NAZİLE AKARSU'NUN ÖZEL HABERİ

SORUN ÇOK CİDDİ

Medikal ürün ve tıbbi malzeme temin eden firmalar ile Sağlık Bakanlığı arasında Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) konusunda anlaşmazlık yaşanıyor. Krizin nedeni  ise son dönemde  döviz kurunda yaşanan yükseliş. Konuyla ilgili gazetemize açıklama yapan Türk Tabipler Birliği Sakarya Tabip Odası Başkanı Dr. Fırat Karadeniz, ciddi bir sorunla karşı karşıya kalındığını belirterek Sağlık Bakanlığı’ndan gerekli adımları atmasını beklediklerini dile getirdi.

“MALİYET ARTIŞI”

SUT güncellemesinin uzun süredir yapılmadığını aktaran Fırat Karadeniz, “Pandemi ile birlikte sağlık çalışanları artık geçinemez olduklarını Tenisçi dirseği dile getirmeye başladılar. Grevler ve iş bırakmalar oldu. Bunlarla birlikte ücretlerde iyileştirme sağlandı. Bu iyileştirmeler, mevcut enflasyon nedeniyle bir türlü karşılık bulamadı. Medikal ürünlerin fiyatları geçmişte baskılanmıştı. SUT, 10-12 yıl boyunca güncellenmedi. Son iki yılda ise 3 defa fiyat güncellemesi getirildi. Maliyetlerin yükselmesinin sebebi fiyat güncellemesi değil, sağlık çalışanlarının ücretlerinde daha önceden yapılması geren düzenlemeler yeni gerçekleştirildi.  Fiyat artışları da güncellemelerle birlikte geldi” ifadelerini kullandı.

 

“MEDİKAL ENFLASYON”

Karadeniz, “Örneğin almanız gereken bir malzeme var, bu malzemeyi yerine koyarsanız harcarsınız, yerine koyamazsanız harcayamazsınız. Ürettiğiniz hizmetin bedeli 10 TL ise siz bu hizmeti ürettikten sonra 10 TL’ye karşılayamıyorsanız yerine yeni ürün koyamazsınız. Dolayısıyla stoklar bittikten sonra bir sonraki malzeme için beklemek zorundasınız. Sonuçta kamu sektörü ihaleler açar belli dönemlerde malzemeler alır ve stok yapar. Bu stoklar bittikçe yenisini yerine koyar. Sizin alacağınız ürün SGK tarafından 5 TL dendiyse ve bu ücret daha sonrasında 8 TL’ye mal oluyorsa siz bu işi çeviremez hale gelirsiniz. Çevrilemediği için de hizmetler hep ertelenir. Dolayısıyla medikal enflasyon gün geçtikçe artacak, artığı zaman içerisinde de hizmet vermede sıkıntılar yaşanmaya başlayacak. Bu duruma Sağlık Bakanlığı’nın mutlaka çözüm bulması gerekiyor” şeklinde konuştu.

“AMELİYATLAR BEKLİYOR”

Yaşanan sıkıntının ciddi boyutlarda olduğunu aktaran Karadeniz, “Bakanlığın bu sorunları çözmesi aslında çok da zor değil. Elektif dediğimiz ‘acil olmayan’ hizmetleri sıraya koyup erteleyebilir. Acil olanları ise daha ön sıraya alabilirsiniz. Bunun gibi bir sistem mutlaka gerekli.  Şuan bile 3 ay bekleyen hastalarımız var.  Kamu hastanelerinde bu sorun bir süredir devam ediyor.  Firmalar, Sağlık Bakanlığı ile SUT anlaşmazlığı yaşadığı için malzeme vermek istemiyor. Uzun bir süredir sadece acil ameliyatlar yapılıyor. Tıbbi malzemelerin yüzde 80-90’ı ithal ediliyor. Bakanlık bu soruna bir çözüm üretemezse kriz artarak devam edecek” ifadeleri kullandı.