Bayraktar kahverengi kokarca için uyardı

KIŞ DÖNEMİNDE İLAÇLAMA YAPILDI

Havaların ısınması ile birlikte böceklerin ortaya çıkmaya başladığını söyleyen Ali Şener Bayraktar, “Kahverengi kokarca ile mücadele konusunda Sakarya’nın her yerinde üreticiye bilgi verdik. Alınacak tedbirler ve birlikte yapılması gereken işler konusunda herkesi uyarmaya çalıştık. Havaların ısınması ile birlikte bu zararlılar bahçelere çıkmaya başladılar. Kışlak döneminde Tarım Bakanlığımız tarafından sağlanan bütçe ile bütün ilçelerde ilçe tarım müdürlükleri, ziraat mühendisleri nezaretinde genel kullanım alanlarında ya da metruk kalmış kahverengi kokarcanın konaklayabileceği yerlerde ilaçlama yapmak suretiyle üremesinin ve sayılarının artmasını önleyecek tedbirler aldık. Geçen yıl ilk görülmeye başlandığı ağustos ayı itibari ile doğaya samuray arılar salındı. Bölgemizde ilk görülmeye başladığı andan itibaren yaptığımız çalışmalarla popülasyonunu azaltacak önlemler almaya çalıştık” diye konuştu.

“300 YUMURTA BIRAKABİLİYORLAR”

Sadece bir kahverengi kokarcanın 300 yumurta bırakarak çoğalabileceklerine dikkat çeken Bayraktar, “Şu an, kış döneminde çıkılıyor ve havaların ısınması ile birlikte bunlar konakladığı yerlerden çıkıp, beslenme amaçlı mevcut tarım alanlarına musallat olacaklar. Burada iki önemli konu var. Birincisi üreme amaçlı yumurtalarını doğaya bırakmaları, ikincisi ise tarım alanlarına zarar vermeleri. Her bir kokarcanın yaklaşık 300 yumurta bırakabileceği bilim insanları tarafından tespit edilmiş. Dolayısıyla bu süreçte bu zararlıların üremesinin önüne geçmek, sayılarının artmasını engellemek hem de mevcut olan popülasyonunun tarım alanlarına verdiği zararları en asgariye indirebilmek amaçlı yapılması gereken mücadele için üreticilerimizi uyarıyoruz” dedi.

“ÖZELLİKLE FINDIK TEHLİKE ALTINDA”

Şehrimiz açısından fındık üretiminin büyük önem arz ettiğine söyleyen Bayraktar, şöyle konuştu:
“Kahverengi kokarca zararlısı şuanda özellikle fındığı tehdit ediyor. Bu şehrimiz için çok önem arz ediyor. Bu zararlılara karşı mücadele çok önemli. Zirai mücadele, mekanik mücadele ve Sakarya Üniversitesi’nin geçtiğimiz günlerde bir toplantı ile tanıttığı ‘Tutsak’ adını verdikleri feromon tuzaklar gibi mücadele yöntemlerinin bir arada kullanarak ve ortak mücadele yaparak ancak bunların zararlarını en aza indirmek mümkün. Sadece feromon tuzaklar kurmak, ya da sadece zirai mücadele yapmak suretiyle bunların zararlarını azaltmak mümkün değil. Bütün mücadele yöntemlerini, ortak bir mücadele ile yerine getirmek ve uygulamak zorundayız”

“TOPYEKûN MÜCADELE ÖNEMLİ”
Bayraktar kahverengi kokarca ile topyekün mücadelenin önemli olduğunu ifade ederek, açıklamasına şöyle devam etti:
“Herkesin topyekûn mücadele etmesi çok önemli. Yapılan mücadeleyi sekteye uğratacak durumların önüne geçilmesi gerekiyor. Sadece çiftçinin değil bütün sosyal kesimin bu konuda duyarlılık göstermesi gerekiyor. Bu sadece çiftçiyi ilgilendiren bir konu olarak görülüyor belki ama toplumun bütün kesimini ve gıda güvenliğimizi etkiliyor. Bu zararlı beslenmek amaçlı musallat olduğu bütün gıda ürünlerinin kalitesini bozup, ekonomik kayba uğratabilir. Önümüzdeki günlerde gıda ihtiyacı ile ilgili sıkıntılar ortaya çıkabilir. Gıdaya ihtiyacı olan toplumun her kesiminin konuya en az bir çiftçi kadar sahip çıkması gerekiyor”

Advert