Siyasi partilerin ve sivil toplum örgüt temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda Sakarya Kadın Platformu Dönem Sözcüsü Yasemin Hacıeyüpoğlu 6 Şubat depremleri sonrası kadınların şiddete maruz kalmaya devam ettiğini belirterek Şubat ayında 11 kadının cinayete kurban gittiğini söyledi. Hacıeyüpoğlu en son depremzede bir kadının yanına sığındığı eski eşi tarafından katledildiğini söyledi.

9 ÇOCUĞUN AKIBETİ


Eğitim-Sen İl Kadın Sözcüsü Dilek Kaçar, deprem bölgesinden Sakarya’daki müftülük hizmetindeki bir cemaat yurduna getirilen 9 çocuğun akıbetinin belli olmadığını iddia ederek, “Depremin ardından ülkede ‘kayıp çocuklar’ diye bir kavram oluştu. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı başta olmak üzere deprem bölgesindeki güvenlik güçleri personelleri önlem almak adına zayıf mı kalıyor? Bu çocuklar niye kayboluyor? Biz en azından şunu soralım, diğer kadınlar ve o çocuklar nerede? Hem Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından deprem bölgesindeki kayıp çocukların araştırılması konusunu, hem de Sakarya’daki idari yöneticilerden kayıp 9 çocuğun araştırılması konusunda ricamız var. Zaten annesiz babasız kaldılar ve mağdurlar. Sakaryalı sendikalar, gazeteciler ve siyasi parti temsilcileri olarak bu konunun takipçisi olmalıyız” dedi.

AFET HAZIRLIK PROGRAMI

HDP İl Sözcüsü Nahide Doğan deprem bölgesindeki kadın sorunlarına dikkat çekerek, “Kadınların ihtiyaçlarını gözeten afet hazırlık programı yapılması gerekiyor. Depremin ilk gününden itibaren ve halen bölgedeki birçok kadın temiz çamaşır ve ihtiyaç malzemeleri temini konusunda sıkıntı çekiyor. Kırsaldaki kadınların ihtiyacı konusunda çekimser kalarak seslerini duyuramadıklarına şahit olduk. Genel olarak kadınlar için bölgede bir mağduriyet söz konusu” dedi.

BÖLGEDE 10 GÜN ÇALIŞTIM

Türkiye İşçi Partisi Sözcüsü Saadet Diriarin bölgede 10 gün boyunca çalıştığını belirtirken bölgedeki kadınların en çok kadın hijyen malzemelerine ve iç çamaşırlarına ihtiyaç duyduğunu söyledi. Diriarin özellikle kırsal kesimdeki kadınların bu ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandıklarını belirtti. Saadet Diriarin bölgenin barınma sorunlarının acilen çözümlenmesi gerektiğini ifade ederken “ Bazı çadırlarda birkaç ailenin barınmak zorunda kaldığını tespit ettik. Bu kalabalık barınma sorununun en büyük mağdurları yine kadınlar ve çocuklar. Bölgeye yardımlar hiç aksatmadan sürdürülmeli” dedi.

SALGIN HASTALIK TEHLİKESİ

CHP Adapazarı İlçe Başkanı Füsun Çetin de bölgede salgın hastalık tehlikesine karşı önlem alınmasını gerektiğini belirterek gezici sağlık hizmetlerinin kırsal bölgelere ulaştırılması gerektiğini su ve hijyen ihtiyaçlarının acilen karşılanması gerektiğini söyledi. Hamile kadınlarla ilgili özel sağlık hizmeti sunulması gerektiğini belirten Çetin bölgeden gelen depremzedelerin de desteklenmesi gerektiğini ifade etti.
Sakarya Kent Çalışma Derneği Yöneticisi Elif Öncel de bölgedeki izlenimlerini anlattı ve depremin en çok kadınları ve çocukları etkilediğini söyledi.

Advert