiye sorduğumuz zaman çiftçi maliyetlerden dolayı fiyatları yetersiz görüyor. Vatandaşa sorsan, ‘Alım gücü olmadığı için fiyatlar yüksek’ diyor. Tarla sezonu bitti, artık seradan yiyeceğiz. Bu fiyatların üzerine ambalaj, nakliye farkı eklenirse o zaman fiyatlar daha da yüksek olacak. Bir de işin içine ihracat girerse, girecek gibi de gözüküyor. Hollanda firmalarının Akdeniz Bölgesi’nden anlaşma yaptığı söyleniyor. Eğer ihracat olursa yazın pahalılıktan alamadığımız sebze-meyveyi kışın hiç bulamayacağız. Kışın artık ikinci sınıf, üçüncü sınıf ne gelirse tek tek alacağız. İsrafa kesinlikle izin vermeyeceğiz, artık kabuğuna kadar değerlendireceğiz” ifadelerini kullandı.

“ALIM GÜCÜ YOK”

Vatandaşlara da ‘Şimdiden alın dolaba atın’ diyemiyorum, çünkü insanların alım gücü yok. Aldıkları asgari ücret neye yetecek? İnsanların alım gücünün olmadığı bir yerde bu fiyatlar gerçekten çok yüksek. Eğer asgari ücret ciddi anlamda yükselmezse, insanlar çok zorluk çekecekler. Ama vatandaşlara tavsiyem eğer ellerinde varsa şimdiden kışlık sebze-meyveyi depolasınlar. Kışın doğalgaz, elektrik faturalarını düşünürken, bir de yiyeceği düşünmesinler. Bu sene patates ve soğan üretimi de mevsimlersen dolayı az olacak” şeklinde konuştu. - NAZİLE AKARSU

Advert