Vatan ve Hürriyet Derneği Genel Başkanı Yaşar Dursun, Genel Başkan Yardımcıları Tevfik İnan, Hasan Cumhur Boğaz, Genel Sekreter Cemal Lüleci, Genel Başkan Danışmanları Uğur Şenlen, Cengiz Arslan, Kaynarcalı Emekli Yarbay Namık Çora ve yönetim kurulu üyeleri, Aziz Molla’nın mezarını ziyaret etti.

handikap giriş

Aziz Molla’nın mezarı başında yapılan konuşmalarda Aziz Molla’nın akrabası gazeteci Sedat Balta, Sakarya Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi Bölümü Öğretim Görevlisi Adem Arı, Kaynarcalı Emekli Yarbay Namık Çora Kurtuluş Savaşı şehidi Aziz Molla ve düşman işgali hakkında bilgi verdiler. 

handikap giriş

30 Eylül 1920 tarihinde işbirlikçi çeteler tarafından sırtından bıçaklanarak şehit edilen, Kuvvayı Milliye örgütlenmesini başlatan Kadiroğlu Halit Molla’nın Kaynarca’nın kurtuluşunda önemli bir yere sahip olduğunu belirten Sedat Balta’dan sonra söz alan tarihçi Adem Arı, ülkenin ve bölgenin içinde bulunduğu durum hakkında bilgi verdi. 

TARİHÇİ SOFUOĞLU’NA YANIT

Konuşmasında, ”Sakarya işgal edilmemiştir. Bundan dolayı kurtuluşu kutlamak anlamsızdır” sözleriyle tepki çeken Sakarya Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu’nu isim vermeden eleştiren Adem Arı, “Bölgenin işgaliyle ilgili bir takım tereddüt ifade eden tarihçilerin sözleri var. Sakarya Üniversitesi’nden bir profesör arkadaşımız yıllar önce bir ifadede bulunmuştu. Adapazarı işgal mi edilmişti. Bir burada neyin kurtuluşunu kutluyoruz demişti. Ben o arkadaşımıza sadece şunu ifade edeyim. Bu bölgede yapılan zulümler var, işkenceler var, öldürmeler var, tecavüz hareketleri var, soygun hareketleri var… Adapazarı bölgesi zamanında tarafsız bölge gibiydi Kuvayi Milliyecilerle, İngilizler arasında ancak Yunanlılar bu bölgede büyük tahribat yaptılar. … birileri milli mücadeleyi hafif göstermek için ellerinden geleni yapıyorlar. Bize düşen buradaki mücadeleyi ve yerel kahramanlarımızı ortaya çıkarmak” diye konuştu.  

EMEKLİ YARBAY NAMIK ÇORA

Dernek Üyesi Kaynarcalı Emekli Yarbay Namık Çora konuşmasında, “Bölgenin işgale uğradığının çok aşikar olduğunu” vurgulayarak aile büyüklerin yaşamından örnekler vererek işgal günleriyle ilgili anıları paylaştı. Çora, “Bu bölge gerçekten işgale uğramıştır. Bölge direnmiştir. Kuvayi Milliye ruhu burda da canlanmıştır. Burda her köyde bir ‘Halit’, her köyde bir ‘Aziz’ vardır. Kurtuluş Savaşı’na canlarını kanlarını vermiş bütün kahramanların isimleri yad edilmektedir.Allah onlardan razı olsun, ruhları şadolsun. Fatihalarımız onlar için az biledir” dedi. 

HALİT MOLLA KİMDİR

Kandıra ve çevresi 1918 yılında İngilizler tarafından işgal edildi. 1920 Yılında ise Yunanlılar tarafından işgal edildi.

1919 Yılında kurulan Müdafai Hukuk Cemiyeti İzmit şubesi işgale karşı Kuvvayi Milliye’yi örgütleme çalışmasına başladı.

Kocaeli Vilayeti Umumu Azası (Kocaeli İli İl Genel Meclisi Üyesi) Kadiroğlu Aziz Molla da memleketi Şeyhler Nahiyesi’nde Hocaköy’de (Kaynarca) ve çevre köylerde Kuvvayi Milliyeyi kurmak için halkı bilgilendiren çalışmalar yaptı. Yine bir Cuma günü cami de halka bir konuşma yaptı o gün işgalci düşmanın işbirlikçileri tarafından 30 Eylül 1920 günü 55 yaşında sırtından bıçaklanarak şehit edildi. Kadiroğlu Aziz Molla tarafından başlatılan Kuvayi Milliye ruhuna Milli Mücadele kahramanı Halit Molla ve çetesi sahip çıktı. KAYNARCAHABER

Video Fehmi Duman - Fotoğraflar Necla Bakan - Haber Sedat Balta

 

Advert