DESTEKLER ARTTI

Tebliğ ile hayvancılıkta sürdürülebilirliği ve verimliliği sağlamaya yönelik birçok  destek  kaleminde yüzde 100-150 artış oranı uygulanacak. Buzağı Desteği, 2022 yılında kriterleri sağlaması durumunda 900 TL/başa kadar verilirken, 2023 yılı için yüzde 133 artışla 2 bin 100 TL/başa çıkartıldı. Bu destek 2023 yılında doğan her buzağıya verilecek. Düve Alım Desteği ise hastalıktan ari işletmeler için de yüzde 50 hibe oranında uygulanmaya başlayacak. Anaç Koyun Keçi Desteği, 2022 yılında 50 TL/baş iken 2023 yılında yüzde 100 artışla 100 TL/başa yükseltildi.

“FAYDASI YOK”

Desteklemelerin hiçbir faydası olmadığını aktaran Karaduman, “Bu desteklemelerin hiç birinin üreticiye bir faydası yok. Üretici zarar ediyor. Üretici artık o kadar zor durumdaki artık iş bırakmayı düşünüyor. Üretici artık sektörden tamamen farklı sektöre geçmeyi düşünüyor. Üretici  “Ben besiciyim, tüccarım ama para kazanamıyorum, zarar ediyorum, gidip su satsam daha iyi” diyor. Üretici en azından su satsa ne kadar para kazanacağı belli, besiciler artık iş bırakmaya çiftliklerini kapatmaya başladı. Bakanlığın açıkladığı desteklemelerin üreticiye bir faydası yok” şeklinde konuştu.

“POLİTİKA YANLIŞ”

“Hayvancılık politikası tamamen yanlış” diyen Karaduman, “ Türkiye’de yapılan tarım ve hayvancılık politikası tamamen yanlış. ‘Taşıma su ile değirmen dönmez’ gidip Avrupa üreticisini zengin ediyorlar. Avrupa’dan getirdikleri hayvanı Türkiye’de satıyorlar. Türkiye’deki üreticiyi, çiftçiyi, besiciyi batırmanın peşindeler. Et ve süt Kurumu genel müdürlüğünün yapmış olduğu çalışmalar yanlış çalışmalar. Hayvancılığı tekelleştirmeye çalışıyorlar. 2010 yılından beri ithalat yapılıyor. 13 senedir ithal yapıyoruz. Neden biz üretim aşamasına geçemiyoruz, biz neden hala dışarıya bağımlığız. Bunun araştırılıp üzerine çalışma yapılması lazım” ifadelerini kullandı.