“FİYATLAR ÇOK YÜKSEK”

Sakarya Besiciler Esnaf Odası Başkanı Halit Karaduman, “Et ve süt ürünlerine yüzde 30-35 tutarında zam yapılacağına dair haberler var. Şuan için öyle bir zam bizim gündemimizde yok. En azından böyle bir zam konuşulmuyor.  Gönül ister yüzde 100 zam yapılsın ama şuanda öyle bir şey yok. Üretici şuanda çok zor durumda. Girdi maliyetleri her geçen gün artıyor. Bir çuval yemin fiyatı 350 TL, samanın kilogram fiyatı geçen yıllarda 0,40 kuruş olarak hesaplanıyordu. Geçen yıllarda ton fiyatı 300 ile 500 TL arasında değişen samanlar, bu yıl 1750 ile 2000 TL arasında değişiyor” şeklinde konuştu.

 

“ÜRETİCİ ZARAR EDİYOR”

 

Üreticinin gün geçtikçe zarar ettiğini belirten başkan Karaduman, “Üreticinin ne kadar zor durumda olduğunu herkes görüyor. Üretici her geçen gün zarar ediyor. Üretici kurban bayramında sattığı fiyata, şuan hayvan alıp ahırına koyamıyor. Biz canlı baskül 60-65 arası kurbanlık sattık ama şuan ahırlarımıza 75-80’e hayvan alıyoruz. 75-80’e hayvan alıp ahıra nasıl koyalım? Bunun yemi, samanı var. Maliyetler çok yüksek. Bu fiyatlar da besici nasıl para kazansın? Gün geçtikçe zarar ediyoruz. Sattığımızı da yerine koyamıyoruz. Üretici artık ahırına hayvan koyamaz hale geldi” ifadelerini kullandı.

 

“ÇİFTLİKLER BOŞALIYOR”

 

Karaduman, “Besiciler ahırına hayvan koyamaz hale geldi. Üreticilikte geçen seneler oranla yüzde 30-35 azalma var. Besi çiftliklerimiz boşalmaya başladı. Geçen sene 200 TL’ye aldığımız yemi, bu sene 350 TL’ye alıyoruz. Bu maliyetlerle üretici nasıl kazansın? Bu kocaman bir soru işareti. Bundan 1 sene, 2 sene önce üreticimiz iş yapabiliyordu, hayvan alıp, stok yapabiliyorduk ama şuan öyle bir şey söz konusu değil. Bir tane hayvan alırken 100 kere düşünüyoruz. Önümüzü göremiyoruz, önümüz kapalı” ifadelerini kullandı.

 

“ETE HASRET KALACAĞIZ”

 

Başkan Halit Karaduman, “Yem fiyatlarına müdahale edilmediği sürece vatandaş ete hasret kalacak. Köylü hayvan bakmayı bıraktı. Bu fiyatlar köylüyü tembelleştirdi. Önceden bir köye gittiğiniz zaman meralar dolu olurdu ama artık meralarda hayvan yok. Bu çok büyük bir hayal kırıklığı, Mustafa Kemal Atatürk, ‘Köylü milletin efendisidir’ diyordu ama şuan ki durumda öyle bir cümle kurmak imkânsız. Üretici, çiftçi bu şekilde daha ne kadar mücadele edecek bilmiyorum, herkes sıkışmış durumda” dedi. - ÖZEL HABER// NAZİLE AKARSU 

Advert