Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, fay hatlarının geçtiği yerlerde kesinlikle bina yapılmayacağını açıklarken zemin sıvılaşması olan yerlerde de özel şartlar konulacağını söyledi. Buna göre neredeyse tamamında sıvılaşma olan Sakarya'da artık bina yapmak çok zor olacak...

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Elazığ'da düzenlenen toplu açılış ve temel atma töreninde konuştu.
Sakarya gibi deprem şehri olan Elazığ'da 2020 ocak ayında yaşanan deprem ve Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinden sonra yapılan çalışmaları anlatan Bakan Özhaseki, Sakarya'yı da ilgilendiren çarpıcı bir açıklamaya imza attı.

Yapı Denetim Ücretini Artık Devlet Üstlenecek

Sakarya'nın aralarında olduğu pilot illerde uygulandıktan sonra ülke geneline yayılan yapı denetim sistemini değiştireceklerini belirten Mehmet Özhaseki, "Yapı denetim firmalarının parasını biz ödeyeceğiz, biz denetlettireceğiz" dedi.
Yapı denetim firmalarının ücretlerinin, binayı yapanlar tarafından ödenmesi tartışılıyordu.

Fay Hattına Yapı Yapılamayacak, Sıvılaşma İçin Ayrıca Proje Hazırlanacak

Fay hatları ve zemin sıvılaşması olan bölgelerdeki imar planları ve bina inşaatlarıyla ilgili konuşan Bakan Özhaseki, "Burada vazgeçilmezlerimiz var. Birincisi artık fay hatlarının geçtiği yerlerde, fay kırıklarının olduğu yerlerde asla bir tek yapı yapılmayacak. Bunda tavizimiz yok. İmar planlarına işliyoruz. Bu konuda eş-dost devreye girse de hatırlı eşraftan insanlar devreye girseler de ağalar paşalar devreye girseler de taviz yok, yapılmayacak. İkincisi zeminde sıvılaşma olan yerlerde de yapı yapılmayacak, sonra zemin etütleri yapılmadan buna uygun statik çözümlemeler ortaya konmadan da yapı yapılamayacak asla ve bir de sıfır tolerans dediğimiz bir döneme geçiyoruz" ifadelerini kullandı.

Sakarya'nın Neredeyse Tamamında Sıvılaşma Var

Bakan Mehmet Özhaseki'nin bu açıklaması Sakarya'da yeni imar alanlarının belirlenmesi başta olmak üzere bina yapım şartlarını da önemli ölçüde etkileyecek.
MEDYABAR'ın duyurduğu, Sakarya Valiliği İl Afet ve Acil Durum ( AFAD) Müdürlüğü'nün hazırladığı İl Afet Risk Azaltma Planında; Sakarya zeminin neredeyse tamamının alüvyal zemin ve zemin sıvılaşması yaşanan bir yer olduğu bilgisi yer aldı.

AFAD, Sakarya için "Ürkütücü Bir Tablo" Dedi

AFAD'ın Sakarya zemini için hazırladığı raporda, "Alüvyonlarla kaplı bu düzlüklerin, zemin hâkim titreşim periyodunu büyüterek depremin yıkıcı etkisini arttırdığı ve Kuzey Anadolu Fay Hattı (KAF), dünyanın en hızlı hareket eden ve en aktif sağ-yanal atımlı faylarından birinin Sakarya ilinin ortasında geçtiği gerçeğini düşündüğümüzde, ürkütücü bir tablo ile karşı karşıya kalmaktayız." ifadesi kullanılmıştı.

Eğer 7.4'lük Deprem Yaşanırsa, Sakarya'daki Bu Alanlar Büyük Risk Altında

AFAD'ın Arifiye merkezli yaşanabilecek 7.4 büyüklüğündeki bir depreme ilişkin hazırladığı senaryoda, zemin sıvılaşması sebebiyle risk altındaki mahallelere de yer verildi.
Buna göre; Arifiye'ye bağlı Karaaptiler ve Arifbey mahalleleri, Adapazarı'ndaki Çukurahmediye, Güneşler, Semerciler, Cumhuriyet ve Yahyalar mahalleleri, Serdivan'daki Vatan, Köprübaşı, Arabacıalanı, İstiklal ve Bahçelievler Mahalleleri en çok hasarın görüleceği yerler olarak sıralanıyor.

Zemin Sıvılaşması Nedir?

Yüzeye yakın kum tabakalarında, kum tanecikleri arasındaki boşluklara ani sismik kuvvet (deprem) uygulandığı zaman, tanecikler arasındaki denge bozulur ve zeminde durağan ve dağınık halde bulunan su içeriği yüzeye doğru hareket ederek zemin yüzeyine çıkmaya başlar. bu olaya zemin sıvılaşması adı verilir.