Bu seçimde AK Parti’nin sloganı, “Kaynarca bilir, gerçek belediyecilik AK Parti’dir” Son 15 yıldır Kaynarca’da AK Parti belediyeciliğini tecrübe ettik. Beş yıl önce yapılan yerel yönetim seçimlerinde Belediye Başkanı Murat Kefli ve kadrosunun seçim beyannamesini hatırlayalım. Murat Kefli ve kadrosunun, Mali ve İdari İşlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Mustafa Özer ile  İmar, Fen, Temizlik ve Muhtarlık işlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Ali Akgünoğlu’nun hayata geçirme sorumluluğunda olan 30 maddelik seçim beyannamesini değerlendirilelim. 

 

5 Yıl önce AK Parti ilçemizde 30 maddelik bir seçim beyannamesi açıklayarak seçmelere söz verdi. Bu seçimde de geçen dönemin Belediye Başkan Yardımcısı olan AK Parti Adayı Mustafa Özer bir çok söz veriyor. 

 

Tabi ki  sözler verilirken değil tutulurken önemlidir. 

 

Vaatlerin kaçı gerçekleşti. 

 

İlk vaat alt yapı sorunun 2020 yılında bitirileceğiydi. Öyle olmadı 21 Nisan 2022 tarihinde başlayan alt yapı çalışması 25 Mayıs 2023 tarihinde bitirilecekti. Yarısı anca tamamlanabildi. AK Partinin torpilli Müteahhiti ve taşeronları defalarca iş bıraktı. Yazın kazılan ana yolun bir türlü bitmemesi ile Sakarya’ya rezil olundu. Esnaflarımız ekonomik zarar gördü. Araç sahipleri ön takım vesaire arızalarından tamircilere milyonlarca lira zarar etti. Vatandaşımız kışın çamurdan çekti yazın tozdan çekti. Kapı pencere açamadı. Proje ne zaman tamamlanacak o da belli değil! İlk vaatten yarım puan not veriyorum. 

 

2’inci vaat Kaynarca’nın içinden geçen Seyran Deresi’nin ıslahıydı. Sel sorununa son verilecek, derenin çevresi yeşillendirilecekti. “Vatandaşımız rahatlıkla gezip, spor yapabileceği sosyal donatı alanı yapacağız” denilmişti. Olmadı. 8 Şubat 2023 tarihinde ihale edilip sözleşmesi yapıldı. Çağlar Baltaoğlu inşaat tarafından 17 Şubat tarihinde işe başlanıp 700 günde bitirilecek, karşılığında 46 milyon artı KDV ödenecekti. Ancak Belediye imar durumunu bitiremediği için iptal oldu. 

 

3’üncü sözleri Kaynarca’nın içinden geçen ana caddenin bulvar haline getirilmesiydi, elektrik sistemi yer altına alınıp güzel görünüme kavuşacaktı. Bu madde yarım gerçekleşti, düzenleme olmadı olan da beğenilmedi. 

 

4’üncü söz çevre yolunun Kaynarca girişinden Hatipler çıkışına kadar yapılmasıydı. Yapılamadı. 

 

5’inci sözleri Küçük Kaynarca sapağından mezarlığın arkasından hastanenin üst kısmından Hatipler mahallesi çıkışına yeni bir çevre yolu açılmasıydı. Açılmadı. 

 

6’ıncı sözleri merkezdeki parkların, bakım ve onarımlarının sağlanacağı yeni parklar yeşil alanlar kazandırılacağıydı. Parklar en büyük sorunların yaşandığı şikayetçi olunan bir konu oldu. 

 

7’inci vaatte sahipsiz sokak hayvanlarının ilçe merkezinden toplanarak barınaklarda bakımının yapılması hedeflenmişti, sorun daha da büyüdü. Taşoluk Okçular ve çevre köyler illallah dedi. köpekler ilçe merkezinde gezmeye devam ediyor.

 

8’inci vaatte alt yapı bittikten sonra bütün mahalle yollarının asfaltlanması ve kaldırımların yenilenmesini sağlayacağız denilmişti. Burdan yarım puan verilebilir. 

 

9’inci vaat olarak Belediye hizmet garajının İskenderli tarafına taşınması eski garaj yerinin park yapılmasına söz verilmişti, bir adım atılmadı. 

