‘HEM YÖNETİCİ HEM AKADEMİSYEN’

‘FİRMA SAYISI 250’YE ÇIKACAK’

Kaynarca’da kurulma aşamasındaki DOMİ OSB hakkında bilgiler veren Şentürk, “Organize Sanayi Bölgemiz, Doğu Marmara Makine İmalatçıları İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, isminden de anlaşıldığı gibi makine imalatçılarının bir araya geldiği organize sanayi bölgesi. Bu organize sanayi bölgesinin kendi bünyesinde bulundurduğu firmaların tamamı makine ve makine aksamı yapan firmalar. Bu firmaların çoğunluğu da savunma sanayiden bize katılmış durumdalar. Organize sanayi bölgemiz yüksek teknoloji üreten bir sanayi bölgesi olacak, dolayısıyla kendi bünyesinde barındıran firmaların tamamının Türk ekonomisine büyük katkıları olduğunu biliyoruz. Yaklaşık olarak şu an itibariyle 2.5 ila 4 milyar dolar arası bir yatırım değeri var organize sanayi bölgemizin. Yaklaşık olarak 4.5 milyon kilometre üzerine kurulmuştur, yani 4 bin 500 dönüm diyebiliriz. Şu anda 107 katılımcımız var, bu katılımcı sayısının 250’ye çıkmasını bekliyoruz’’ ifadelerini kullandı.

‘SAKARYA VE KAYNARCA İÇİN ÇOK ÖNEMLİ’

 

DOMİOSB’nin Sakarya ve Kaynarca’ya katacağı artıları aktaran Ersan Şentürk, “Sadece Sakarya ve Kaynarca olarak düşünmemek lazım. Türkiye noktasında değerlendirmek çok daha doğru. Organize sanayi bölgemiz, makine ihtisas alanında katma değeri çok yüksek ürünlerin üretildiği bir sanayi bölgesi olacak. Ciddi bir yatırım değeri var ve dolayısıyla Türkiye’de ki birçok firmayı kendi bünyesinde barındıracak. Ülkemize çok büyük bir katkısı var, dolayısıyla Sakarya’ya zaten bir katkısı olacaktır. Kaynarca özelinde bahsetmek gerekirse biz, oradaki arkadaşlarımıza, komşularımıza ve yerel halkımıza hep şunu söylüyoruz; ‘Biz buraya size komşu olmaya geldik ve aynı zamanda sizlerin çocukları, torunları, onları çocukları bizim kurduğumuz bu fabrikada çalışacaklar ve ileriye dönük olarak büyük bir yatırım hamlesini yapmış olacağız’. Hep birlikte çok ciddi bir kuruluşa imza atacağız. Sakarya ve Kaynarca için çok önemli olduğunu söyleyebiliriz, hatta ülkemizde kurulmuş veya kurulması planlanan en önemli OSB’lerden biri olduğunu söyleyebiliriz’’ dedi.

 

‘DİĞER OSB’LERDEN FARKI’

 

Kaynarca Doğu Marmara Makine İmalatçıları İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin diğer OSB’lerden farklılıklarından söz eden Şentürk, “Organize Sanayi Bölgemiz Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ve dolayısıyla yüksek teknolojiye sahip firmaları bünyesinde barındığı için Karma OSB’lerden farklıyız. Karma OSB’lerde her türlü firma bir arada bulunabilir, onları meslek gruplarına göre sınırlandırırsınız ve konumlandırırsınız ama bizim OSB’mizdeki bütün firmaların tamamı makine ve makine aksamı yapan firmalardır ve yüksek teknolojiyi barındıran firmalardır” şeklinde konuştu.

 

 

‘KENDİ ENERJİSİNİ ÜRETECEK’

 

Şentürk, “Ülkemizde çok sayıda OSB bulunmakta. Çevresel etkiler, bölgeye kazandırdıkları, ekonomiye sundukları katkı ve daha birçok yönden bizim OSB’miz çok farklı olacak. Kendi enerjisini kendi üreten bir OSB olacağız. Katma değeri yüksek ürünler üretileceğinden standartlarda yukarılarda olacak. İnce eleyip sık dokuyoruz. Kaynarca’ya, şehrimize ve ülkemize çokça katkısı olacak OSB’mizin çevreye duyarlı olması bizim için gurur kaynağı. Kaynarca OSB tamamlandıktan sonra ülkemize belki de diğer ülkelere rol model olacak” dedi.

