“DESTEKLER YETERSİZ”

Kaynarca Ziraat Odası Başkanı İbrahim Çakar, “Bir önceki yıl verilen gübre ve mazot desteklerine baktığımız zaman yaklaşık üç katı oranında bir artış var. Bunun yanında mısır desteklerine baktığımız zaman destekler gerçekten çok düşük. Mısır fiyatlarında TMO’nun açıklamış olduğu rakamlar var. Rakamlar çiftçimiz için yetersiz bir rakam. Gübre ve mazotta verilen destekler de yeterli değil. Çünkü gübre ve mazot fiyatları sürekli değişiyor. Desteklerinde bu şekilde değişkenlik kazanması gerekiyor.  Çiftçilerimizin mağdur olmaması için desteklerin hızlı bir şekilde ödenmesin gerekiyor” şeklinde konuştu.

“ÇİFTÇİ NE İSTİYOR?”

“Çiftçi ne istiyor?” sorumuza yanıt veren Çakar, “Çiftçinin istediği şu; çiftçi üretiyor ama ürettiği üründen yıl sonunda ne kadar para alacağını bilmek istiyor. Ben 100 dönüm mısır ekip bunun için maliyet hesabı yaptığım zaman yıl sonunda alacağım parayı bilmek isterim. Maalesef bizim ülkemizde bu bir türlü sağlanamıyor. Çiftçi üretime başladıktan sonra verilen bu destekler çok cüzi kalıyor. Bu da çiftçinin yetiştirmiş olduğu üründen zarar etmesine neden oluyor. Bizim isteğimiz hangi ürün olursa olsun yıl sonunda kazanacağımız parayı öğrenmek” ifadelerini kullandı.

“YAZIK DEĞİL Mİ?”

Karasu Ziraat Odası Başkanı Selami Arık, “Çiftçi maliyetlerle ilgili sıkıntılar yaşıyor. Mazot ve gübre fiyatlarla ilgili sıkıntılar yaşıyorlar. Eğer bu fiyatlarla çiftçilik yapacak olan varsa helal olsun. Dünyada gıda fiyatları düşerken biz maalesef pahalıya sebze-meyve alıyoruz. Çünkü; mazotun, gübrenin, ilacın fiyatları çok yüksek. Bu şekilde devam ettiği sürece de ucuza yeme şansımız zor gözüküyor. Pahalıya alıyoruz yiyoruz ama çiftçi para kazanamıyor. Kazananlar aracılar. Eline kazma almamış, eli toprağa değmemiş insanlar para kazanıyor. Çiftçiye yazık değil mi?” ifadelerini kullandı.

“GÖRÜNEN KÖY”

Çiftçinin maliyetlerden yana sıkıntıları olduğunu belirten Kocaali Ziraat Odası Başkanı Tamer Tunca, “Geçen sene çiftçilerimiz yaklaşık yüzde 70 kayıpla gübre atabildiler. Gübreleme, ilaçlama yapamadığın zaman birim alanda düşüşler yaşanıyor. Şuanda çiftçinin sıkıntısı maliyetler ve piyasada olan tekelleşmedir. Çarşıda, pazarda yaz boyunca pahalı sebze- meyve yedik, kış aylarında da büyük ihtimalle pahalıya yiyeceğiz. Üretim sezonunda ucuza yiyemediğimiz şeyi, üretim yapmadığımız sezonda yememiz pek mümkün değil. Maalesef ucuza yiyememeğiz. Görünen köy kılavuz istemez” ifadelerini kullandı.

 

 

Advert