GÖZLER MERKEZ BANKASINDA

Merkez Bankası  Para Politikası Kurulu faiz kararını  Perşembe günü açıklayacak. Karar öncesinde ihtiyaç kredisi faiz oranları yüzde 47,95'e çıkarak son 20 yılın zirvesine  çıktı. Taşıt kredi faizleri yüzde 41,22'ye, konut kredi faizleri ise yüzde 28,3’e yükseldi. Merkez Bankası’nın Perşembe günü alacağı kararla faizleri yüzde 20’ye yükseltilebileceği ifade edilirken, ihtiyaç ve ticari kredi faiz oranlarının yeniden değişeceği kaydedildi.

VATANDAŞ KREDİYE MUHTAÇ

trbet

Hayat pahalılığı nedeniyle geçimlerini kredi çekerek sağlayan vatandaşlar ise yükselen kredi faizleri nedeniyle borç batağına düştü.  Konuyla ilgili görüşlerini sorduğumuz Sakaryalılar,  mecburen kredi kullandıklarını ve artan borçları da yine kredi ile kapattıklarını dile getirdi. Kredi kartının artık bir mecburiyet olduğunu belirten emekli Sezai Duman; “Maaşımız yattığı zaman direk olarak borçlara, faturalara kesiliyor. Biz de mecburen kredi kartı kullanıyoruz. Devir değişti artık. Eskiden cebimizde paramız var diye övünürdük, güçlü hissederdik. Paramızın hesabını bilirdik. Şimdi öyle değil, para bir madde olarak elimize uğramıyor bile. Şimdi para ekranda yazan sayılardan ibaret oldu. Edirne’ye yağlı güreşleri izlemeye gittim, lavaboya girecektim nakit para kabul etmiyorlar illa kredi kartı lazım diyorlar” şeklinde konuştu.

ÖDE ÖDE BİTMİYOR!

Gülay Oğuş; “Daha önce bir kere ihtiyaç kredisi almıştım. Ödeye ödeye bitiremedim, benim için çok zor oldu. Bankalar sürekli kampanyalarından övgüyle bahsediyor, her şeyi çok kolay gösteriyorlar. Reklamları adeta bir şenlik havasında oluyor. Şubeye gidip detayları öğrendiğimizde aslında bambaşka bir manzarayla karşılaşıyoruz. Benim için kredi süreçleri oldukça zorlu geçiyor. Eminim benim gibi birçok vatandaş da zorlanıyordur. Bir güvencem yok, sahip olduğum birkaç şeyi de kaybetmekten korkuyorum. Onun için kredi kartı kullanmıyorum. Bu günkü ekonomik şartlarda kredi kartsız yaşamak zor ama korktuğum için elimde nakit varsa harcama yapıyorum sadece” şeklinde konuştu.

“OLMAYAN PARAYA GÜVENDİK”

Fetih Köse; “Ben kredi kartımı kapattım. Kartın düzenli ödemesini yapamadım, borçlarım arttı. Mecburen kapatmak zorunda kaldım. Şuan maalesef her şeye zam geldiği için nakit parayla da alış veriş yapamıyoruz. Kredi kartı kullanırken olmayan paraya güvenip harcama yaptık. Mecburduk, çünkü aldığımız maaş hiçbir şeye yetmiyordu. Kira, faturalar derken elimizde maaş kalmıyordu. Bizde aç kalmamak için kredi kartı kullandık.  Bir süre sonra baktık sadece asgarisini ödeyebiliyoruz kapattık. Şimdi sadece elimizde var olanı harcamaya çalışıyoruz. Ne kadar geçiniyorum orası tartışılır tabi ama en azından borçlanmıyorum. Markete gidip bir peynir alamıyorum ama en azından gece rahat uyuyorum” İfadelerini kullandı.

 “İKİ ÇEKSEK DÖRT ÖDÜYORUZ”

Ayşe Tuna, “Maddi durumum iyi değil, günlük ihtiyaçlarımı karşılamak için kredi kartı kullanmaya ihtiyaç duyuyorum ama faizlerden korktuğum için kullanamıyorum. İki lira çeksek  üç lira, belki dört lira geri ödeyeceğiz. İleride çocuklarım için endişeleniyorum. Şu an böyle ise ileride nasıl olur öngöremiyorum. Ülkemizin refah seviyesinin artmasını isterim fakat şu an bulunduğumuz durum bize öyle demiyor” ifadelerini kullandı.

“HER ŞEY KREDİ ÜZERİNDEN”

Sabri Torlar, “Yanımda nakit bulunmadığı zaman kredi kartını kullanıyorum. Ay sonunda ödeyemeyince diğer bankadan kredi çekip borcu borçla ödüyorum. Maaşım daha cebime koymadan eriyor. Aldığımız para, kredi kartı borcuna, kiraya ve faturalara gidiyor. Artık her şeyimiz kredi üzerinden yürüyor. Borçla yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

“SÜREKLİ DEVREDİYOR”

Elif Tahtakale, “Kredi kartını mecburiyetten kullanıyoruz. Artık bütün sistemler kredi kartı üzerine. Daha önceden kredi de çektim ama şu an kredi almamaya dikkat ediyorum.  Geri ödemede çok zorluk çektim. Mevcut şartlar bizi kredi kartı kullanmaya mahkûm etti. Kredi kartı borcumun  ancak  asgari tutarını ödeyebiliyorum. Borç sürekli devir daim ediyor” ifadelerini kullandı.

“MOTOSİKLETİMİ SATACAĞIM”

Onur Şenol Kalaylı, “Ekonomik olarak bitik durumdayız. Cebimizde para olmadığı zaman kredi kartına sarılıyoruz. Sanki cebimizdeki parayı kullanıyormuş  gibi kartlara sarılıyoruz. Aldığımız ücretler yetmediği için buna mecburuz. Ay sonunda diğer kartlarla borçları kapatmaya çalışıyoruz. Sürekli bir borç döngüsü içindeyiz. Kredi kartı borcumu ödemek için artık motosikletimi satacağım ”  şeklinde konuştu.

“HER ŞEYDEN KISIYORUZ”

Ali Gürler, "Her şeyden kısıyoruz ama yine de bütçemizi denkleştiremiyoruz.  Cepte para kalmayınca mecburen kredi kartı kullanmak zorunda kalıyorum. Markete gidiyorsun her şeyin fiyatı almış başını gitmiş. Kasada temassız kartla ödememi yapıyorum. Ay sonunda  maaş da cebine temas etmeden gidiyor. Allah sonumuzu hayır etsin" şeklinde konuştu. /Ahmet Erdem- Dilek Altıntaş