Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak Resmi Gazete’de yayımlanan kararda Sakarya’da raylı sistemin ilk aşaması Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılacağı ifade edildi. Konuyu değerlendiren Demiryol İş Şube Başkanı Cemal Yaman projenin detaylarını Başkan Ekrem Yüce’nin açıklaması gerektiğini söyledi.

Yıllardır Sakarya’nın gündemini meşgul eden hafif raylı sistem konusunda ilimizde sevindirici gelişme yaşandı. Geçmiş yıllarda bazı belediye başkanlarının seçim vaatleri arasında yer alan ama bir türlü hayata geçirilemeyen raylı sistemlerde ilk aşama için Cumhurbaşkanı Erdoğan önemli bir karara imza attı. Resmi Gazete’de yayımlanan kararda Sakarya’da raylı sistemin ilki Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılacağı ifade edildi.

 

İLK AŞAMA BAKANLIKTAN

Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin daha önce duyurduğu raylı sistemler projesine göre Adapazarı - Serdivan hattını bakanlık yapacak. Proje 2024 yılında yatırım programına alındı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak Resmi Gazete’de yayımlanan kararda Sakarya’da raylı sistemin ilki Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılacağı belirtilirken, konuyu Cemal Yaman değerlendirdi.

“GÜZEL GELİŞME”

Eski başkan Zeki Toçoğlu döneminden beri projenin gündemde olduğunu belirten Türk İş İl Temsilcisi ve Demiryol İş Şube Başkanı Cemal Yaman, “Yıllardır konuyu gerek siz gerekse bizler gündemde tutmaya çalıştık. Sakarya’nın buna ihtiyacının olduğunu her platformda dile getirdik. Sonun da ufak bir ışık da olsa görülmeye başlandı. İlk adım olarak güzel bir gelişme diyebiliriz.

“DETAYLAR LAZIM”

Tabi bu yeterli değil. Bakanlık yapacak da Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce bunun detaylarını kamuoyu ile paylaşmalı. Proje hangi aşamada, neleri kapsıyor, ilk kazma ne zaman vurulabilir gibi soruların açığa kavuşturulması lazım. Vatandaşlar artık bu soruların yanıtını bekliyor. Kararda bakanlığın yapacağı yazıyor ama Büyükşehir illa daha geniş bilgi sahibidir” dedi.

 “BAKANLIĞA GİDİN DEDİK”

Başkan Cemal Yaman şöyle devam etti: “Bunu yıllarca söyledik. Siz hele ilk adımı atın, bakanlık gerisini getirir ve bir şekilde proje ilerler diye..Dediğimiz çıktı ve bakanlık ilk aşamayı üstlendi. Diğer Büyükşehirlerde de böyle olmadı mı? Örneğin Balıkesir, Samsun, Kocaeli ve bazı şehirler. Bakanlık siz projeyi getirin yardımcı oluruz dedi ve bu şehirler raylı sistemlerine kavuştu.

“İLK HAT ÖNEMLİ”

Şimdi de sıra bize geldi. Bu fırsatı kaçırmamamız ve elimizi çabuk tutmamız gerekiyor. İlk hat Adapazarı-Serdivan arası çok önemli ve iyi bir seçim. Nüfus bu bölge yoğun işliyor. Ben işe Serdivan’dan çarşıya önceden 10 dakikada giderken şimdi ise 25 dakikayı geçiyor. Şehrin artık bir an önce raylı sisteme geçmesi gerekir.

GÜZERGAH BELLİ OLDU

Raylı sistem Atatürk Bulvarı'ndan Sakarya Üniversitesi Kampüsüne uzanacak. 9 kilometrelik güzergahta 11 istasyon olacak. Hat, Kudüs Caddesi'nden Millet Bahçesi önünden Çark Caddesi'ne çıkacak. Daha sonrasında Serdivan Belediyesi'nden eski kampüs yolunu takip edecek.