TGRT Habere konuşan SGK Uzmanı Özgür Kaya  emekli zammının beklentileri karşılamadığını vurguladı. Emeklilerin asgari ücrete yapılan yüzde 34-35 civarında bir zam oranı beklediğini belirten Yılmaz, "Kamuoyunun beklentisi asgari ücret civarında bir zam yapılmasıydı. Biraz geride kalmış oldu. Ortaya çıkan zam oranı 7.500 TL'nin üzerine edilmeden taban maaşa bağlanan aylığı yukarı çeker. Şu an taban aylığı 6 bin TL'nin altında maaş alanlar için yapılan zam bir anlam ifade etmeyecek. 7.500 TL'nin üstünde bağlananlara zam yansıyacak. Örneğin 10 bin TL maaş bağlanan emekli 12 bin 500 TL alacak. " dedi.

Kaya EYT'liler için şunları kaydetti:

"EYT dediğimiz hadise, emeklilikte yaş şartının ortadan kaldırılmasıdır. EYT'liye ayrı bir zam emekliye ayrı bir zam söz konusu değildir. EYT'li de bir emekli de normal şartlarda da emekli olan emeklidir. 2023 yılının birinci altı ayında emekli olanlar şartlar neyse ona göre zam alacaklar."


"EYT FARKLI BİR EMEKLİLİK TÜRÜ DEĞİL"
Konuya dair sosyal medya hesabıdan açıklama yapan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun EYT'nin farklı bir emeklilik türü olmadığını vurguladı. Erdursun, şunları söyledi:

Tüm emeklilere %19,77 enflasyon farkı+ %5.33 refah payı olmak üzere toplam %25 oranında zam yapıldı. EYT farklı bir emeklilik değildir, bu zamdan EYT’lilerde yararlanacak hatta emekli olmayanların mevcut primleriyle hesaplanan aylıklarına da aynı oranda zam yapıldı! Bu zamlar kök aylıklara yapıldı, en düşük emekli aylığı olan 7.500₺ değişmedi. Kök aylığa yapılan zam sonrasında emekli aylığı 7.500₺’nin altında kalanlar 7.500₺ almaya devam edecek! Üstüne çıkanlar ise yeni aylığı kaç TL yapıyorsa onu alacak. Örneğin kök aylığı 7.000₺ olup 7.500₺ alan emekli zam sonrası da 8.750₺ alacak! Kök aylığı 5.500₺ olan ise zam sonrasında aylığı 6.875₺’ye çıkacak ancak bu kişi 7.500₺ almaya devam edecek.

Advert