IDC DX Summit 2024'de hepsi birbirinden değerli teknoloji liderleri ve çözüm ortaklarıyla bir araya geldik. Çok keyifli sohbetler ve bilgi paylaşımları oldu benim açımdan. Sunumlarda, panellerde, sohbetlerde kıymetli deneyimler ve projeler paylaşıldı. Fakat benim için bu organizasyonun en etkileyici ve ufuk açıcı kısmı Sureyya Ciliv'i dinlediğimiz bölümü oldu açıkçası. Sureyya bey teknoloji dünyasının en önde gelen liderlerinden biri ve pek çok teknoloji profesyonelinin özendiği, ilham aldığı biri. "İşine Aşık İnsanlar" yazı serim için kendisiyle görüşmeyi istiyordum, onu dinlerken iki sayfa not tuttuğumu fark ettim ve bu notlardan hem güzel bir yazı çıkar hem de dinleme fırsatı bulamayanlar için ilham verici olabilir diye düşündüm. Umarım aktarırken kıymetli deneyim ve öğretileri zayi etmemeyi beceririm. Bir gün sohbet etme imkanı da bulursak onu da ayrıca paylaşırım inşallah.
Sureyya Ciliv'in sunumunu dinledikten sonra aldığım notların üzerinden geçerken neden bu sunum beni bu kadar etkiledi diye düşünmeye başladım. Aklıma belagat kelimesi düştü. Günlük hayatta pek kullanılmasa da aslında insana dair çok kıymetli, elmas değerindeki bir niteliği tasvir ediyor. İyi konuşma, sözle inandırma yeteneği anlamına gelen "Belagat" yeteneğinin insanda doğuştan gelen bir meleke olduğuna inanılır. Bir fikrin sözlü veya yazılı olarak yerinde, yeterince ve zamanında kullanımı sayesinde insanlar üzerinde etki bırakma ve onları anlattığına inandırma, ikna etme hali de denilebilir. İşte Sureyya Ciliv bence bu melekenin insanda tecessüm etmiş, vücut bulmuş haline güzel bir örnek. Konuşmasına başlarken bu hasletini hemen hissettirdi, salondaki bütün dinleyicilerin de çok yüksek yüzde ile benimle aynı fikirde olduğunu tahmin ediyorum. Samimiyet, içtenlik ve tevazu ile ifade edilen iki çift laftan daha tesir edici, daha motive edici başka ne olabilir ben bilemiyorum. O da zaten sözlerine ilk başlarken tevazu sahibi biri olmaya çalıştığını söyledi. Kendisiyle tanışmadım, aynı kurumda çalışmadım ama açıkçası ben dediğine ikna oldum. Çünkü o salondaki herkesin çıkarken cebine koyup "ben bugün çok kıymetli şeyler öğrendim, önde gelen bir liderin engin tecrübelerini dinledim" diyeceği cümleleri tepeden bakmadan, küçümsemeden samimiyetle paylaştı bizlerle. Koca konferans salonunda boş yer yoktu, alkışın şiddeti de bence kalpten kalbe güzel bir yol tesis edildiğini kanıtladı.
Turkcell, Microsoft Türkiye ve globaldeki sıra dışı başarı hikayesiyle tüm teknoloji dünyasında çıtayı çok yükseklere koymayı başarmış biri o. Peki Türkiye'nin güzide kurumlarının teknoloji liderlerine ve çözüm ortağı yöneticilerine neler anlattı Sureyya Ciliv? Sunumunun teması bugünü ve geleceği yönetecek ideal lider profili ve işin geleceği hakkında idi. Önce bütün salondaki teknoloji liderlerini CEO olmak konusunda cesaretlendirdi, bu konudaki çekingenliği eleştirdi. Teknolojinin kurumların yarınını inşa etmede bu kadar büyük ve hayatı bir rolü varken elbette teknoloji profesyonellerinin de bir şirketin başına CEO olabileceğini özellikle vurguladı. Teknolojiden anlamanın dezavantaj değil tam aksine avantaj olduğunu belirtti. Bugünün ve geleceğin CEO'larının mutlaka optimizasyon, teknoloji, yapay zeka gibi konularla yakından ilgilenmesi ve bunları öğrenmesi gerektiğini söyledi.
