RABİA KARAMAN'IN ÖZEL HABERİ

TBMM’YE GELİYOR

9 günlük Kurban Bayramı tatili sonrasında TBMM Genel Kurulu ilk toplantısını yarın gerçekleştirecek. En düşük memur maaşının 22 bin liraya yükseltilmesi  ve emekli maaşlarına yapılacak zam Genel Kurul’un en önemli gündem maddelerinden biri olacak. Memurlara yapılacak zam doğrudan memur emeklilerine de yansıyacak. En düşük emekli aylığının 7 bin 500 TL’ye yükseltilmesinin ardından yüksek prim ödeyen emeklilerin mağduriyetini önlemeye yönelik bir düzenleme de teklifte bulunacak.

“GEÇİNMEK MÜMKÜN DEĞİL”

Görüşmeler öncesi emeklilerin beklentilerini gazetemize aktaran Türkiye Emekliler Derneği Sakarya Şube Başkanı Sinan Turan, mevcut maaşların yetmediğini ve prim gününe göre bir düzenleme yapılmasını beklediklerini söyledi. Turan, “Bizim başından beri söylediğimiz tek şey emekli maaşı asgari ücret kadar olmalıdır. Mevcut emekli maaşı ile geçinmek mümkün değil. Başından beri şöyle bir yanlış var; 30 sene çalışan ile 10 sene çalışıp prim ödeyen aynı maaşı alıyor. Bu durumda 11 bin gün prim ödeyen de 3 bin 600 gün prim ödeyen de aynı maaşı alıyor. Az prim ödeyen ödüllendirilmiş oluyor. Fazla prim ödeyen cezalandırılıyor.  Şimdi 6 aylık TEFE ve TÜFE farkını temmuzda alacağız. Başından beri intibak dediğimiz olay bu. Emeklinin sendika gibi grev hakkı yok, başka bir hakkı hiç yok. Emeklinin o kadar çok sorunu var ki. Öncelikle emekli maaş konusunda refah düzeyi yakalanmalı” ifadelerine yer verdi.

“SENDİKA HAKKI VERİLMELİ”

Emeklilerin taleplerini sıralayan Turan, “Maaş bağlanma oranları düştü. Yeniden emekli aylık bağlama oranları yüzde 70’e çıkartılmalı. Emekliye refah payı verilmeli. Katkı payları yüzde 4,5’ tan yüzde 10’ a çıksın istiyoruz. Emeklinin doğalgaz, elektrik, su vb. yüzde 18 katkı payı var. Emeklinin maaşı asgari ücretten az olmamalı. Emekliye aile yardımı ve konut alım desteği arttırılmalı. Emeklilerin faturalarından vergi alınmamalı. Yerel yönetimlerde emekli meclisleri oluşturulmalı. Emeklinin bir ayağı hastanede bir ayağı eczanede. Emekliye sağlıkta katkı payı muafiyeti getirilmeli. Bayram ikramiyeleri biliyorsunuz ki önce bin liradan bin 100 TL oldu. Şimdide 2 bin TL’ye çıkarıldı. Bu miktarlarla hiçbir şey alamazsın. Emekli çok zor durumda. Emeklinin sendika hakkı çıksın istiyoruz” şeklinde konuştu.

“EMEKLİ ÇALIŞMAK ZORUNDA”

Emekli vatandaşların geçinemedikleri için çalışmaya devam etmek zorunda kaldığını belirten Turan, “Emekli çalışmak zorunda, 7 bin 500 lira maaş ile geçinmesi çok zor. Türkiye’nin neresine bakarsak bakalım bir kira zaten emekli maaşı ile aynı. Asgari ücretin üstünde maaş veren yer çok ama çalışan yok. İşveren emekliyi tercih ediyor çünkü emekli 20- 30 sene çalışmış tecrübeli kişiler. İsteyen istediği üniversiteyi bitirsin emeklinin bildiği işi, tecrübeyi bilmiyor. Eski ustaların hepsi ilkokul mezunu şimdi ki gençler emeklilerin yaptığını yapamıyor. İşveren emekliyi tercih ediyor. Mevcut hükümet her şeyi yapıyor, sağlıkta öndeyiz, evlere yaşlı bakımları var ama bunlar bize yetmiyor. Emekli maaşları en az asgari ücret kadar olmalı çünkü emekli 25- 30 yıl çalışmış, verdiği vergilerle devletinin yanında durmuş kişilerdir” dedi.

“YAŞLI BAKIM KÖYLERİ YAPILMALI”

Emekli vatandaşlar için bir toplumsal yaşam projesi önerisinde bulunan Turan, “Yaşlı bakım modeli yürürlüğe girmeli. Yaşlıların artık maaşını verip kendilerine içinde her şey bulunan, doğanın içinde sosyal tesiste bulunması tek idealim. Karanlık bir odada yaşlı birisi olmaz. Bir proje yürürlüğe girmeli ki; Herkese göl kenarı gibi yerlerde 5’ er 10’ ar metrekarelik alanlarda domates vb. fideler dikmesi için alan tahsis edilmeli.  Bu alan içerisine yürüyüş yolları yapılmalı. Herkes böyle bir şeye maaşını vermeye razı. Zenginlerde buraya katkı payı vermeli. 10 kişi maaşını buraya verse yaşlı bakımı için rahatlıkla bir hemşire çalışır. Apartman tipi yerler de güzel tabi, gazetesi, sağlığı, güvenliği var ama doğada bir yer olsa bir köy kurulsa daha iyi olur” ifadelerini kullandı.

“ SAPANCA ÖRNEK OLMALI”

Turan, yaşlı bakım modelinin yürürlüğe girmesinin emekli ve yaşlı vatandaşların sağlıkları için önemli bir konu olduğunu belirtti. Bu yaşam alanları için Sapanca’nın örnek bir alan olacağını belirten Turan, “Bunu başından beri söylüyorum, maaşını vermeye çok kişi razı, burada 13 bin kişiyiz. Güzel para toplayabiliriz, yeter ki bu işe biri önderlik etsin. Sapanca tarafında güzel doğa ile iç içe yerler var orada yaşlılar çıkıp yürüyüş yapabilirler, 5 metrekarelik bir yer verirsin oraya domatesini eker biberini eker. İçeride bir kültür oluşturulsun. Sinema, tiyatro gibi etkinlikler yapılsın. İnsanlar emekli maaşlarını verirler. Günde 3 öğün yemek yapacak insan da bulunur. Evinde kalmak yerine orada doğanın içinde sıkılmadan etkinlikler yaparak zamanlarını daha verimli geçirebilirler” şeklinde konuştu.