Türkiye’nin ilk 500 sanayi kuruluşu kategorisinde bu listesine giren As Ofis Damızlık Yumurta Yem Gıda San. ve Tic. A.Ş., Ege Kimya San. ve Tic. A.Ş., Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii A.Ş.’ye ödülleri Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Vali Yaşar Karadeniz, Sakarya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem Yüce, AK Parti İl Başkanı Yunus Tever, SATSO Başkanı Akgün Altuğ, SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Hamza Al, Sakarya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Ali Şener Bayraktar, Sakarya Ticaret Borsası(STB) Başkanı Mustafa Genç, siyasi partilerin il başkanları, ilçe belediye başkanları, STK temsilcileri ve SATSO meclis üyeleri katıldığı törende verildi. 

 

 

32 ÖDÜL 

Sakarya ekonomisine yön veren oda ve borsalar tarafından Sakarya’ya değer katan iş dünyası temsilcilerinin ödüllendirildiği törende 10 farklı kategoride toplam 32 ödül verildi.

 

 

SATSO Başkanı Akgün Altuğ ilk konuşmayı gerçekleştirdi.

 

 

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, "Sizleri en kalbi duygularımla sevgi ve muhabbetle selamlıyorum.

Sakarya’mız yaylalarıyla ovalarıyla yeşiliyle mavisiyle, Acarlar longozuyla Maden deresi ile ve daha pek çok güzellikleri içerisinde bulunduran bir turizm şehridir.Organize sanayisiyle sahip olduğu Toyota, Otokar, GoodYear gibi daha pek çok fabrikasıyla bir sanayi şehridir.Aynı zamanda spor şehridir, tarım şehridir yani şehirlerin şehridir. Kıymetli Katılımcılar, Malumunuz yerli ve milli üretim ülkemizin en önemli hedefleri arasındadır. Türkiye Yüzyılı inşallah adeta bir üretim yüzyılı olacak. Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak ülkemizin üretim hamlesine her türlü desteği veriyoruz. Ancak Sakarya’yı diğer şehirlerin önüne geçiren üretim tarzı tarımsal üretimdir" dedi.

 

ŞEHİR OLMANIN ÖTESİNE

 

Devamında Yüce; "Sakarya tarımsal üretimde ülkemiz için örnek projelere sahip; uluslararası düzeyde temsil kabiliyetine sahiptir.Kıymetli Katılımcılar, Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak tarıma ve üreticiye sunduğumuz desteklerle, Sakarya'yı tarımda üreten bir şehir olmanın ötesine taşımayı hedefliyoruz.Hayata geçirdiğimiz projelerle tarımın sadece bir sektörden ibaret olmadığını, aynı zamanda Sakaryamızı kazanan ve kazandıran bir şehir yaptığını görüyoruz. Tarım ve hayvancılık alanında bilgi ve beceri artışını desteklemeyi amaçlayan Uygulamalı Tarım Eğitim Merkezi'mizi hayata geçirdik" dedi.

 

SERACILIK MÜKEMMELİYET MERKEZİ

 

Yüce; "Bulunduğumuz çağda tarım, Ar-Ge çalışmaları ve etkili eğitimle ilerliyor. Bu çerçevede, gençlerimizi tarımsal faaliyetlere hâkim olmaları konusunda destekliyoruz. Bunun yanı sıra bugün tanıtımını gerçekleştireceğimiz 16 derslikli Tarım Lisesini şehrimize kazandırıyoruz. Millî Eğitim Bakanlığı ile imzaladığımız protokol sayesinde gençlerimize burs verecek; gençlerimize tarımın sadece bir meslek değil aynı zamanda bir yaşam tarzı olduğunu öğreteceğiz. Diğer projemiz, Seracılık Mükemmeliyet Merkezi’miz. Örtü altı tarımın öncü örneklerini sergileyerek, güncel tarım tekniklerini en üst düzeye çıkarmak adına çalışmalar gerçekleştiriyoruz" dedi.

