İmar ve Plan Bütçe Komisyonları ortak toplantısında köy iken mahalleye dönüşen ve büyükşehir belediyesi sınırları içinde bulunup kanun ve yönetmeliğin belirlediği sosyo-ekonomik durumu, imar durumu, şehir merkezine uzaklığı, belediye hizmetlerine erişebilirliği, mevcut yapılaşma durumu ve benzeri kriterler dikkate alınarak yapılan değerlendirmede Kaynarca ilçesinde 41 mahallenin kırsal mahalle tanımına uygun olduğu belirlendi.

Kırsal mahalle olmak neler kazandıracak

Kanun uyarınca; “Kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alan olarak belirlenen yerlerde; gelir vergisinden muaf esnaf ile basit usulde gelir vergisine tabi mükellefler tarafından bizzat işyeri olarak kullanılan bina, arsa ve araziler ile mesken amaçlı kullanılan binalar ve zirai istihsalde kullanılan bina, arsa ve araziler 29/7/1970 tarihli ve 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununa göre alınması gereken emlak vergisinden muaftır. Bu yerlerde, ticari, sınai ve turistik faaliyetlerde kullanılan bina, arsa ve araziler için emlak vergisi %50 indirimli uygulanır. Kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alan olarak belirlenen yerlerde, 26/5/1981 tarihli ve 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu uyarınca alınması gereken bina inşaat harcı ile imarla ilgili harçlar alınmaz; anılan Kanuna göre alınması gereken diğer vergi, harç ve harcamalara katılma payları %50 indirimli uygulanır. Bu yerlerde içme ve kullanma suları için alınacak ücret en düşük tarifenin işyerleri için %50’sini, konutlar için %25’ini geçmeyecek şekilde belirlenir. Bilanço esasına göre defter tutan mükellefler için bu fıkrada belirtilen muafiyet ve indirimler uygulanmaz.”

 

Kaynarca’da tarım ve hayvancılığın sürmesi köylerimizde yaşayan insanlara tanınan bazı avantajlarla mümkün olabilecektir. Bu konularla ilgili çok yazacağım ama şimdilik şunu demekle yetinelim. Umarım Büyükşehir Belediye Meclisi üyeleri ve Başkanı bunu her türlü olumsuzluğa karşın üreten Kaynarca köylüsüne çok görmezler… SEDAT BALTA

Advert