Türkiye'nin çeşitli illerinde ve Sakarya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nde uzun yıllar görev yaptıktan sonra emekli olan yüksek ziraat mühendisi Hamdi Şenoğlu 2007 yılında Sakarya ( Adapazarı) Ziraat Odası Başkanı seçildi. Sakarya'da köylü ve tarımsal üretici tarafından sevilen bir isim olan Hamdi Şenoğlu görevi sürecinde tarım alanlarının ıslahı ile sanayi ve imara açılmaması yönündeki çalışmalarıyla dikkat çekti.

 

TOPRAK KURULUNDAN ÇIKARILDI

1. OSB'nin genişlemesine yönelik faaliyetler ve Pamukova'da kağıt fabrikası ve sanayi alanları kurulmasına ilişkin çalışmalara karşı çıkan ve bu yöndeki kararlara şerh koyan Hamdi Şenoğlu'nun başkanı olduğu Ziraat Odası; bu süreçte Sakarya İl Toprak Kurulundan çıkartılarak yerine Sakarya Ticaret Borsası alınmıştı.

 

İNCELEME İSTEDİ GÖREVDEN ALINDI

2017 yılında 3. dönem başkanlığını sürdüren Hamdi Şenoğlu ve ekibi Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) tarafından temmuz ayında görevden alındı. Hamdi Şenoğlu'nun talep ettiği müfettiş incelemesi sonrası yapılan görevden alma kararıyla ilgili o dönem TZOB'dan zimmet ve görevi kötüye kullanma suçlamaları yapıldı. TZOB'dan yapılan açıklamada, oda ve odanın iktisadi işletmesiyle ilgili işlemler sebebiyle 644 bin 414 lira zarar ve zimmet tespit edildiği, bununla birlikte görevi kötüye kullanma suçunun işlendiği ileri sürüldü.

 

ONLARDA GÖREVDEN ALINDI!

Şenoğlu'nun yerine ziraat odası meclisinin göreve seçtiği Erdinç Eryılmaz ve yönetimi de bir süre sonra TZOB tarafından görevden alınarak yerlerine mahkeme kararı olmaksızın "kayyım" olarak Turgut Karakaş ve iki kişi daha görevlendirildi. Ancak bir süre sonra da Turgut Karakaş, birlik yönetiminin, Hamdi Şenoğlu dönemine ilişkin bazı taleplerini kabul etmeyerek görevden ayrıldı. Son olarak birlik tarafından görevlendirilen Namık Hizel 2018 yılında odayı kongreye götürürken Ercan Ateş başkanlığa seçildi.

 

5 YILDA ÇOK ŞEY DEĞİŞTİ

Yaklaşık 650 bin liralık zimmet iddialarıyla TZOB tarafından yapılan suç duyuruları sonrasında Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı'nca başlatılan soruşturmanın ardından 2019 yılında eski oda başkanı Hamdi Şenoğlu ile eski yöneticiler ve eski oda çalışanları olan Şevket Kökçü, İsmail Yolvermez, Hakan Candemir, Nedim Altın hakkında iddianame hazırlandı. Sakarya 3. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada çok sayıda bilirkişi raporu hazırlanırken TZOB tarafından evrak gecikmeleri nedeniyle dava sürekli ertelendi. Sayıştay'ın hazırladığı bilirkişi raporu davanın seyrinde etkili olurken; mahkeme heyeti ve cumhuriyet savcılarının değiştiği 5 yılın ardından 19. duruşmada karar çıktı. Sakarya 3. Ağır Ceza Mahkemesi, Cumhuriyet Savcılığı'nın da talebi doğrultusunda eski oda başkanı Hamdi Şenoğlu ile diğer şüpheliler hakkında beraat kararı verdi.

Advert