 

SAKARYA MERKEZ ŞEHİR

 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, "Sakarya neredeyse tüm sektörlerde üretimi var ve dünyaya satınıyor. Satılmak istenilen bütün ülkelere Sakarya'dan satış yapıyoruz neredeyse. Sakarya merkez bir şehrimiz. Dünyanın en çok ithalat yapan ülkesiyiz, 2.5 milyon ithalat yapıyoruz. Bu kapsamda SATSO'da hep beraber Amerika'da Türk Ticaret Merkezi'ni sunduk. Bundan en çok yararlanacak yer Sakarya'dır. Buraya mal satmak istiyorsanız birlikte olalım ve malımızı satalım. Üç parça olarak buradan yolluyoruz ve Made in malı oluyor. Oturduğunuz yerden malınızı vermiş oluyorsunuz ve satılıyor. Sakarya üretim kapasitesi bakımından Türkiye'nin ilk 3 ilden biri. Türkiye'de ki en büyük üretim yeri Sakarya. Kaşığın 4/3'nü Sakarya karşılıyor. Sakarya'da üreten vatandaşımızı tebrik ediyorum. Sorunları çözümünü takdir ediyorum Sakarya'nın ve takip ediyorum. Türkiye'ye örnek gösterilen bir yer. İki tüccar arasında anlaşmazlık olduğu zaman sonuçlanması 4.5 sene alıyor. Eğer bize gelirse 3 gün" dedi.

 

"KUTLUYORUM"

 

Sakarya Valisi Yaşar Karadeniz," Birçok farklı sektörlerde üreten, fikirleriyle pazar açılan insanlar bugün Türkiye'nin ekonomi gücünü oluşturuyor. Bugün burada sizlerle birlikte olmaktan mutluluk duyuyorum. Türkiye sanayi tesisleriyle, tarım ve turizm deki başarılarıyla standartlarını yükseltiyor. Sakarya yıldızı parlayan bir haline gelmiştir. Sakarya Sanayi ve ticaret odasına teşekkür ediyorum ve ödül alanları kutluyorum. Hak edenler ödüllerini alacaklar" dedi.

 

Ödül alan firmalar şu şekilde;

İhracat

 

TOYOTA OTOMOTİV SANAYİ TÜRKİYE A.Ş.

 

TOYOTA MOTOR EUROPE ADAPAZARI ŞUBESİ

 

NOVA SÜNGER VE YATAK SAN. TİC. A.Ş.

 

ARMA FİLTRE SİSTEMLERİ SAN. VE TİC. A. Ş.

 

PERİ SAKARYA İSKELE VE KALIP ÜRETİM SANAYİ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ

 

İlk 500 büyük sanayi kuruluşu

 

Ege Kimya San. ve Tic. A.Ş.

 

Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii A.Ş.

 

As Ofis Damızlık Yumurta Yem Gıda San. ve Tic. A.Ş.

 

İkinci 500 büyük sanayi kuruluşu

 

Uğur Konfeksiyon San. ve Tic. A.Ş.

 

Aydın Mensucat Döşemelik Kumaş San. ve Tic. A.Ş.

 

Çevre ödülü

 

Türk Traktör ve Ziraat Mak. A.Ş.

 

OTOKAR OTOMOTİV VE SAVUNMA SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ ARİFİYE FABRİKASI

 

DASTAŞ DEMİRCİOĞLU AĞAÇ SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

 

Teknolojik gelişim

 

Türk Traktör ve Zıraat Makınelerı A.Ş.

 

Tırsan Treyler Sanayı Ve Tıcaret A.Ş

 

Daıkın Isıtma Ve Soğutma Sıstemlerı San. Tıc. A.Ş

 

Aydın Mensucat Döşemelık Kumaş San. Ve Tıc. A.Ş.

 

Aydın Endüstrı San. Tıc. A.Ş.

 

Asırlık işletmeler

 

ALİ KOKA BOZA / KURUCUSU: ALİ KOKA /1884 - 6. KUŞAK

 

MEŞHUR KÖFTECİ MUSTAFA / KURUCUSU: MUSTAFA TOPLUOĞLU/ 1912 5.KUŞAK

 

 

TARİHİ MAHMUDUN FIRINI / KURUCUSU: MAHMUT ELBİRLİK 1916 3. KUŞAK

 

ARABACIOĞLU ORMAN ÜRÜNLERİ / KURUCUSU: KAMİL ARABACI / 1920 5.KUŞAK

 

GÜLSEVEN HELVA / KURUCUSU: ABBAS GÜLSEVEN / 1923 4. KUŞAK

 

İstihdam 

 

OTOKAR OTOMOTİV VE SAVUNMA SANAYİ A.Ş.

 

OBA MAKARNACILIK SANAYİ VE TİC A.Ş.

 

BAŞAK TRAKTÖR TARIM ZİRAAT VE İŞ MAK.SAN.TİC.A.Ş.

 

Kadın istihdamı 

 

TOYOTA OTOMOTİV SANAYİ TÜRKİYE A.Ş.

 

OBA MAKARNACILIK SANAYİ VE TİC A.Ş.

 

Girişimcilik ödülü

 

ASYA ENTEGRE ATIK YÖNETİMİ SANAYİ TİCARET A.Ş.

 

Dijital platformda yerli üretime değer katanlar

 

Hakkı Alkan