Sakarya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Ali Şener Bayraktar başkanlığında gerçekleştirilen açıklamada, 2023 sezonu Mısır Müdahale Alım fiyatının ton başına 6.000 TL olarak belirlenmesine karşı çıkıldı. Açıklamada, bu fiyatın üreticiler için yetersiz olduğu ve revize edilmesi veya ton başına 2.000 TL destek ödemesi yapılması talep edildi.

1xbet giriş

Ayrıca, çiftçilerin emeklerinin karşılığını alabilmeleri, borçlarını ödeyebilmeleri ve gelecek üretim sezonuna hazırlık yapabilmeleri için destek bekledikleri ifade edildi. Açıklamada, Cumhurbaşkanı ve hükümetten bu taleplerin karşılanmasının beklendiği vurgulandı.

Açıklamaya Sakarya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Ali Şener Bayraktar, CHP Sakarya milletvekili Ayça Taşkent, CHP Adapazarı ilçe başkanı Sabri Anıl Özkan, İYİ Parti Meclis üyeleri, Ziraat Odası Başkanları, mısır üreticilerinin yanı sıra; Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi İl Başkanı Ercan Başnuh ve il yönetimi katıldı. Açıklamayı mısır üreticileri ve ziraat odası başkanları adına İl Koordinasyon Başkanı Bayraktar yaptı.

 

Basın açıklamasını yapan Bayraktar, "Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından 22 Ağustos 2023 tarihinde ton başına 6.000 TL olarak açıklanan 2023 sezonu Mısır Müdahale Alım fiyatı, mısır üreticilerimizde büyük bir hayal kırıklığına sebebiyet vermiştir. Bir önceki yıl ton başına 5.700 TL olarak belirlenen Mısır Müdahale Alım fiyatının %5.3 artışla 6.000 TL olarak belirlenmesinin, hangi kriterlere dayanarak yapıldığını anlamak mümkün değildir. Ülkede ki yıllık enflasyonun %60’ların üzerinde olduğu, üretim girdilerimiz olan mazot, gübre, tohum, ilaç gibi ürünlerde %100’lere yakın artışların yaşandığı bir ortamda açıklanan bu fiyat üreticilerimize bir ceza olarak algılanmıştır.

 

Mısır hasadının başladığı ve bitmek üzere olduğu Adana, Hatay gibi illerde serbest piyasada fiyatlar ton başına 5.000-5.200 TL aralığında seyrettiği düşünüldüğünde, oluşan bu fiyatlarla üreticinin elde edeceği kazançla geçinebilmesi, borcunu ödeyebilmesi ve bir sonraki sezon için üretim yapabilmesi mümkün değildir. 2023 yılı müdahale alım fiyatının açıklanmasından sonra üreticilerimizden gelen tepkiler ve talepler, Sakarya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanlığı tarafından, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanımıza iletilmiş, Genel Başkanımız tarafından da Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sn. Cevdet Yılmaz’a ve Sn. Tarım Bakanımıza bu talepler ve tepkiler iletilmiştir. Yine Sakarya Ziraat Odaları olarak, ilimizin tüm Milletvekillerine, Parti İl Başkanlarına, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanına, İlçe Belediye Başkanlarına, üreticilerimizin tepkisi ve talepleri iletilmiştir. Yazılı ve görsel basına yaptığımız açıklamalarla bu tepki ve talep kamuoyuna duyurulmuştur.

 

Mısır Müdahale Alım fiyatının yukarı yönde revize edilmesi, ya da üreticilerimize ton başına 2.000 TL destek verilmesi yönündeki taleplerimiz maalesef bugüne kadar karar vericiler nezdinde karşılık bulmamıştır.

Çiftçilerimizden gelen talep üzerine Sakarya Kent Meydanı’nda bir kez daha çiftçilerimizle birlikte Sn. Cumhurbaşkanımıza, Sn. Tarım Bakanımıza seslenmek ve çağrımızı iletmek için toplandık.

 

Sayın Cumhurbaşkanımız, 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği genel seçimlerinde ve sonrasında 28 Mayıs 2023 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanlığı 2. Tur seçimlerinde, mısır üreticilerinin bulunduğu seçim çevrelerinde şahsınıza ve partinize %80 civarında oy desteği verilmiştir.

Sayın Cumhurbaşkanımız, mısır üreticileri yağmurla, çamurla, kuraklıkla, hastalık ve zararlılarla mücadele ederek, Ülkesi ve kendisi için üretmiş, üstüne düşeni yerine getirmiştir. Şimdi sizden de emeklerinin, alın terlerinin ve aldıkları riskin karşılığı olacak, geçinebilmelerini, borçlarını ödeyebilmelerini ve bir sonraki üretim sezonunda tarlalarını ekebilmelerini sağlayacak koşulları oluşturmanızı beklemektedirler.
Sn. Cumhurbaşkanımız, Sakarya Kent Meydanı’ndan, üreticiler olarak sizden talep ediyoruz;
2023 yılı Mısır Müdahale Alım fiyatlarını üreticinin beklediği fiyat yönünde yukarı yönde revize edilmesini ya da ton başına 2.000 TL destekleme ödemenizi istiyoruz.

 

Sorumluluk sahibi Ziraat Odası Başkanları olarak daha önceki açıklamalarımızda uyarmıştık, bugün bir kez daha Sakarya Kent Meydanı’ndan uyarıyoruz. Mısır Alım fiyatlarının, üreticiyi kazandırmaması halinde, Ülkemizin en değerli tarım havzaları arasında yer alan Sakarya Ovası, önümüzdeki yıldan itibaren çok yıllık dikili fındık ve kavak alanları haline gelecektir. Bu da Ülkemiz adına önemli bir kayıp ve tehdit oluşturacaktır.
Bugün Sakarya Kent Meydanı’ndan yaptığımız çağrının Sn. Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere, karar vericiler nezdinde olumlu karşılık bulmasını bekliyor, önümüzdeki günlerin, Ülkemiz ve çiftçimiz için bol, bereketli ve kazançlı olmasını diliyoruz" dedi.

Advert