Üreticinin beklentisinin 100 lira olduğuna işaret eden Bayraktar, açıklanan rakamı üreticiye soracaklarını ve düşüncelerini alarak kamuoyuna açıklayacaklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından TMO'nun fındık alım fiyatlarını açıkladı. Giresun'da fındığın alım fiyatının 84 TL olduğunu açıklayan Erdoğan, levant için 82,50 TL olduğunu belirtti.

BEKLENTİ 100 LİRAYDI

Görüşmeler sonucunda her ilçeden gelen fiyat beklentilerini Hendek'te gerçekleştirilen Sakarya Ziraat Odaları İl Koordinasyon toplantısında değerlendirdiklerini hatırlatan Bayraktar; "Çiftçimize TMO müdahale alım fiyatını sormuştuk. Beklenti 100 liraydı" dedi. Sakarya bölgesindeki levant fındığın fiyatının 82,5 lira olarak açıklandığını söyleyen Bayraktar, şunları kaydetti; "Açıklanan fiyat beklentinin altında kaldı. Ziraat Odalarımız açıklanan fiyatla ilgili yeniden üreticilerle telefonla ve yüz yüze görüşmeler yapacak. Açıklanan fiyatla ilgili düşüncelerini soracağız. Tepkilerinin ne olduğunu öğreneceğiz. Ardından açıklanan fiyatla ilgili düşünce ve taleplerini kamuoyuna açıklayacağız."

İŞÇİ YEVMİYELERİ

Yaşanan enflasyon ve maliyet artışları nedeniyle ilerleyen aylarda fındık fiyatında revize yapılması yönünde çiftçinin bir beklentisinin olduğuna dikkati çeken Bayraktar; "Fiyat açıklanırken buna yönelik bir gelişme olmadı. Dolar kurundaki artış, enflasyon ve üretici maliyetlerindeki artışlar dikkate alınmalı. Şu an yerli işçi maliyeti 500 lira. Geçici tarım işçilerinin yevmiyesi 447 lira 15 kuruştu. Ancak ulaşım maliyetlerinin artmasından dolayı bölgelere göre fark isteniyor. 480 lira civarında beklentiler var" diye konuştu.

TMO ALIM KRİTERLERİNİ ALIMLARA BAŞLAMADAN AÇIKLAMALI

TMO'nun açıkladığı fiyat kadar alım kriterlerinin de alımlar başlanmadan belirlenmesinin büyük önem taşıdığını vurguladı. Ali Şener Bayraktar, sözlerine şöyle devam etti; " TMO'nun alım kriterlerini alımdan önce belirlemesi konusunda taleplerimizi iletmiştik.. Alımlar başlamadan kriter ve şartların açıklanmasını bekliyoruz. Bu aynı zamanda serbest piyasada fiyatların çiftçi lehine gelişmesine katkı sağlayacak. TMO'nun günlük ve toplam alım miktarı serbest piyasayı belirleyecek."

Advert