Büyük şair Orhan Veli Kanık’nın “Gemliğe doğru denizi göreceksin sakın şaşırma” dizelerinde olduğu gibi bu seçimin sonucunda da CHP Sakarya milletvekili adaylarından ilk üçünü Ayça Taşkent, Ecevit Keleş, Kamil Özkan’ı Meclis’te görürseniz sakın şaşırmayın derim. 

AKP seçmeninin Ali İhsan Yavuz’un dayattığı Lütfü Bayraktar’ın birinci sıra olduğu listeye tıpış tıpış oy atmayacağı belli oldu. Protesto oylarının bir bölümü MHP’ye giderken ciddi bir bölümü de CHP’ye gidiyor! 

Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 4 gün önce Demokrasi Meydanı’nda yaptığı muhteşem mitingden sonra Ayça Taşkent ve Ecevit Keleş’in milletvekilliği kesinleşti. CHP ve diğer 4 Millet İttifakı partisi büyük bir uyum içinde DEVA, Saadet Partisi ve Gelecek Partisi 3’üncü milletvekili olarak Kamil Özkan’ı TBMM’ye göndermek için çalışıyor. 

Millet ittifakı mitinginden Millet İktidarı çıktı.

Cumhuriyet Halk Partisi Sakarya'da diğer 4 ittifak partisiyle sağlanan sinerji ile saha üstünlüğüne sahip oldu. İktidarın tüm kışkırtıcı söylemlerine, ithamlarına karşın vatandaşlar CHP milletvekili adaylarına sevgi ve desteğini gösteriyor.

5 Yıl önceki milletvekilliği dağılımıyla ilgili tahminim de yanılmamıştım. AKP 4 CHP 1 MHP 1 İYİ Parti 1 demiş ve bilmiştim. Bu seçimde Sakarya'da milletvekili sayısı bir artarak 8'e çıktı. 

Tahminin AKP 3 milletvekili, CHP 2 milletvekili, İYİ Parti 1 milletvekili ve MHP 1 milletvekilini kesin çıkarır. Sekizinci milletvekilliği için sırasıyla AKP, İYİ Parti, CHP ve MHP yarışır. 

Yeniden Refah Partisi, Büyük Birlik Partisi, Yeşil Sol Parti ve Türkiye İşçi Partisi'nin alacakları oyların oranı 8'inci milletvekilliğine yakın partilere kazandırır ya da kaybettirir. 

Cumhurbaşkanlığına gelince CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ilk turda seçimi kazanması büyük ihtimal. Seçim ikinci tura kalırsa, TBMM'deki milletvekili dağılımı seçimleri etkiler. Normal sonuçlarda ikinci turda da Kılıçdaroğlu ipi göğüslemeye daha yakın isim. 

Sonuç ne olursa olsun 2023 seçimlerinin ülkemize hayırlı olmasını dilerim.