 

10’uncu Belediye muhtarlar hizmet birimi kuracağız. Önce programlar yapılacak sonra tatbik edilecek denildi. Bu söz de tutulamadı. 

 

11’inci vaatte hafriyat döküm sahası sözü verilmişti olmadı. 

 

12’inci sözleri ana cadde üzerinde park yapılmasına süre kısıtlaması getirilecek, arka sokaklarda otoparklar yapılacaktı. Bu söz tutulamadığı gibi park kaosu yaşamaya devam ediyoruz. 

 

13’üncü sözleri bütün mahallelerin sıcak asfalt veya parke olarak dizayn edilmesiydi buradan bir yarım puan verilmeli. 

 

14’üncü sözleri Hatipler mahallesine bir otobüs terminali yapmaktı, bu söz de tutulmadı. 

 

15’inci sözleri Üniversite çevresinde öğrenciler için bir sosyal alandı, yapılmadı. 

 

16’ıncı sözleri kadınların emeğinin değerlendirilmesi için el emeği göz nuru çarşısı açacağızdı, açılmadı. 

 

17’inci sözleri kadınlara dönük sosyal aktivitelerini yapacakları sosyal donatı alanları yapmaktı. Yapılmadı. 

 

18’inci vaatleri Kaynarca İlçe Kent Konseyi oluşturacağız sözüydü. Bu da tutulmadı. Oysa imkan, para gerektirmeyen Kent Konseyi için yarım gün çalışmak yeterliydi. 

 

19’uncu vaatte okulların çevre düzenlemelerinin yapılacağıydı bu tutulamayan hizmetlerden biri oldu. 

 

20’inci vaat Kaynarca Spor Kompleksinin çevre düzenlemesinin yapılmasıydı, spor salonu yıkıldığı için böyle bir şeye gerek kalmadı. Bu arada AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz’un havuzlu kapalı spor salonu sözü de tutulmayan vaatlere eklenmiş oldu. Spor salonu için bir proje veya ihale de söz konusu değil şu ana kadar. Tribünler yenilendi buradan yarım puan verilebilir. 

21’inci vaat köylülerimizin ürettiklerini satabilecekleri ana yol üzerinde köylü pazarı kurmaktı, bu hizmette gerçekleşmedi. 

 

22’inci sözleri belediye sağlık birimini hayata geçirip hasta nakil aracını vatandaşın hizmetine sunmak idi. Sağlık birimi kurulmadı. Ambulans ise yıllardır arızalı olduğu için bir milyona yakın harcama yapıldığı halde garajda yatıyor, hizmet vermiyor. 

 

23’üncü sözleri pazar yerinin yeniden düzenlenmesi sosyal ihtiyaçlar için genişletilmesiydi bu da yapılamadı. 

 

24’üncü sözleri Belediye parkının yeniden düzenlenmesiydi bu da olmadı. 

 

25’inci sözleri tarla yollarının taşlanması için 3 adet taş ocağı açılmasıydı bu kısmen gerçekleşti yaram puan verilebilir. 

 

26’ıncı sözleri belediye garajına yeni araçlardı kısmen gerçekleşti yarım puan verilebilir. 

 

27’inci sözleri Reisler göletinin çevre düzenlemesiydi, bu da gerçekleşmeyen hizmetlerden biri oldu. 

 

28’inci sözleri lahana, sebze toptan pazarının yarı kapalı halde şehir dışına yapılmasıydı. Tutulmayan sözlerden biri de bu oldu. 

 

29’uncu maddeye göre Acarlar Longozuna tesis yapılacaktı. Yapılmadı. 

 

30’uncu sözleri Karaboğaz sahiline Büyükşehir Belediyesiyle birlikte plaj düzenlemesiydi bu söz de tutulmadı.

Sonuç mu 30 sözün 3’ü tutulabilmiş. Yani 10’da 1. Karne alacak olsalardı. AK Parti Belediye Başkanı Murat Kefli ve Belediye Başkan Yardımcıları Mustafa Özer, Ali Akgünoğlu sınıfta kalırlardı. Ancak öyle olmadı, AK Parti Genel Merkezi Mustafa Özer’e takdirname vererek Belediye Başkan Adayı yaptı. Ama asıl karneyi pazar günü seçmen verecek. 

Beş yıl önceki seçimde verilen hayali vaatlerden, sözlerden sonra Kaynarca bilir, gerçek belediyecilik AK Parti’dir diyebilir miyiz?