FİRMALAR İLAÇ VERMİYOR
Adapazarı Atatürk Bulvarında eczanesi olan Niyazı Atasoy, “Eczanelerde yaşanan ilaç sıkıntısının çok ayaklı bir tarafı var İlaç fiyatlarının günlük kurlarla hızla değişmiş olması, üretici firmaların maliyetlerinin yüksek olması gibi. Bu nedenlerle piyasaya daha az ilaç veriliyor. Firmalar büyük fiyat artışı bekliyorlar o yüzden piyasaya ilaç vermekten kaçınıyorlar. Çoğu vatandaş ilaç bulamadığı için geri dönüyor. Eczane eczane dolaşıyorlar. Biz eczacılar olarak bir grup kurduk ve bir vatandaş geldiği zaman ve elimizde ilaç yoksa var olan eczaneye gönderiyoruz. Ancak ilaç sıkıntısı çok fazla olduğu için geri çevirdiğimiz vatandaşlar oluyor. Özellikle antibiyotikle ilgili sıkıntılar yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

“KARA KARA DÜŞÜNÜYORUM”
Eczacı Nermin Saruhanoğlu, “Sıkıntılarımızı dile getiriyoruz ama bizi duymamazlıktan geliyorlar. Yurt dışından hammadde gelmiyor. Ham madde gelmeyince ilaç sıkıntısı çok fazla oluyor. Bu durumun en az 2-3 adaha devam edeceğini düşünüyorum. Dün kontrol ettik benim eczanemde 84 tane ilaç yok satıyor. Bu ilaçların çoğu çocukların antibiyotik şurupları ve kalp hastalarının ilaçları. Bunların hepsi hayati ilaçlar. Biz çok zor durumda kalıyoruz. Yarın akşam ben nöbetçiyim ve şimdiden kara kara düşünüyorum, reçetelere ne ilaç vereceğim” ifadelerini kullandı.

“DEPOLARDA İLAÇ YOK”
Eczacı Oğuz Atasoy, “Bazı grup ilaçlarda özellikle çocuk ilaçlarında sıkıntılar yaşıyoruz. Bulunamıyor. Depolarda da yok, tedarik edemiyoruz maalesef. Yaklaşık 5-6 aydan bu yana bu sıkıntıyı yaşıyoruz. Çok fazla vatandaşı maalesef geri çeviriyoruz. Özellikle çocuk grubu ilaçlarında vatandaşı geri çevirmek zorunda kalıyoruz. Önümüzdeki şubat ayına kadar bu şekilde devam eder diye düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

“9 ECZANE GEZDİK”
İlaçlarını bulabilmek için eczane eczane dolaştıklarını belirten diyaliz hastası Ali Sarı, “Ben diyaliz hastasıyım. Diyaliz ilaçlarımı almak için hanımım 9 tane eczane dolaştı, bir gün kaybetti. Bu uygun mu? 70 yaşında kadın bir gün boyunca eczane eczane dolaşarak ilaç aradı. Neden yok eczanelerde bu ilaçlar? Hani biz Avrupalı olmuştuk? Nerede bu Avrupa göremiyorum ben. Neden biz vatandaş olarak bu sıkıntıları yaşıyoruz?” şeklinde konuştu.

“BİRAN ÖNCE DÜZELMELİ”
Çocuk ilaçları ile sıkıntı yaşadıklarını belirten vatandaş Neşe Vural, “Benim çocuğum hasta ve ilaçlarla ilgili sıkıntı yaşıyoruz. Malum kış ayı geldi ve eczaneye gittiğimiz zaman soğuk algınlığı ile ilgili ilaçları bulamıyoruz. Bazen eczaneler başka eczaneyi arıyor, yok diyorlar. Bazen depoya soruyorlar yok diyorlar. Sadece çocuğum için değil kendim için de vitamin ilaçlarımı bulamıyorum. Neden bu şekilde bilmiyorum. Umarım bir an önce düzelir” ifadelerini kullandı.

“TEKELLEŞMEDEN KAYNAKLI”
Vatandaş Mustafa Altun, “Eczanelerde yaşanan ilaç sıkıntısının tekelleşmeden kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Biz kronik olarak hasta insanlarız ve bu ilaçları bağımlı gibiyiz. Benim her an ilaca ulaşmam gerekiyor. Ben ilaç sıkıntısının global olarak yaşandığını düşünüyorum. Aldığım duyumlara göre çocukların ilaçlarında büyük sıkıntı yaşanıyormuş. Neden çocuklarımızın sağlığı ile oynansın. Özellikle kış aylarında ateş düşürücüsüne, antibiyotiğe ihtiyaç varken neden bu sıkıntı yaşanıyor?” şeklinde konuştu.

“İLAÇ BULAMIYORUZ”
Vatandaş Zeki Özdemir, “ Maalesef eczanelerde istediğimiz ilacı bulamıyoruz. Benim evimde hastam var ve hastam için eczane, eczane dolaşmam gerekiyor bir ilacı bulmak için. Parayla ilaç almaya kalksak onu da bulamıyoruz. Kaç kere eczaneden elim boş geri döndüm. Antibiyotik, ağrı kesici yok. Bereket biz daha önceden almıştık evimize depo yapmıştık ağrı kesiciyi ama şuanda başka ilaçları eczanede budamıyoruz” ifadelerine yer verdi. ÖZEL HABER NAZİLE AKARSU - ADAPAZARI AKŞAM HABERLERİ - HABERLİSİN

Advert