Sakarya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve Akyazı Ziraat Odası Başkanı Ali Şener Bayraktar üreticinin beklentisinin 14 rutubet mısırda kilo başına 10 TL olduğunu belirterek, “Üretici para kazanamamasına rağmen sabırla tekrar ekim yaptı, arazisini boş bırakmadı. Üreticiye kazandıramazsanız, üretici üretimden vazgeçer” dedi.

“ÜRETİCİNİN BEKLENTİSİ 10 TL”

Fındık alım fiyatlarının açıklanmasının ardından gözler mısır fiyatlarına çevrildi. Mısır fiyatında çiftçinin beklentisi ve üreticinin sıkıntıları ile ilgili Sakarya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve Akyazı Ziraat Odası Başkanı Ali Şener Bayraktar gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Başkan Bayraktar, “Mısır hasat zamanına az bir süre kaldı. Mısır üreticisinin beklentisi yüksek. Üreticiler, 14 rutubet mısırda kilo başına 10 TL bekliyor. Geçen sene mısır üreticisinin beklentisi karşılanmadı. Üreticiler ciddi bir şekilde hayal kırıklığına uğradılar. Ülkede yüzde yüzlere varan bir enflasyonun olduğu ortamda 5,3 artışla bir fiyat açıklanması üreticilerimizde çok büyük hayal kırıklığı yaşatmıştı” şeklinde konuştu.

“ÜRETİCİ DE TÜCCAR DA SIKINTI İÇİNDE”

Üreticinin borçla üretim yaptığını belirten Başkan Bayraktar, “Diğer taraftan da geçen sene iklim koşullarından kaynaklı önemli rekolte kayıpları oldu. Böyle olunca üretici iki taraftan da mağdur oldu. Üreticilerimizin önemli bir kısmı borçla üretim yapıyorlar. Bu bir ekonomik faaliyet, bu faaliyeti yapan üreticilerimiz buradan kazandıklarıyla geçimlerini temin edecekler. Eğer bu sene de üreticimizi mağdur edecek, ülkedeki enflasyon dikkate alınmadan bir fiyat açıklanırsa bu büyük bir yıkım olur mısır üreticileri adına. Üreticimiz borcunu ödeyemez hale gelir. Üreticimize vadeli ürün satan tüccarların da endişeli olduğunu görüyoruz. Üretici üretimden para kazanamazsa, borcunu da ödeyemez hale gelecektir. Mısır üreticilerine girdi temin eden ticaret erbapları açısından da çok büyük sıkıntı oluşur” ifadelerini kullandı.

“GEREKİRSE MİTİNG YAPARIZ”

Bu yıl geçen yıla oranla yüksek rekolte beklediklerini söyleyen Bayraktar, “Mısır üreticilerinin haklı talepleri karşılanmazsa, üreticilerimizle görüşerek eğer miting gibi bir talep gelirse, anayasanın bize vermiş olduğu hakları kullanarak gereğini yaparız. Mısır açısından geçen seneye göre iklim koşulları daha iyiydi. Bu sene verimliliğin yüksek olmasını bekliyoruz. Eğer fiyatta da olumlu bir gelişme olursa, üreticilerin beklentisi karşılanırsa en azından geçen seneye oranla para kazanabilirler. Geçen sene üretici nerdeyse hiç para kazanamadı” şeklinde konuştu.

“İCRALARLA KARŞI KARŞIYA”

Üreticilerin borçla üretim yapmaya çalıştığını belirten Bayraktar, “Üretici para kazanamamasına rağmen sabırla tekrar ekim yaptı, arazisini boş bırakmadı. Ama bu sonsuz bir gayret değil elbette ki. Üretici işin içinden çıkamaz hale geldiği zaman arazisini satmak zorunda kalıyor. Fiyatlar açıklanırken bunlara dikkat etmek gerekiyor. Üreticiye kazandıramazsanız, üretici üretimden vaz geçer. Borçla yapılan bir üretim var. Üretici borca battığı zaman icralarla karşı karşıya gelecek. İcraya kalmamak için de çare olarak arazisini satıyor. 2025 üretim sezonundan itibaren ‘sözleşmeli tarım uygulaması’ başlayacak. 2 yıl üst üste ekilmeyen araziler üreticinin elinden alınarak kiraya verilecek. Siz üreticiye para kazandırmazsanız, aldığınız kararları sürdürebilmeniz mümkün değil” ifadelerini kullandı.

“DÜNYADA MISIR FİYATLARI DÜŞÜYOR’”

“Üreticiye para kazandırılmazsa daha fazla ithalat yapılacak günler gelecek” diyen Bayraktar, “Eğer üretim alanlarının boş kalması istenmiyorsa üreticiye para kazandırmanız gerekiyor. Gerçek mesleği çiftçilik olan bu insanlara sahip çıkmanız gerekiyor. ‘Dünyada mısır fiyatları düşüyor’ diyorlar ama dünyadaki üretim maliyetlerini neden mukayese etmiyorsunuz? Türkiye’de de, Avrupa baz alınarak fiyat belirlensin denmesi adil değil. Ülkedeki üreticimizin üretimle ilgili maliyetlerini siz hesap etmeden dünya fiyatlarını öne çıkarmaya çalışırsanız, bu sefer yarın ülkede bu ürünlerin üretilemediğini ve daha fazla ithalat yapmak zorunda kalacağınız günleri görürsünüz. Ülkenin gıda güvencesi açısından üreticinin kazanması lazım, bugün yaptığınız küçük hesaplar yarın size büyük faturalar getirecektir” şeklinde konuştu.

Advert