Platform Başkanı Sedat Balta, “Kaynarca Sivil Toplum ve Çevre Platformu olarak insanlarımızın sağlığını, kültürel dokumuzu, doğayı, tarımı, hayvancılığı, turizmi olumsuz etkileyecek bu girişime karşı hukuksal, demokratik tepkilerimizi koymaya devam edeceğiz. İlçemizde 4 Bin dönüm alanda 2 OSB varken, 6 bin dönüm tarım toprağında 3’üncü OSB’nin kurulmasına karşıyız. Bu organize sanayi bölgesi bulunduğu yerin 45 kilometre çevresini, hava, toprak ve su kaynaklarını etkileyecek, kanser riskini artıracaktır. Tarım, hayvancılık ve turizme büyük zarar verecektir. Kaynarca ve bölgemiz ikinci bir Dilovası, kanser kasabası olmamalıdır” dedi. 

pasgol giriş

 

KAYNARCA SİVİL TOPLUM VE ÇEVRE PLATFORMU 

BASIN AÇIKLAMASI

 

Kaynarca, İstanbul’un çöplüğü olmayacak

 

İstanbul ve Kocaeli’ndeki kirli ve tehlikeli sanayiler Sakarya’nın kuzeyine taşınmak isteniyor. İki yıl önce Kocaali ilçemizde kurulmak istenen, ‘Kimya OSB’ halkın ve yöneticilerin dirençli tutumu ile engellenmişti. 

 

Kaynarca’yı zincirin zayıf halkası, kolay lokma görmüş olmalılar ki, halka bilgi verme gereği dahi duyulmadan verimli tarım alanlarımızda karma yada kimya OSB kurulması girişimini başlattılar.  

 

AKIL TUTULMASI İÇİNDELER

Bulundukları yerlerde çevre kirliliği yarattıkları için kamuoyu baskısı ile karşı karşıya olan bu işletmeler kendilerini lojistik avantajlar gördükleri bölgemize taşımak istiyorlar, bu kendi çıkarları için gayet normal bir istek gibi görünse de ülkemizin, Sakarya’nın, Kaynarca’nın çıkarlarıyla çelişmektedir. 

 

Sakarya’nın en çok bitkisel ve hayvansal üretiminin yapıldığı Kaynarca’da 4 bin dönüm alanda 2 organize sanayi bölgesi ilan edilmişken, 6 bin dönümde üçüncü bir organize sanayi bölgesi kurulmak istenmesi akıl tutulmasıdır. 

 

TARIMIN DEĞERİ NE ZAMAN ANLAŞILACAK

Ülkemizin bir metrekare tarım toprağına bile sahip çıkması gerektiğinin  anlaşıldığı şu günlerde, salgın hastalık, peşinden Ukrayna Rusya Savaşı, tarımın ne kadar değerli olduğunu öğretmediyse, başımıza gelecek hangi musibet öğretecektir. OSB yapılmak istenen 6 bin dönüm tarlalarda şu anda ülkemizin en büyük ihtiyaç duyduğu buğday ve yağlık ayçiçeği aynı yıl içinde üstelik susuz yetiştirilebilmektedir, dünya markası olabilecek lahana da bu topraklar dışında hiç bir yerde aynı kalitede yetişmemektedir. Sanayi başka bir yere kurulabilir ama bu ürünler başka yerde yetiştirilemez.

 

KAYNARCA İKİNCİ DİLOVASI OLMASIN

Adapazarı Kaynarca sınırında bin kişinin yaşadığı Taşoluk ve Okçular köylerini haritadan silmek anlamına gelecek OSB girişimi yılın 285 günü kuzeyden güneye esen rüzgarlarla 12 kilometre uzaklıktaki Yenikent Devlet Hastanesi ve Korucuk Tıp Fakültesindeki hastaları, 50 bin kişilik Yenikent yerleşim merkezini, Adapazarı’nı, Serdivan’ı, içme suyu kaynağımız Sapanca Gölü’nü tehdit etmektedir. 

 

Bu organize sanayi bölgesi bulunduğu yerin 45 kilometre çevresini, hava, toprak ve su kaynaklarını etkileyecek, kanser riskini artıracaktır. Tarım, hayvancılık ve turizme büyük zarar verecektir. Kaynarca ve bölgemiz ikinci bir Dilovası, kanser kasabası olmamalıdır. 

 

Ayrıca Sakarya, tarım, turizm, sanayi kenti olarak anılmak istiyorsa, bu üç sektör arasında denge kurmalıdır. Sanayi ağırlık kazanıp, denge bozulursa bundan tarım ve turizm onarılmaz yaralar alacaktır. Sakarya kaybedecektir. 

 

 

DEMOKRATİK TEPKİMİZİ KOYACAĞIZ

Komşu Düzce’de 6 OSB’nin toplam alanı 6 bin 800 dönüm iken Kaynarca’da 6 bin dönüme devasa bir organize kurmak istenmesi bilimle, akılla çelişmektedir. 

 

Kaynarca Sivil Toplum ve Çevre Platformu olarak insanlarımızın sağlığını, kültürel dokumuzu, doğayı, tarımı, hayvancılığı, turizmi olumsuz etkileyecek bu girişime karşı hukuksal, demokratik tepkilerimizi koymaya devam edeceğiz. 4 Bin dönümde 2 OSB varken 3’üncü OSB’nin kurulmasına karşıyız. KAYNARCA’NIN İSTANBUL’UN ÇÖPLÜĞÜ OLMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ. 

 

Sakarya Sivil Toplum ve Çevre Platformu Başkanı Sedat Balta

PLATFORM ÜYELERİ

Kaynarca Ziraat Odası Başkanı İbrahim Çakar, Kaynarca Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Kadir Yazgan, Kaynarca Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Tuncay Göktaş, Kaynarca Esnaf ve Sanatkârlar Kooperatifi Başkanı Azmi Çelebi, Kaynarca Süt Üreticileri Birliği Başkanı Memduh Özdemir, Kaynarca Muhtarlar Derneği Başkanı Türkan Öner, Yağlı Tohumlar Kooperatifi Başkanı Ayhan Demirhan, Tarım Kredi Kooperatifi Başkanı Ahmet Sakarya