MECLİS’TEN BEKLENTİLER

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yeni yasama dönemi dün itibarıyla başladı. Yeni dönemle birlikte milyonlarca emeklinin gözü maaşlarda yapılacak yasal düzenlemeye çevrildi.  Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Emekli -Sen Sakarya Şube Başkanı Mehmet Çetin, emeklinin içinde bulunduğu zorlu koşulları ve Meclis’ten beklentilerini gazetemize anlattı. Emekli vatandaşların mevcut ücretlerle geçinmeye çalışarak mucizeyi gerçek kıldığını ifade eden Çetin, maaşlarda ara dönem iyileştirme yapılması gerektiğini belirtti.

“EMEKLİ NASIL GEÇİNSİN?”

Mehmet Çetin, “En düşük emekli maaşı 7 bin 500 TL diyoruz fakat durum daha da vahim. 4 milyon 800 bin vatandaş, anne, baba ve eş durumundan dolayı 7 bin 500 TL’nin altında maaş alıyor. Bu kişiler 4-6 bin TL arasında maaşa bağlanmış durumdalar. Geçtiğimiz günlerde bir milletvekilimiz ‘74 bin TL maaşla geçinemiyoruz’ dedi. Hal böyleyken emekli 7 bin 500 TL ile nasıl geçinsin?” ifadelerine yer verdi.

“ADALET KALMAMIŞ”

Çetin, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “ Emekli maaşı bir lütuf değil. Biz parasını yıllarca peşin ödedik. Şimdi de hakkımızı istiyoruz. 2008 yılında çıkartmış oldukları 5510 Sayılı Yasa ile zaten maaşlar tırpanlana tırpanlana bugünkü miktarlara düştü. Geçmişte emekliye Gayrisafi Milli Hâsıla (GSMH) payı veriliyordu, kaldırıldı. Yılbaşından yılbaşına Tefe-Tüfe farkları vardı, kaldırıldı. 3600 günü zorla primsiz ödeyen vatandaşla  9 bin günden ağır sanayiden emekli olan vatandaş aynı maaşı alıyor. Hak, adalet denen bir şey kalmamış.2000 yılından öncesine intibak yasası çıktı. Biz istiyoruz ki 2000 yılından sonrasına da intibak yasası çıkarılsın.”

“MAHKÛMİYET POLİTİKASI”

Hükümetin emeklilik politikasını eleştiren Çetin, “Şu anki hükümetin emekli politikası, ‘bana mahkûm olsun’ bakışıyla ilerliyor. Vatandaş geçim derdinde olduğu için mecbur oy veriyor. Bu mahkûmiyet politikasıdır. Benim önerim; 7 bin 500 TL ile 10 bin TL arası maaş alan bir emekliyi ekonomi bakanı yapalım. Çünkü bu maaşla geçinebilen kişi ülkeyi refaha çıkartır. Emekli mucizeyi gerçeğe dönüştürerek bu maaşlarla hayatını idame ettirmeye çalışıyor” şeklinde konuştu.

“EMEKLİ BUNALIMDA”

“Emekli için yaşam çok bunaltıcı bir hal aldı” diyen Mehmet Çetin, “Emekliyi park, çay ocağı, cami üçgenine sıkıştırdılar. Emekli bunalıma girdi. Şu an emeklinin nefes alması için maaşların en az asgari düzeyine çekilmesi lazım. Temmuz’da zamlar açıklandı. Memura yapılan zam oranı 8 bin TL civarında. Emekli maaşı ise 7 bin 500 TL. Bir kesimin maaşı kadar diğer kesime zam yapıldı. Bu çok büyük bir uçurum.  Memurlar elbette kazansın, fakat devletin yüzünü biraz da emekliye doğru döndürmesi lazım” ifadelerini kullandı.

“BİZ MÜLTECİ DEĞİLİZ”

Mehmet Çetin,  “Bu ülkeyi bugünlere gelmesinde, elektrik hatlarından, barajların temeline kadar emekliler çalışarak bu düzenin temelini attı. Bu ülkenin geçmişinde biz vardık. Biz Afgan, Suriyeli değiliz. Biz sığınmacı değiliz, fakat şuan kendi ülkemizde mülteci durumundayız. Hayat emekliler için çok zor. Devletin bizi görmesi lazım. Emekliyi görmeyeni, emekli de sandıkta görmeyecek. Biz hakkımızı istiyoruz, lütuf değil. Emekli sadece geçinmek istiyor” dedi.

“EMEKLİYE İYİLEŞTİRME ŞART”

Yılbaşında yapılacak zammın öncesinde emekli maaşlarına düzenleme yapılması gerektiğini aktaran Çetin, “ Zaten yılbaşında zam mecburi yapılacak. Emeklilere bu dönemden önce bir düzenleme lazım. Şu ana kadar yüzde 19’luk bir zam yapıldı. Yıl sonuna kadar emekliye yüzde 45-50 oranında bir zam yapılır diye tahmin ediyoruz. Bu oranla bile mevcut asgari ücrete ancak ulaşabiliyoruz. Bu nedenle kök maaşa iyileştirme şart. Bir emeklinin geçinebilmesi için en düşük emekli maaşının 20 bin TL olması lazım. Bu şartlarda işimiz çok zor. Atalarımız bize devleti bu şekilde bırakmadı fakat biz gençlere bu şekilde bıraktığımız için üzgünüz” şeklinde konuştu. - RABİA KARAMAN'ın ADAPAZARI AKŞAM HABERLERİ VE HABERLESİN'DEKİ ÖZEL HABERİ