MİLLET İTTİFAKI DAĞILDI

En baştan kısaca özetleyelim. Millet ittifakı partileri CHP, Saadet Partisi, DEVA, İYİ Parti ilçe başkanları aylar öncesinden yaptıkları toplantılarla ortak aday arayışına girdiler. Son aylarda bunlara Gelecek Partisi de katıldı. 

 

Ancak altılı masa gibi toplanıp toplanıp ayrıldılar, bir karara varamadılar. Oysa 6 ay önce adaylarını belirleyip sahaya çıkabilselerdi şimdi ciddi bir alternatif olabilirlerdi. 

 

Olmadı. Millet İttifakı partilerinin Kaynarca ittifakı gerçekleşmedi. CHP ve DEVA partileri ilçe başkanlarını aday gösterdi. İYİ Parti ve Gelecek Partisi aday göstermeyip Saadet Partisi İlçe Başkanı Mustafa Tan’ın adaylığında uzlaştı. 

 

CUMHUR İTTİFAKI OYLARIN 4’DE 3’ÜNÜ ALDI

14 Mayıs 2023 Milletvekili Seçimlerinde Millet İttifakı partilerinden CHP yüzde 10,71 oy, İYİ Parti yüzde 7, 63 aldı.  CHP, Saadet, İYİ Parti, Gelecek Partisi, DEVA ve Demokrat Partinin aldığı oyların toplamı yüzde 18, 34 olabildi. 

 

Cumhur İttifakını oluşturan AK Parti, MHP, YRP ve BBP ise oyların yüzde 76,5’unu aldı. İki ittifak arasında oy geçişi düşük olduğu için Millet İttifakı bir sonraki yerel seçimdeki şansı zaten çok düşüktü. 

 

AK PARTİ TAM ORTADAN İKİYE BÖLÜNDÜ

AK Parti tabanda tanınmayan aday gösterince bundan yararlanan Yeniden Refah Partisi oldu. AK Parti’nin aday göstermesi durumunda yüzde 70’lerle Belediye Başkanı olması muhtemel Kadir Yazgan ve İbrahim Çakar diğer aday adaylarıyla bu adaletsizliğe ‘isyan’ edip durumu kabullenmeyince AK Parti Kaynarca’da ortadan ikiye bölündü. Büyük parça ne tarafta kaldı tartışılır. Ama yetmez. 

 

Türkiye’de seçimin yükselen yıldızı Yeniden Refah Partisi’nde bir araya gelen aday adayları arasından ilçede 10 yıl Esnaf Odası Başkanlığı yapan aynı zamanda SESOB (Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği) Yönetim Kurulu Üyesi Kadir Yazgan aday gösterildi. 

 

KAYNARCA İTTİFAKI KURULDU

Kaynarca’da herkesin tanıdığı, efendi, dürüst kişiliği ile Kadir Yazgan, Cumhur ve Millet İttifaklarının ötesinde, kendiliğinden oluşan partiler üstü bir Kaynarca İttifakı’nın adayı olma konumuna geldi. 

 

45 Mahallenin iki kez ziyaret edildiği başarılı bir seçim kampanyasından sonra bu seçimin favori adayı haline geldi. 

 

MİTİNGE KATILIM SON NOKTAYI KOYDU

26 Mart 2024 Salı günü Kaynarca Merkez Camii Meydanı önündeki mitingle Kaynarcalılar noktayı koydu. Kadir Yazgan’ın başkanlığını seçimden 6 gün önce ilan ettiler.  Mitingin başlamasından 16 saat önce belli olan Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan’ın mitingi ilçe siyasal tarihinde bir rekora imza attı. 

 

KAYNARCA ÜVEY EVLAT OLDU

Seçimi kaybedeceklerini bir ay öncesinden anlayan AK Parti Sakarya Milletvekilleri, İl Başkanı, Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Kaynarca’yı mesken tuttular. Defalarca gelerek durumu çevirmeye çalışsalar da yıllarca unuttukları Kaynarca halkı kararını verdi. 

 

AK Parti, son 5 yıldır Belediye Başkan Yardımcısı olmasına karşın ilçede tanınmayan, başkan yardımcılığında kendini gösteremeyen Mustafa Özer’i aday göstermekle zoru seçmişti. Lütfi Bayraktar ve Ali İnci’nin zorlaması, Aliihsan Yavuz’un bu durumu kabul etmesiyle Başkan Adayı yapılan Mustafa Özer’in gafları da durumlarını zorlaştırdı. 

 

MUSTAFA ÖZER’İN GAFLARI

Özer’in, “Beni seçmezseniz hizmet gelmez” sözleriyle seçmeni tehdit etmesi ülkede ‘trend topic' oldu. 15 Yıldır Kaynarca’yı yöneten AK Partili Belediye için, “Kaynarca’yı rantçılardan kurtaracağız” sözleri trajikomikti. Mevcut Belediye Başkanı ve Yardımcısının karşı tarafı desteklediğini söylemesi kafaları karıştırırken, Murat Kefli’nin Büyükyanık mitinginde kürsüye çıkıp kendisine destek vermesiyle ters köşe oldu. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz’un bir yanına Murat Kefli’yi diğer yanına Mustafa Özer’i alıp fotoğraf vermesine ne demeli! Özer’in deyimi ile rantçılar, paçasına yapışmış kalmışlardı. En son AK Partili Ortaköy Muhtarı Muzaffer Aydın’ın videosu ile durumları Kemal Sunal’ın zübük filmine benzedi. Ne diyordu Muzaffer Aydın videosunda, “Ali Akgünoğlu, Kaynarca’da belediyenin de, partinin de beynidir, Murat başkanım da Ali başkanım da Mustafa Özer’i destekliyorlar. Özer seçimi kazanınca da Akgünoğlu, Belediye’de görev alır almaz Mustafa Özer başkanımın yanında olacak.” Muhtar herkesin bildiği malum bir gerçeği ifade ediyordu: “Siz kardeşsiniz ayrılamazsınız!”

 

KAYNARCA’YA HİZMET YAĞACAK

Uzun lafın kısası, milletvekilleri değil bakanlar gelse Kaynarca seçmeni kararını verdi. Kadir Yazgan’ın etrafında kenetlendi. Her seçimde rekor düzeyde oy verdiği milletvekillerinden üvey evlat muamelesi gören, hizmette en geride bırakılan Kaynarca’da seçmen uyandı. Bu kez çantada keklik olmamaya kararlı. AK Parti Kaynarca’da seçimi kaybettiğinde kalan 4 yılda Sakarya’da en çok hizmeti alan ilçesi olacaktır göreceksiniz.  

Advert