TV 264 televizyon kanalında Turgay Özbalkan’ın hazırlayıp sunduğu Dök İçini Rahatla programında soruları yanıtlayan gazeteci Sedat Balta, yeni seçilen belediye başkanlarına önerilerde bulundu. Belediye yasalarını iyi öğrenmeleri gerektiğini ifade ederek etkili siyasal ileşitimin önemine dikkat çekti. Balta, AK Parti’nin niye 17 - 0 yapamadığını, 7 belediyeyi niye kaybettiğine, basınla ilişkilerinin nasıl olmasına dair değerlendirmelerde bulundu. Röportajı videonun 15.05 - 20.25. dakikaları arasında izleyebilirsiniz…

 

BELEDİYE YASALARINI İYİ ÖĞRENSİNLER

“Belediye başkanlarına ne tavsiyelerin var?” sorusunu etkili iletişim öğretmenliği de yapan Sedat Balta, “Yeni seçilen belediye başkanları, belediye meclis üyeleri, encümen üyeleri, belediye yasalarını, mevzuatını iyi öğrensinler. Çok iyi bir takım kursunlar. Ve bunlar kadar önemli siyasal iletişimi, etkili iletişimi öğrensinler. Bu konularda derslerine iyi çalışsınlar. Seçim kampanyadan kampanyaya kazanılmaz. Kampanya bir seçimin bittiği ertesi gün başlar. Halkla diyaloğu hiçbir zaman kesmesinler. Nutuk atmak yerine vatandaşı dinlesinler” sözleriyle yanıtladı. 

 

AK PARTİ NİYE KAYBETTİ

Sedat Balta, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali ihsan Yavuz’un 17 - 0 yapacağız sözlerinin niye gerçekleşmediğiyle ilgili sorunu ise şöyle yanıtladı: “Bir çok yerde, Kaynarca en iyi bildiğim yer olduğu için orasını söyleyebilirim. Yanlış aday seçimleri yaptılar. Kadir Yazgan’la AK Parti yüzde 70 ile kazanabilecekken galiba hemşehrilik bağlarından zor tarafı seçtiler. Bu duyarlılıklarını yenemediler. Halbuki liyakat, ekip, sahaya göre, seçmen kitlesine göre aday belirlenmesi siyasette herkesin bildiği bir başarı formülüdür. Bu yıllardır yapılır, onu yapmadılar, yapamadılar. 

 

Seçimin kendiliğinden oluşan Kaynarca İttifakı tarafından kazanıldığını ifade eden Sedat Balta, “Böylece Sakarya’da muhalefetten kazanan 7 başkan adayının hepsinden daha yüksek bir oy oranı ile yüzde 49’la seçimi kazandı. Yüzde 49 çok önemli bir oran. Hakkını vereceğini umuyorum ben Kadir Yazgan’ın. Kadir samimi bir çocuk başaracaktır. 

 

MURAT KEFLİ’NİN ŞANSSIZLIĞI

Murat Kefli de değerli bir isimdi. İstanbul Üniversitesi gibi güzel bir üniversitenin iktisat bölümü mezunu. O da dediğim gibi iletişim sorunlarından kaybetti. Bir de pandemi olması peşinden deprem, bir de iyi ekip kuramaması, ki yakınıyordu özel sohbetlerimizde. Belediye başkanı kendi çalışmaz, iyi bir kadro, iyi bir takım kurmalı. Her yerin başına o konuyu iyi bilen liyakatlı, ehil insanları getirmeli. Bir de birbiriyle uyum içinde çalışacakları getirirse başarılı olmak çok kolay” dedi. 

 

GAZETECİLERLE EŞİTLİÇİ İLİŞKİ KURSUNLAR

Belediye başkanlarının basınla ilişkileri konusunda da değerlendirmelerde bulunan Sedat Balta, “Sakarya’daki gazeteci arkadaşlarımızın yüzde 90’ına kefilim. Sakarya Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı olarak da bunu söylemem bir görev. Ayrıca gerçekte bu. Bence bütün belediye başkanları eşitlikçi bir ilişki içinde onlarla oturmalı, çay kahve içmeli, dinlemeli, taleplerini söylemeli. Bizim arkadaşlarımızın hepsi iyidir yani. Yoksa bu zor yolu seçmezlerdi” diye konuştu.