DEVLER KAYNARCA’YA GELİYOR

Kaynarca’da kurulan OSB’deki firmaların profili hakkında bilgiler veren Ersan Şentürk, “Bünyemizde yer alan firmalar neredeyse kurumsallaşmasını tamamlamış büyük firmalar. Sektöründe söz sahibi üretiminin büyük bölümünü ihracat yapan firmalar. Özellikle şunu söylemekte fayda var biz katma değeri çok yüksek ürünler ürettiğimiz için ihracatı çok fazla yapan bir OSB olacağız. Katma değeri yüksek ürünler üreten ve yatırıma başladığında hepimizi mutlu edecek tesisler gelecek. Türkcell gibi, Baykar gibi… Kendi içimizde buna uygun olan bazı önlemlerimiz olacak” dedi.

“İLÇENİN YAPISI DEĞİŞECEK”

 

Kaynarca’da yatırım yapacak firmaların ülkenin önde gelen markaları olduğuna değinen Şentürk, “Firma isimleri belirtmek istemiyorum. Yatırımcılarımızın büyük bölümü savunma sanayine üretim yapan firmalar olacak. Mesela Türkcell burada tesis kuracak. Yatırımcılarımızın isimlerini şimdiden açıklamak istemiyoruz. Ancak şu kadarını söyleyebilirim. Bizim OSB tamamlandığında çalışanlar da, bölgemizde iş yapan esnafımızda, Kaynarca başta olmak üzere şehrimize çok ciddi katkısı olacak. Çalışanın aldığı maaştan bölge esnafından yapılacak ticarete kadar hepimiz bu durumu hissedeceğiz. Kaynarca çok hızlı bir büyüme yaşayacak” dedi

 

‘SADECE MAKİNE FİRMALARI’

Bünyelerinde sadece makine ve makine aksamı yapan firmaların olacağının altını çizen Şentürk, ‘’Biz zaten Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi olması dolayısıyla, bünyemizde hep makine ve makine aksamı yapan firmaları barındırıyoruz. Zaten istesek de İhtisas Organize Sanayi Bölgesi olduğumuz için bunun haricindeki firmaları alamıyoruz. Bünyemizde sadece makine ve makine aksamı yapan firmalar olabiliyor’’ ifadelerini kullandı.

‘DÜNYADAKİ MODELLERİN ÇOK ÖNÜNDE’

OSB’ler kurulurken yerel halk tarafından olumsuz bakılmasına değinen Ersan Şentürk ‘’Organize Sanayi Bölgeleri kurulurken yerel halk tarafından OSB’lerin çevre kirliliği yarattığına çok inanıyorlar ve bununla ilgili olarak çok fazla yorum yapılmaya başlanıyor. Bu durum bazen OSB’lerin kurulumlarını gerçekten zor hale getiriyor.  OSB’ler Türkiye’deki modeli itibariyle, Dünya’daki modellerin çok önünde gelen bir model. Bütün sanayi ile ilgilenen firmaları bir araya toplamak, onlar için bir alt yapı oluşturmak, onları belirli bir alan içerisinde bulundurmak, sonrası için de çok ileri boyutta yatırımları hayata geçirmek açısında çok önemli, o yüzden OSB’ler desteklenmeleri gereken kuruluşlardır, dolayısıyla lütfen bizi desteklesinler öyle isteriz” dedi.

‘KENDİ İÇİNDE ŞEHİR’

Şentürk, “Kaynarca OSB’yi tanımlayacak en iyi cümle; ‘Kendi içinde bir sanayi şehri olacak’ cümlesidir.  Sosyal donatı alanları, camisi, eğitim alanları ve en önemlisi kendi ormanıyla başlı başına bir şehir kurulacak Kaynarca’da.  Enerjisini üreten, katma değeri yüksek ve ağırlıklı olarak savunma sanayine hizmet edecek bir OSB. Kurulduktan sonra ülkemize hatta diğer ülkelere rol model olacak bir organize sanayi bölgemiz olacak. Kaynarcalı komşularımızla Sakaryalı hemşerilerimizle birlikte ülkemiz için çok ama çok önemli bir yapının kurulmasına tanıklık edeceğiz” ifadelerine yer verdi.