2010 yılında karma olarak faaliyete geçen ve 2014 yılında Mobilya İhtisas olarak tüzel kişiliğini kazanan Kaynarca Mobilya İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, Kaynarca’da yaklaşık 90 hektar bir alanda kurulmaya başlandı. Yönetim Kurulu Başkanı Güray Çalışkan, Kaynarca Mobilya İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin tüm detaylarını Sektör Özel programında anlattı.

 

VİZYON PROJE HAYATA GEÇECEK

 

Kaynarca’da yaklaşık 900 dönüm alanda kurulu Kaynarca Mobilya İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (KAMOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Güray Çalışkan, kurulan OSB içerisinde ülkedeki en önemli firmaların yer alacağını belirterek genişleme alanında ise ilçeyi mobilya merkezi haline getirecek mağazaların kurulacağını belirtti. Çalışkan, “Sosyal donatı, showroom, fuar alanları, otel ve vizyon projemizin olduğu ikinci genişleme alanımız var. Bu alanda yapılan fuarları yılın 365 günü açık tutacağız” ifadelerini kullandı.

 

“YOĞUN TALEP VAR”

 

Haberlisin.com’da yayınlanan Sektör Özel programında Sevcan Arslan’ın sorularını yanıtlayan Yönetim Kurulu Başkanı Güray Çalışkan, “OSB’miz yaklaşık 90 hektar bir alanda kuruluyor. Sosyal donatı, showroom, fuar alanları, otel ve vizyon projemizin olduğu ikinci genişleme alanımız var. Bu alanda yapılan fuarları yılın 365 günü açık tutacağız. İkinci genişleme alanımız OSB bittiğinde mobilya ihracatı üssü olacağı alan. İkinci büyük genişleme alanımızın neredeyse yüzde 100’ ü dolmuş şekilde. Burada hem üretim faaliyeti hem inşaat faaliyetimiz var. Üçüncü genişleme alanımız da şuanda Bakanlık’tan genişlemekle ilgili izinleri almaya çalışıyoruz. Buraya çok yoğun bir talep var. Çünkü mobilyacıların hem İstanbul’ da hem yakın coğrafyada ciddi yer sıkıntısı var” şeklinde konuştu.

 

“HEDEFİMİZ İHRACAT”

 

KAMOSB’nin Sakarya’ ya Kaynarca’ya ve Sakarya’ya çok önemli artılar sağlayacağını belirten Güray Çalışkan, “Mobilya Türkiye’de son 20 yılda çok ciddi ivme yapan sektörlerden birisi. 20 yıl önce 200 milyon dolar ihracat yaparken günümüzde 5 milyar dolar ihracat yapabiliyoruz. Mobilya, yüzde 90 oranında kendi hammaddesini kullanıyor. Dolayısıyla hem katma değer hem cari fazla veren bir sektör. Bu anlamda Mobilya İhtisas OSB olması oldukça kıymetli. Hem Kaynarca’ ya hem Sakarya’ ya hem de ülkemize çok ciddi katma değer sağlayacak. Mobilya İhtisas OSB’yi diğer OSB’lerden ayıran en önemli farklılık, İhtisas OSB olması ihtisasının da mobilya olmasıdır. Ayrıca bizim Mobilya İhtisas OSB olmamız ve İstanbul’a bu kadar yakın olmamız bizi diğer OSB’lerden ayıran önemli bir avantaj diye düşünüyorum” dedi.

 

TOPLAM 6 BİN 500 KİŞİYE İSTİHDAM

 

Sektörlerinde ki en iyi firmaların KAMOSB’ de bulunacağını belirten Güray Çalışkan, “Genişleme alanları da dahil tüm çalışmalar bittiğinde 200 hektar bir alanımız olacak. 120 tane firmamız olmasını planlıyoruz. Birinci alanda 2 bin 500 kişi istihdam edeceğiz. İkinci alanda ise yaklaşık 4 bin kişi istihdam edeceğiz. Organize Sanayi Bölgemiz bittiğinde, birinci alanda 45 tane fabrikamız faaliyette olacak. Bu 45 fabrikanın en önemli özelliği sektöründeki en iyi firmalar burada olacak. Yani kapı ve mutfaktaki en iyi firmamız, ofis mobilyası alanında en iyi firmamız, modern mobilyada ve paket mobilyada en iyi firmamız burada olacak. Dolayısıyla cirolarının ortalama yüzde 50’sini ihraç eden firmaların tamamı burada. Profil anlamında da kıymetli firmaların olması bizim Organize Sanayi Bölgemizin buradaki kıymetini arttırmaktadır” diye konuştu.

 

 

“BÜYÜK DESTEK GÖRDÜK”

 

OSB’nin kurulması için siyasi ve idari olarak büyük destek aldıklarını belirten Güray Çalışkan, “Bence OSB’ler Cumhuriyet tarihinin en başarılı projeleri. Bu projelerin başarılı olmalarının arkasında idarelerin sağladığı bazı destekler ve teşvikler var. Bu destek ve teşviklerin azalmadan artmasını talep ediyoruz. Bunun dışında mevcut alanlarımızda ve genişleme alanlarımızda bazı ufak tefek sorunlar yaşıyoruz. Mesela Sanayi parseline çevrilmesi gereken yerler ile ilgili hiç olmadığı halde bazı söylemler çıkıyor. Bunlar bizim işlerimize engel oluyor. Bunlar ile ilgili destek istiyoruz. Bunun dışında sanayi bölgeleri bana göre çarşıdaki ya da bir yerdeki dağınık şekilde yapılan alanlar değil de adından da anlaşılabileceği üzere çok daha organize, kendi atığını kendi içerisinde toplayan ve bunu dönüştüren alandır. OSB bölgelerine bu alanda destek vermek çok kıymetli olacaktır” ifadelerini kullandı.

 

“ÇEVRE KONUSUNDA HASSASSIZ”

 

Çevre konusundaki hassasiyetlerinden bahseden Güray Çalışkan, “Şu anda biliyorsunuz ki çevreye zarar vermeyen, en fazla bu konuda çalışan OSB’ler Sakarya’da. Bizde bu anlamda en dikkatli OSB’lerden bir tanesiyiz. 10 gün önce Sakarya Valisi Yaşar Karadeniz’ in katıldığı söyleşide bir heyet yaptık. Oradaki aldığımız kararlardan bir tanesi de yeşil OSB olmamız hakkında Sakarya’daki ilk çalışmalara başlanacak olunmasıydı. Bu alanda çalışmalarımız devam ediyor, çok yakında bununla ilgili güzel haberleri de paylaşmış olacağız” şeklinde konuştu.