REKABET ORTAMI”

Fındıkta rekolte kaybının beklenenin üzerinde olması sonrasında serbest piyasada fiyatlar 100 liraya çıktı. Üreticiler, fındıklarını 82,5 TL’ye satmak yerine serbest piyasaya yönelmeye başladı. Sakarya Ziraat Odaları İl Koordinatörü Ali Şener Bayraktar, “Üreticinin ürününü hasat edip piyasa sürmesiyle birlikte, serbest alıcılar beklenen rekoltenin olmadığını gördüler. Rekolte tahmini içini görmediğiniz fındık üzerinden varsayım yapılarak oluşturulur. Gerçek sonucu fındıkların toplanıp, patoz(ayıklama) işlemlerinden sonra gözlemleriz. Bu işlemlerden sonra toplanan fındığın yüzde 25 oranında boş olduğunu gördük. Bu bir rekolte kaybıdır. Diğer tarafta ülkemizin iklim koşullarından kaynaklı hastalıkların getirdiği verim kayıpları var. Bunların birlikte serbest piyasada fındığa ihtiyacı olanlar alım yönünde fiyatları yükselterek, kendi aralarında rekabet oluşturdular” ifadelerine yer verdi.

betmuze

ÜRETİCİ ARZI YAVAŞLATTI”

TMO’nun açıkladığı fındık alım fiyatının serbest piyasanın altında kaldığını aktaran Bayraktar, “Bu rekabetin sonucunda net 72 TL’den başlayan fındık fiyatlarının 100 TL’lere ulaştığını gördük. Bu fiyatlar TMO’yu alım noktasında devreden çıkardı. Şuan kimse ne TMO’dan randevu alıyor ne ürünlerini satıyor. TMO ve serbest piyasa arasında 17,5 TL gibi bir alım farkı oluştu. Burada fiyatlar yükseldikçe üreticinin piyasaya mal arz etmesini yavaşlatmasının da etkisi oldu. Biz de ziraat odaları olarak üreticilerle görüşerek arzı yavaşlatacak çalışmalar yapıyoruz. Üreticinin piyasanın ihtiyacından daha az mal sürmesini sağlayacak telkinlerde bulunduk. Üreticimiz bilinçli bir şekilde ürününü bekleterek ihtiyacı kadarını satıyor” dedi.

EMANETE FINDIK BIRAKMAYIN”

Ali Şener Bayraktar, “Fındık fiyatlarında bir önemli konu emanete mal verilmemesi. Üretici emanete vermiş olduğu mallar sonucunda fiyatların tekrar düşme olasılığı taşıdığını bilmeli. İhtiyacı olan emanete verilmiş malı satar. İhtiyacını giderdikten sonrada canının istediği fiyattan üreticinin malına değer biçer. Emanete mal vermek böyle bir tehdit oluşturuyor. Üreticimizi bu konuda uyarıyoruz” şeklinde konuştu. - RABİA KARAMAN