“GÜNDEME ALINSIN”

Düzenleme görüşülürken esnafın sıkıntısı da gündeme alınsın diyen Alişan, “ EYT için meclise yetki verildi. Mecliste görüşülecek. Bu mecliste görüşülürken de esnafın yaşamış olduğu sıkıntı da görüşülmeli. Esnafın yanında çalışan 7 bin 200 iş gününde emekli olmaya hak kazanıyor ama kendisi 9 bin iş gününde emekli oluyor bu adil değil. Adalet sağlanacak ise esnafın mağduriyetinin de görüşülmesi gerektiği kanaatindeyim. Bu konuyla ilgili esnaf da aynı şeyi düşünüyor. Esnafın talebi de bu şekildedir. Biz EYT’ye karşı değiliz. EYT’linin maaş alması piyasayı hareketlendirir, canlandırır. Biz destekliyoruz ancak madem meclise gelmişken esnaf için yaşanan sıkıntı da gündeme alınsın” şeklinde konuştu.

“AYRIM YAPILMASIN”

Alişan, “SSK'lıların 7 bin 200 iş gününde emekli olduğu için 5 bin gün sigortalı olan vatandaş emekli oluyor, yine aynı şekilde bayanlar yararlanıyor ama esnaf ve sanatkâr olduğu zaman 9 bin günde oluyor. Aradaki prim gün sayısı önemli. Ayrım yapılmadan sosyal devlet ilkelerine göre aynı haktan esnaf da yararlanmalı. Yani işçiler 5 bin prim günü ile emekli olacakken, esnaf ve sanatkârlarımız 9 bin prim günü ile emekli olabilecek. Emeklilik için gereken prim gün sayılarındaki farklılık Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı. EYT düzenlemesi kapsamında bu farklılık ortadan kaldırılmalı. Esnaf ve sanatkârın 2,5 milyon insanın istifade ettiği EYT'den yararlanması lazım. Cumhurbaşkanımız ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den EYT'li esnafımızın mağduriyetinin çözülmesiyle ilgili açıklamayı bekliyoruz. Umarım yetkililer tarafından bu değerlendirmeye alınır” ifadelerini kullandı.

“DENETİM YAPILMALI”

Fiyat sabitleme konusunda da görüşlerini belirten başkan Alişan, “Esnaf rafındaki malı muhafaza edecekse, alırken ki fiyatı uygulaması lazım, değer anlamında değil adet anlamında rafındaki malı muhafaza etmeli. İmalat sektörü mümkün olduğunca kontrolde tutulması gerekiyor. Yoksa yapılan bu hamleler çözüm değil. Sinekle mücadele sineğin bataklığını kurutarak olur. Alınan kararlar bana göre yanlıştır. Bunun için imalat sektöründe olanlar denetlenmeli, sorun oradan çıkıyor. Piyasada serbest piyasa ekonomisi var.  Devletin burada harekete geçmesi gerekiyor. Bazı kurumlar lokomotif görevini görmüyor ise, kendi maliyetlerini asgariye çekmiyor ise vatandaşa yapılanın adaletsizlik olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı. Adapazarı Akşam Haberleri'nden Nazile Akarsu'nun haberi.

Advert