Puhaloğlu, “Galiçya Şehitliğine gereken ilgi gösterilmelidir”

Deva Partisi Kartal İlçe Teşkilatı tarafından; 30 Ağustos Zafer Bayramının 100.Yılı nedeniyle ilçe başkanlığı binasında şehitler anma toplantısı yapıldı.

Genel başkan yardımcısı ve Halkla İlişkiler Başkanı Mehmet Emin Ekmen, Türk Hava Kurumu Beyoğlu Şube Başkanı İbrahim Kara’nın konuşmacı olduğu toplantının bir başka konuşmacısı ise araştırmacı yazar Galiçya Şehitleri aktivisti Hamit Puhaloğlu oldu.

Hamit Puhaloğlu ülkenin dört bir yanını gezerek dikkatleri Galiçya’ya çekmek için uğraşmaktadır. Galiçya’ya gereken ilgi gösterilmelidir diyen Puhaloğlu, yaptığı konuşmada “ Osmanlı’nın Almanlarla birlikte Rusya İmparatorluğu’na karşı savaşmak üzere gönderdiği özel birliklerden 12 bin civarında asker Galiçya’da şehit oldu. Bu bölgede onları anlatacak bir tarihi kültür merkezi yok, bir cami yok, gidenleri ağırlayacak bir misafir hane yok.” dedi.

GALİÇYA’YA KÜLTÜR MERKEZİ KURULMALIDIR

Puhaloğlu, “ Türkiye Cumhuriyeti Devleti Galiçya’ya bir kültür merkezi inşa etmelidir. Bu kültür merkezinin adı da ‘ Atatürk Kültür Merkezi Galiçya Şehitleri’ olmalıdır. Buraya bir cami ve aş evi de yapılmalı. Küçük bir külliye kurulmalı. Bunun gerçekleşmesi için yurdun her köşesini adım adım dolaşarak anlatmaya devam edeceğim” dedi.

Osmanlı Devleti’nin 1. Dünya Savaşı’nda müttefiki Avusturya- Macaristan İmparatorluğu yanında savaştığı yardım cephesi Galiçya Cephesi bir ayda kısa bir sürede Rusya İmparatorluğu’nun yengisi ile sonuçlandı. 12 bin Ukrayna’da, 6 binide Polonya’da olmak üzere toplam 18 bin Türk askerinin yaşamını yitirdiği Galiçya’da bulunan 6 Türk şehitliklerini ziyaret ettiğin belirten Puhaloğlu, “Şehitliklerden sadece birinin Hıristiyan Mezarlığı’nın içinde olduğunu ve bunun şehitliğe uygun olmadığını ifade eden Puhaloğlu; Bu yer Mitsişki Rokatin’dir.” dedi.

Galiçya şehitliklerinin mutlaka ziyaret edilmesi gerektiğini vurgulayan Puhaloğlu, “kendi atalarımızı şehitlerimiz ziyaret etmek zorundayız. Devlet bu konunun üzerine ciddi olarak eğilmeli. Özellikle yıl dönümlerinde buraya turlar düzenlenmeli.” dedi.

Advert