Müşteri odaklılık ve inovasyon hakkında söylediklerini şu şekilde özetleyebilirim:
-
Müşteri odaklı olmamız ve müşteriye farklı, faydalı, güvenilir ve eşsiz bir deneyim sunmamız gerekiyor.
-
Taklit etmek firmaları sıradanlaştırır asıl önemli olan fiyat gücü elde etmek için rakiplerden farklı olmak ve yenilik peşinde koşmaktır.
-
Yenilik ama uzun yıllar boyunca süren bir inovasyon değil. Hedefimiz hızlı inovasyon olmalı.
-
Araştırmalar yazılım projelerinin %80'inin başarısız olduğunu söylüyor. Çünkü biz başlarken tespit ettiğimiz ihtiyacı hayata geçirene, geliştirene kadar 12 ay geçiyor 12 ay sonra da o günün ihtiyacı değişiyor.
-
Şirketinizin her köşesinde hızlı inovasyonu ve optimizasyonu hedeflemelisiniz.
-
Amazon insan çalışmayan, 25 bin robotun çalıştığı depoda verimliliği artırmak için ilgili sistemde haftada 3 kez, yılda 150 kez güncelleme yapıyor.
-
Jeff Bezos "Amazon'un her günü sanki ikinci günüymüş hissetmesi gerektiğini" söylüyor.
-
Müşterilerinizle mutlaka tanışın, bir araya gelin, yaptıkları işi yerinde gidip öğrenin.
-
İnovasyon için mükemmel ürünler tasarlamak için sürekli, bıkmadan denemek, prototipler geliştirmek çok önemli. Bunun en güzel örneği ise Apple'i Apple yapan iki lider: "Steve Jobs ve Jony Ive"
-
Norm Civata firması ürün kalitesini geliştirmek için kendi yapay zeka destekli inspection sistemini geliştirdi. Dakikada 800 civatanın kalite kontrolünü yaparak ürün kalitesini mükemmel hale getirip Tesla'nın Preferred Vendor'u oldular.
Sureyya Ciliv'e göre yenilikçi - girişimci lider profili şu vasıflara sahip olmalı:
-
Büyük düşünen, işi sahiplenen, kendi işi gibi bilen liderler öne çıkar, öyleleri mutlak ödüllendirilmeli hatta hisse verilmeli ki bir yere de gitmesinler. Asla kaybedilmemeli böyle profildeki insanlar.
-
Ben kendi şirketimdeki tüm arkadaşları şirkete ortak yapıyorum.
-
Patronun karşısında cesaretle fikirlerini söyleyemeyen ekipler başarısız olur.
-
Lider davranışlarıyla örnek olur, takımını ikna eder, motive eder, harekete geçirir.
-
Liderin mütevazi olması çok önemli, ben hayatım boyunca öyle olmaya çalıştım.
-
Yeni dünya daha global, çok dijital bir dünya. Global oyunca olmak için yola çıkın, yerli pazarda bile global bir marka eğer fiyatı sizden %10 pahalı ise müşteri onu tercih edecektir.
40 seneyi aşan tecrübesi, sıra dışı başarı hikayesiyle örnek bir lideri dinledik, elde ettiği birikim ve deneyimi bize adeta damıtılmış bir formatta sundu Sureyya Ciliv. O kırk seneye inanılmaz başarılarla dolu bir kariyer hikayesi sığdırmak herkese nasip olmayacak cinsten. İnsan yaşı ilerleyip, olgunlaşıp kemale erdikçe adeta etrafına da ışık saçmaya, aydınlatmaya, kendindeki güzel hasletleri etrafındakilere de bulaştırmaya meylediyor. Hatta Sureyya Ciliv gibi büyük liderler bunu büyük bir tutkuyla ve aşkla yapıyorlar açıkçası ben konuşmasında bu hali hissettim. Anlattıklarından, başkaları için beklentisiz ve menfaat gözetmeden faydalı olmaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu gözlemledim. Yaşamı ve hitabetiyle başkalarına ilham vermek, onların hayatına dokunup faydalı olmak her faninin isteyeceği bir bahtiyarlık olsa gerek.
Teşekkürler.kalemine yüreğine sağlık:/