BU İŞTE BİR İŞ VAR(!)
İşçi bulamıyorum diyen patronlar bu yazıyı iyi okuyun...
Kent'in merkezinde zeminine eski parayla 13 trilyon lira para harcanmış Demokrasi Meydanı'nda bir çadır, patronlar çalıştıracak işçi arıyorlar. 
Adı havalı: "Sakarya Girişimcilik ve İstihdam Fuarı." Ama görüntü 500 metre ilerideki Ağa Camii önündeki geleneksel amele pazarından hallice...
İŞKUR Genel Müdürü Cafer Uzunkaya meydanı boş bulmuş atıp tutuyor: "Çalışmak isteyene iş de var aş da."
BECERİ Mİ TORPİL Mİ?
Aklımızla alay eden cümleler kuruyor: "Türkiye'de adamı olana değil; niteliği, becerisi, vasfı olana ve çalışmak isteyene isteyene, iş de var aş da. Yüz binlerce işverenimiz çalıştıracak eleman bekliyor." Bu lafa kargalar bile güler...
Türkiye'de torpilli olanın becekli olana; dayısı olanın, nitelikli olana, 'partili' olanın vasfı olana tercih edildiğini bilmezmiş gibi(!) Sayın Genel Müdür o göreve niteliği ile mi gelmiştir acaba?
Devletin kurumu TÜİK'in 'indirimli' rakamlarına göre bile işsizlik yüzde 14.7. Bu son 10 yılın en yüksek oranı. İşsiz sayısı 1 milyon 259 bin artmış. İşsiz sayımız 4 Milyon 668 bine ulaştı. 
Bu hesaba göre Sakarya'da 50 bin işsizimiz var. Gerçekte bu rakam 100 binin çok üstünde... Bunların arasında eğitimli işsiz sayısı çok yüksek...
Hal böyleyken çadırda kurulan amele pazarında 100 firma ve 20 STK çalıştıracak 9 bin kişi arıyor ama ne hikmetse bulamıyor(!) Bu işte bir iş var.
SOSYAL DEVLET DÜŞMANLIĞI
Neden bulamadıklarını çok iyi biliyorlar; domuzunu biliyorlar ama... Çıkıp enteresan gerekçeler bulabiliyorlar, hatta Sakarya 1'inci OSB patronları ve yöneticileri geçtiğimiz hafta yaptıkları toplantıda işçi bulamamalarının bir nedenini de devletin sosyal yardımlarına bağladı!
İşadamlarımıza göre Sakarya Organize Sanayi Bölgesi'ni (SOSB) geleceğe taşıyacak 10 parametreden biri şu: "Eleman sorunu Türkiye'de sanayinin giderek büyüyen genel bir sorunu. Sorunun temelinde 22 milyon 500 bin kişiye destek verilmesi yatıyor. Bunun 7,5 milyonu yeşil kartlı. Devletin bu destekleri kesmesi ve herkesi üretime yönlendirmesi gerekiyor."
Türkiye hızla sosyal devlet olma özelliğini kaybederken; çoğunluğunu engelli ve yaşlıların aldığı üç beş kuruşa göz dikilmesi ne kadar etik?
SORUN KENDİNİZDE
Şenpiliç Onursal Başkanı Haşim Gürdamar'da geçen yıl yaptığı bir açıklamada işçi bulamamasını, "100 kilometre ileriden işçi getirmekle bu işler olmaz. Çok masraflı olur. Çalışanların 2 saat otobüs yolculuğundan sonra fabrikaya gelmesi çok doğal bir şey değil" demişti. 
Haşim Ağa'nın fabrikalarının çevresinde 10 dakikadan 30 dakika uzaklığa kadar 500 bin nüfus yaşarken işçi bulamıyorsa sorunu kendinde aramalıdır demiştim ben de. 
Eğri oturup doğru konuşalım patronların yüzde 25 işsizlik varken çalıştıracak işçi bulamamalarının nedeni düşük ücretler, çağdışı çalışma koşullarıdır. Bunlar düzelmedikçe de eleman bulmakta zorlanacaklartır. Nokta.