DEMOKRASİ VE GAZETECİLİK İÇİN

Programda konuşan Sakarya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı 24 Temmuz’un gazetecilerin basın özgürlüğünün yıl dönümünü bayram olarak ilan ettikleri bir gün olduğunu hatırlattı ve basın özgürlüğünün demokrasi ve gazetecilik mesleği için önemine dikkat çekti.

Sakarya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezai Matur, "Basın özgürlüğü, demokrasinin vazgeçilmez bir unsuru, halkın gerçekleri öğrenme hakkıdır. Basın özgürlüğü olmadan, insan hakları, adalet, hukuk, eşitlik, barış gibi değerler korunamaz. Basın özgürlüğü aynı zamanda gazetecilerin sorumluluğudur. Gazeteciler, doğru, tarafsız, objektif ve etik haber yapmakla yükümlüdür. Gazeteciler, kamu yararını gözeterek, baskı ve tehditlere boyun eğmeden, meslek ilkelerine bağlı kalarak çalışmalıdır. Aksi bir durum kabul edilemez. Tüm bu sorunları bir ve beraber olduğumuzda çok rahat aşabiliriz.

ÖZGÜRLÜKLERE SAHİP ÇIKALIM

Matur, “Basın özgürlüğü olmadan insan haklarından, adaletten, haktan, hukuktan bahsetmek mümkün olmaz. Basın özgürlüğüne sahip çıkması gereken gazetecilerdir. Bizleriz.  Hep birlikte özgürlüklerimize ve de demokrasimize sahip çıkalım” şeklinde konuştu.

GAZETELER BİTİRİLMEK İSTENİYOR

Basının içinde bulunduğu sorunlara da değinen SGC Başkanı Sezai Matur “ Basılı gazetelerin bitirilmesinin amaçlandığını ve bunun için bir planın devreye sokulduğunu gözlemliyoruz. Uydudan yayın yapan televizyonlar birbir kapandı. TV sayısı 35’e kadar düştü. Radyolarımız telif ücretlerini karşılamakta zorlanıyor. Birbir kapanıyor veya kiralanıyorlar” dedi.

MASA BAŞINDA HAZIRLANAN

İnternet basınıyla ilgili mevzuat düzenlemesinin de beklenileni vermediğini belirten SGC Başkanı Matur “İnternet basını için yapılan düzenleme sorunları çözmek yerine aksine daha da büyüttü. Sektörü bilmeyenlerin masa başında hazırladıkları yönetmelikle internet haber sitelerinin varlıklarını sürdürmeleri imkansızlaşıyor“ dedi.

BİR ARAYA GELELİM

Matur, mesleki sorunların çözümünün bir olmaktan geçtiğine vurgu yaparken “Mesleğimize sahip çıkmak adına daha çok bir araya gelelim, sorunlarımızı konuşalım, çözüm arayalım. Emin olun, biz bir arada olduğumuzda sesimize kulak verecekler, sorunlarımıza çözüm arayacaklardır.” İfadelerini kullandı.  Matur, konuşmasının son bölümünde Sakarya’da basına destekleri için Vali Çetin Oktay Kaldırım, Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce ve tüm basın dostlarına teşekkür etti.

MESLEK ÖRGÜTLERİ

Matur’un ardından RATED Başkanı Remzi Adıyaman, DİJİMED Başkanı Ersin İbil ve İnternet Yayıncıları Dernek Başkanı Hüseyin Pınarlı ile meslek büyükleri duygularını dile getirdi.

Advert