DSİ 3. Bölge Müdürü Kağan Şan ve Sakarya 32.Şube Müdürü Abdurrahman Cebeci, Kaynarca Belediye Başkanı  Murat Kefli’yi ziyaret ederek konu hakkında bilgi verdi. Başkan Kefli, sosyal medyasından yaptığı açıklamada, “Devlet Su İşleri tarafından Kaynarca İlçe merkezi Seyran Deresi’ne yenileme çalışmaları için  60 milyon TL Değerinde yatırım yapılacak. İlçemize hayırlı olsun” diyerek katkıda bulunanlara teşekkür etti. 

 

ISLAH EDİLECEK

Devlet Su İşleri Kaynarca’da sağanak yağış sonrası taşarak ilçede büyük zarara sebep olan Seyren Deresi’nin ıslahı için çalışma başlattı. Eskişehir’de bulunan DSİ 3. Bölge Müdürlüğü’nde 6 Ocak 2023’te yapılacak ihalenin ardından çalışmalar başlayacak. Sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren 10 gün içinde yer teslimi yapılarak işe başlanacak.

 

5 KÖPRÜ DE VAR

Islah çalışmaları 700 gün içerisinde tamamlanacak. Proje kapsamında yüklenici firma tarafından 3144 m uzunluğunda çift taraflı kargir taş duvar, tabanda 3144 m uzunluğunda beton kaplama ve taş dolgu imalatı ile detayları projesinde belirtilen 5 adet betonarme araç köprüsü imalatı ile taşkın koruma duvarları üzerine korkuluk yapılacak.

FELAKET YAŞANMIŞTI

2018 yılında Kaynarca merkezden geçen Seyren Deresi yoğun yağış sonrası taşmıştı. Yağmur sonrası Seyran Deresinden taşınan sularla ilçe sulara gömülmüştü. Taşan dereden gelen sular araçları sürüklerken, evlere ve ekili tarım arazilerine de zarar vermişti. DSİ’nin yapacağı çalışmalarının tamamlanmasıyla derenin taşmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.

 

SAKARYA ÜNİVERSİTE’NİN ARAŞTIRMASINA GÖRE

Sakarya Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada: “Kaynarca İlçesinde yer alan Seyren deresi önceki yıllarda DSİ tarafından ıslah

edilmiştir. Ancak DSİ’de küçük su işleri kapsamına giren dere ıslahı projelerinde kamulaştırma için çok kritik bölgeler haricinde ödenek ayrılmaması nedeniyle dere yatağının mevcut kadastro sınırlarına uyularak ıslah edildiği görülmüştür. Bu nedenle dere yatağı oldukça dar kesitli ve aşırı kıvrımlı durumdadır. Yatağın fazla kurplu olması dönüşlerde rusubat birikmesine, suyun taşıdığı rusubat ile birlikte yavaşlamasına ve taşmasına sebep olan önemli faktörlerden birisidir. 

Kaynarca’daki sel taşkınına mevcut durumda kanalizasyon ve yağmur suyu drenaj şebekesi bulunmaması,  ilçe merkezinin büyük bir bölümünün atık suyunu kontrolsüz şekilde dereye deşarj etmektedir. Şehir içi yağmur suyu drenaj sistemi olmaması sebebiyle ilçe merkezinde akışa geçen suyun sokaklarda yamaç seli meydana getirmesine sebep olmakta ve taşkının etkilerini arttırmaktadır. Kanalizasyon ve yağmursuyu sisteminin olmayışı, doğrudan dereye deşarj; sabit debilerden dolayı yatak kapasitesini önemli ölçüde azaltmaktadır” denilmişti.  - SEDAT BALTA