ANKARA’YA YÜRÜYÜŞ YAPACAK

Türkiye genelinde birçok emekli sendikasına mensup olan çok sayıda emekli, 15 Nisan Cuma günü 5 ayrı noktadan başlattıkları yürüyüş sonucunda 16 Nisan Cumartesi günü saat 14:00’te Ankara Anıt Park’ta buluşarak emekli maaşlarına ek zam, bayram ikramiyelerinin iyileştirilmesi, tüketim ürünlerine gelen zamların geri çekilmesi gibi taleplerini dile getirmek için burada eylem yapacak. Eyleme bazı siyasi parti temsilcilerinin ve çok sayıda sivil toplum kuruluşunun da katılması bekleniyor.

 

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 1500 TL

65 yaşındayım ama bu döneme kadar hiç böyle yoksulluk görmedim diyen DİSK Emekli-Sen Sakarya Şube Başkanı Mehmet Çetin, “Emekliler çok büyük sıkıntılar yaşıyor. Hangi birini anlatayım. Açlık sınırının 4 milyarın üstünde olduğu bir ülkede en düşük emekli maaşı bin 500 TL olursa bu emekli nasıl geçinsin. Biz 65 yaşın üstündeyiz çok yoksulluk, çok darbeler gördük ama böyle bir şey hiç görmedik. Ben hayatımda ilk defa markete gidip yarım kilo sıvı yağ aldım. Peynirin kilosu 80 TL olmuş. Zeytine, peynire yaklaşılmıyor pazara zaten gidemiyoruz. Çok felaket bir durumdayız. Geçen kıyma almaya gittim 20 TL’lik kıyma aldım, isterken utandım böyle bir şey olabilir mi?” şeklinde konuştu.

 

 

“MAAŞ VE İKRAMİYE ARTMALI”

Türkiye’de nüfusun büyük çoğunluğu emeklilerden oluşuyor ama emeklilerin sesini kimse duymuyor diyen Mehmet Çetin, “Çok vahim durumdayız. Devletin bir an önce emeklinin sıkıntılarını çözmesi gerekiyor. Bu ülkede en çok emekli var. Nüfusun en kalabalık kesimi emekliler. Ama sesimizi duyan yok, işimiz Allah’a kaldı. Ramazan Bayramı’na yaklaştık, emekli ikramiyesinin ne kadar olması gerektiği konuşuluyor. Emekli maaşının en az asgari ücret kadar olması gerekiyor ki bu insanlar birazda olsa kendilerini toparlasınlar” ifadelerini kullandı.

 

 

“FATURALARI ÖDEYEMİYORUZ”

Tek başına yaşadığı hale emekli maaşıyla geçinemediğini belirten Aziz Sevim, “Emekli olarak tek başıma yaşadığım halde geçinemiyorum. Tek başıma yaşıyorum ne kadar giderim olacak ki ama aldığım emekli maaşı yetmiyor. Ben yıllarca çalıştım emekli olmaya hak kazandım, çalışırken hep emekli olunca rahat ederim diyordum ama emekli oldum hala çalışıyorum. Çay ocağında çalışıyorum bu şekilde geçimimi sağlıyorum. Elektrik faturası, doğalgaz, su derken maaşı alıp eve gidene kadar cebimde para kalmıyor. Bayram gelecek emekli ikramiyesi verilecek, biz isteriz ki asgari ücret tutarında verilsin ama bunun mümkün olacağını sanmıyorum “ifadelerini kullandı.

 

 

EMEKLİLERİN ÇOĞU ÇALIŞIYOR

Kendisi gibi emekli olanların çoğunun iş bulup çalışmak zorunda kaldığını belirten İlhami Yılmaz, “Şu anki şartlarda emekli maaşıyla geçinmek çok zor maalesef. Geçinemiyoruz emekli olup rahat edeceğimiz günlerde maalesef çalışıyoruz. Çalışmak zorundayız, çalışmasak faturalar nasıl ödenecek? Zor şartlardan geçiyoruz. Birileri yerken, birileri bakıyor. Bakıp bizleri görmüyor. Bayrama az bir süre kaldı şimdi emekli ikramiyesi ne kadar olsun ne kadar verilsin diye konuşuluyor. Emekli ikramiyesinin en az bir kurbanlık kadar olması gerekiyor. Biz zaten geçinemiyoruz, borçla kendimizi döndürmeye çalışıyoruz” dedi.

 

“ASGARİ ÜCRETİN ÜSTÜNDE OLMALI”

Emekli maaşlarının en az asgari ücret olması gerektiğini söyleyen Yüksel Aydın, “Ben 8 yıllık emekliyim şu ana kadar maaşım hep asgari ücretin üzerindeydi ama son aldığımız zamla asgari ücretin altında kaldı. Asgari ücretin altında kaldıysa gerisini siz düşünün. Geçen pazara gittim hiçbir şey alamadan geri döndüm. Bundan başka ne söylenebilir maaşı alıyoruz eve gitmeden beş kuruş para kalmıyor cebimizde. Bizim hiçbir sosyal yaşantımız olmayacak, emekliyiz diye dışarı çıkmayacak mıyız? İnsanlar birbirine çay ısmarlamamak için kahvehanelere bile gitmiyorlar. Bayram yaklaştı emekli ikramiyesi verilecek, ne kadar olsun diye konuşuyorlar en az emekli ikramiyesinin de asgari ücret olması gerekiyor” şeklinde konuştu.

 

 

“SESİMİZİN DUYULMASINI İSTİYORUZ”

Emekli vatandaşların bir kenara itildiğini ve seslerinin duyulmadığını söyleyen Ali Bayrak, “Şu anki yaşam standartlarına göre en az maaş alan bile 4 bin civarı almalı. Asgari maaşın altında ücret alanlar var. Herkese asgari yaşam sağlanabilmeli. Emekli vatandaşlar da düşünülsün. Her şey zamlı, insanlar geçinemiyor. İnsanlar evine ekmek götüremiyor. Emekli ikramiyesi açıklanacak yakında ne kadar olacağı konuşuluyor en az asgari ücret olması gerekiyor emekli ikramiyesinin. Bu sayede en azından bayram arifesinde biraz rahat nefes alabiliriz” ifadelerini kullandı. - Adapazarı Akşam Haberleri'nden Nazile Akarsu'nun haberi...

Admin

Advert