SESLERİ DUYULMADI

Canlı hayvan ithalatı kırımızı et fiyatlarındaki artışa çare olmadı. Uzun bir süredir destek talebinde bulunan ancak seslerini yetkililere duyuramayan hayvan üreticileri artan maliyetlerle baş etmekte zorlanınca çiftliklerini tek tek kapatmaya başladı. Kurban Bayramı yaklaşırken gazetemiz aracılığıyla bir kez daha uyarıda bulunan Sakarya Besiciler ve Tavukçular Esnaf Odası Başkanı Halit Karaduman, küçük üreticinin tamamen bitme noktasına geldiğini ve kırmızı et fiyatlarının çok kısa süre içinde bin lirayı aşacağını söyledi.

Üretici pes etti! Besiciler işletmelerini tek tek kapatmaya başladı

“BİZ SON NESİLİZ”

Et fiyatlarının vatandaşlara çok yüksek geldiğini ancak üreticinin para kazanamadığını belirten Başkan Karaduman, “Besicilerin girdi maliyetleri çok fazla. Bugün bir çuval yem 600 lira. Maliyetler yüksek olduğu için şu anki et fiyatları besiciye göre normal. Üreticinin ayakta kalması gerekiyor. Yetkililer, vatandaşlar bunu iyi bilsin; biz son nesiliz. 3-5 sene sonra ben de bu işi yapmayacağım. Çünkü kimse para kazanamıyor. Bütün ahırlar yavaş yavaş kapanmaya başladı” şeklinde konuştu.

Üretici pes etti! Besiciler işletmelerini tek tek kapatmaya başladı

“KÜÇÜK ÜRETİCİ BİTTİ”

Büyükşehir Yasası ile birlikte artık hayvancılık yapmanın gittikçe zorlaştığını belirten Karaduman, “Kimse artık ahır kurmuyor. Üretici ahır yapmak istese bile sadece arsayı alabiliyor. Arsanın üzerine yapı yapamıyor. İş gittikçe zora giriyor. Köylerdeki gençler şehirlere giderek fabrikalarda işe giriyorlar. Köyler boşaldı, hayvancılık sıfır noktasına geldi. Köyde oturan anamız bile yoğurdu, sütü, peyniri bakkaldan almaya başladı. İş gittikçe sanayileşmeye, tekelleşmeye başladı. Küçük üretici bitmiş durumda. Buna bir dur denilmesi lazım” ifadelerini kullandı.

Üretici pes etti! Besiciler işletmelerini tek tek kapatmaya başladı

“HAYVAN BULAMAYACAĞIZ”

“Üretici çiftlikleri kapatmaya devam ederse yakında kesecek hayvan bulamayacağız” uyarısında bulunan Halit Karaduman, “Köye geri dönüş için yeni bir proje başlatılması lazım. Vatandaşın tarım ve hayvancılığa yönlendirilmesi lazım yoksa bu işin sonu çok kötüye gidiyor. Pandemi döneminde gördük; tarım ve hayvancılık olmasaydı dünya aç kalacaktı. Gün gelecek ülkemizde kesecek hayvan bulamayacağız. Çinliler gibi kedi, köpek de yiyemeyiz biz. Bu nedenle daha fazla geç olmadan üreticiye her türlü destek sağlanmalı” ifadelerine yer verdi.

“UYARDIK AMA DİNLEMEDİLER”

Bir üreticiyle arasında geçen sohbeti aktaran Karaduman, “Üretici artık bıkmış durumda. Geçenlerde bir köye gittim bir amcayla konuştum. ‘Bizim burada önceden binlerce hayvan vardı. Benim 2002 yılında 80-90 tane hayvanım vardı; ama artık hiç yok’ dedi. ‘Neden sattın hayvanlarını?’ diye sordum. ‘Nasıl yapayım para kazanamadık. Zarar ettik biz de bütün hayvanları sattık. Oğlanları da fabrikaya soktuk. Şimdi 10 bin TL’lik emekli maaşıyla geçinmeye çalışıyoruz’ dedi.  Bu gerçekten çok acı bir durum. Daha önce ‘etin kilosu bin TL olacak, önlem alınsın’ demiştim. Biz yıllardan beri yetkilileri uyarıyoruz önlem alın diye ama kimse bizi dinlemedi. Besicinin artık dayanacak gücü kalmadı  maalesef” ifadelerini kullandı. ADAPAZARI AKŞAM HABERLERİ GAZETESİNDEN NAZİLE AKARSU'NUN HABERİ

Advert